• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 29.12.2024Meniny má Milada
Bratislava

Toto bežné jedlo môže výrazne znížiť riziko demencie

  • 8:34 16.01.2022
  • Svet
Toto bežné jedlo môže výrazne znížiť riziko demencie

Demencia ovplyvňuje pamäťové schopnosti človeka, ale existujú spôsoby, ako riziko znížiť.

Najväčším známym rizikovým faktorom demencie je starnutie a očakáva sa, že v nasledujúcich rokoch bude čoraz väčšiemu počtu ľudí diagnostikovaná Alzheimerova choroba.

Nedávna štúdia naznačuje, že každodenná konzumácia syra by mohla výrazne znížiť riziko demencie a s ňou spojeného poklesu kognitívnych schopností. Rovnako prospešné sa ukázalo aj červené víno a jahňacie mäso. Tieto zistenia boli publikované v časopise Journal of Alzheimer's Disease.

Vedci v štúdii skúmali vplyv stravy na fluidnú inteligenciu (FI). FI sa vzťahuje na základné procesy zahrnuté v abstraktnom riešení problémov bez predchádzajúcich znalostí.

Ako starneme, pokles FI zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby a nedávne štúdie naznačujú, že určité stravovacie režimy môžu ovplyvniť mieru poklesu. Nie je však isté, ako dlhodobá konzumácia potravy ovplyvňuje FI u dospelých s rodinnou anamnézou Alzheimerovej choroby alebo bez nej.

Štúdia sa zamerala na vplyv stravy na riziko demencie u ľudí v strednom až neskoršom veku. Zúčastnilo sa jej viac ako 1700 dospelých, pričom vedci sledovali ich úroveň FI počas 10 rokov. Údaje porovnali s odpoveďami v dotazníku o stravovaní, ktorý uvádzal 49 plnohodnotných potravín.

Výskumníci zistili, že denný príjem syra predpovedal lepšie skóre FI v priebehu času. Prekvapivé bolo zistenie, že denný príjem alkoholu akéhokoľvek druhu sa javil ako prospešný, pričom červené víno malo ochrannú funkciu. Konzumácia jahňacieho mäsa každý týždeň mala rovnako pozitívny účinok.

Podľa vedcov na FI negatívne vplývala najmä pridaná soľ. "Zistili sme, že pridaná soľ môže vystaviť rizikových jedincov väčšiemu riziku,“ uviedli vedci.

Symptómy Alzheimerovej choroby postupujú pomaly v priebehu niekoľkých rokov. Niekedy sa príznaky zamieňajú s inými ochoreniami a môžu byť spočiatku spojené so starobou.

Rýchlosť progresie symptómov je u každého jedinca individuálna. V niektorých prípadoch môžu byť za zhoršenie príznakov zodpovedné iné ochorenia. V počiatočných štádiách sú hlavným príznakom Alzheimerovej choroby výpadky pamäte.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu

Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu

VČERA - 21:03Zdravie

Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.

Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá

Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá

VČERA - 20:46Zdravie

Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.

Test čajových vrecúšok: Tieto môžu byť pre vás obzvlášť nebezpečné

Test čajových vrecúšok: Tieto môžu byť pre vás obzvlášť nebezpečné

VČERA - 20:17Zdravie

Vedci varujú pred pitím čaju baleného vo vrecúškach.

Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje

Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje

19:35 26.12.2024Zdravie

Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.

Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

19:43 25.12.2024Zdravie

Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.