Väčšine pacientov s rakovinou chýba tento minerál. Ako si ho prirodzene doplniť?
Nedostatok tohto minerálu u väčšiny onkologických pacientov zabraňuje rýchlej liečbe rakoviny.
Rakovina je zákerné ochorenie, ktoré ročne zabíja milióny ľudí po celom svete. Hoci už vieme, že existuje spojitosť medzi životným štýlom a rizikom vzniku rakoviny, o mineráli, ktorý by pri tom mohol hrať rozhodujúcu úlohu, sa dodnes veľa nehovorilo.
Konkrétne ide o zinok, ktorý sa prirodzene nachádza v mäse, rybách a mliečnych výrobkoch. Štúdia publikovaná v americkom vestníku The FASEB Journal tvrdí, že práve zinok je to, čo u mnohých onkologických pacientov absentuje.
„U mnohých onkologických pacientov evidujeme nedostatok zinku,“ hovorí docentka Zui Panová z Texaskej univerzity. „Klinické štúdie aj pokusy na zvieratách dokazujú, že tento minerál je veľmi dôležitý pre celkové telesné zdravie a ochranu pred rakovinou.“
Z predošlých výskumov vyplýva, že zinok sa podieľa najmä na ochrane pred rakovinou pažeráka, ktorý spája hltan a žalúdok. Aj Panovej štúdia poukazuje najmä na ochrannú funkciu zinku pred rakovinou pažeráka.
Docentka Panová vysvetľuje, že zinok je súčasťou bielkovín a mnohých enzýmov, a bez neho nedokážu správne fungovať takmer všetky bunky tela. „Predtým sme nedokázali vysvetliť, prečo rovnaká fyziologická koncentrácia zinku spomaľuje rast rakovinových buniek, ale nie tých zdravých,“ hovorí Panová.
„Pokiaľ je nám známe, naša štúdia ako vôbec prvá dokazuje, že zinok spomaľuje hyperaktívne signály vápnika v rakovinových bunkách, ktoré nie sú prítomné v zdravých bunkách. Zinok teda selektívne spomaľuje rast rakovinových buniek,“ hovorí Panová.
Netreba pritom zabúdať ani na dôležitú úlohu vápnika, bez ktorého by k spomaleniu rastu rakovinových buniek nedošlo.
Medzi prirodzené zdroje zinku patria mäso, ryby, a to najmä lastúrniky, mliečne výrobky, chlieb a cereálie. Pri zdravej a vyváženej strave sa nemusíte báť nedostatku tohto minerálu.
Vhodné sú aj vitamínové doplnky s obsahom zinku, pri ktorých však treba dbať na dodržiavanie predpísaného dávkovania.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.
Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá
Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.
Test čajových vrecúšok: Tieto môžu byť pre vás obzvlášť nebezpečné
Vedci varujú pred pitím čaju baleného vo vrecúškach.
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje
Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.