Toto bežné jedlo môže výrazne znížiť riziko demencie

Demencia ovplyvňuje pamäťové schopnosti človeka, ale existujú spôsoby, ako riziko znížiť.
Najväčším známym rizikovým faktorom demencie je starnutie a očakáva sa, že v nasledujúcich rokoch bude čoraz väčšiemu počtu ľudí diagnostikovaná Alzheimerova choroba.
Nedávna štúdia naznačuje, že každodenná konzumácia syra by mohla výrazne znížiť riziko demencie a s ňou spojeného poklesu kognitívnych schopností. Rovnako prospešné sa ukázalo aj červené víno a jahňacie mäso. Tieto zistenia boli publikované v časopise Journal of Alzheimer's Disease.
Vedci v štúdii skúmali vplyv stravy na fluidnú inteligenciu (FI). FI sa vzťahuje na základné procesy zahrnuté v abstraktnom riešení problémov bez predchádzajúcich znalostí.
Ako starneme, pokles FI zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby a nedávne štúdie naznačujú, že určité stravovacie režimy môžu ovplyvniť mieru poklesu. Nie je však isté, ako dlhodobá konzumácia potravy ovplyvňuje FI u dospelých s rodinnou anamnézou Alzheimerovej choroby alebo bez nej.
Štúdia sa zamerala na vplyv stravy na riziko demencie u ľudí v strednom až neskoršom veku. Zúčastnilo sa jej viac ako 1700 dospelých, pričom vedci sledovali ich úroveň FI počas 10 rokov. Údaje porovnali s odpoveďami v dotazníku o stravovaní, ktorý uvádzal 49 plnohodnotných potravín.
Výskumníci zistili, že denný príjem syra predpovedal lepšie skóre FI v priebehu času. Prekvapivé bolo zistenie, že denný príjem alkoholu akéhokoľvek druhu sa javil ako prospešný, pričom červené víno malo ochrannú funkciu. Konzumácia jahňacieho mäsa každý týždeň mala rovnako pozitívny účinok.
Podľa vedcov na FI negatívne vplývala najmä pridaná soľ. "Zistili sme, že pridaná soľ môže vystaviť rizikových jedincov väčšiemu riziku,“ uviedli vedci.
Symptómy Alzheimerovej choroby postupujú pomaly v priebehu niekoľkých rokov. Niekedy sa príznaky zamieňajú s inými ochoreniami a môžu byť spočiatku spojené so starobou.
Rýchlosť progresie symptómov je u každého jedinca individuálna. V niektorých prípadoch môžu byť za zhoršenie príznakov zodpovedné iné ochorenia. V počiatočných štádiách sú hlavným príznakom Alzheimerovej choroby výpadky pamäte.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?