• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.4.2025Meniny má Slavomír
14°Bratislava

Táto protizápalová potravina znižuje riziko rakoviny o 23 percent

  • 19:34 23.01.2022
  • Cleveland
Táto protizápalová potravina znižuje riziko rakoviny o 23 percent

Vďaka tejto potravine sa môžete dožiť vyššieho veku.

Štúdia ukázala, že konzumácia čili papričiek vám môže predĺžiť život a znížiť pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu alebo kardiovaskulárne choroby.

Vedci v minulosti dokázali, že kapsaicín v čili papričkách pôsobí ako antioxidant, pomáha regulovať hladinu glukózy v krvi, znižuje zápal a má protirakovinové účinky. Kapsaicín je aktívna zlúčenina v čili papričke, ktorá jej dodáva pikantnú chuť.

Výskumný tím sa pozrel na dáta z 4 729 štúdií, aby zistil, či existuje nejaká súvislosť medzi jedením čili papričiek a zníženým rizikom úmrtia na rakovinu, srdcové ochorenia a mŕtvicu. Analýza údajov ukázala, že štyri zo štúdií zahŕňajúce 570 762 subjektov splnili ich kritériá.

Výsledky ukázali, že tí, ktorí jedli čili papričky pravidelne, mali o 26 percent menšiu pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia ako tí, ktorí čili papričky takmer nejedli. Konzumenti čili papričiek mali o 23 percent nižšie riziko úmrtia na rakovinu a o 25 percent nižšie riziko úmrtia na akúkoľvek chorobu.

Spoluautor štúdie Bo Xu, kardiológ na Cleveland Clinic's Heart, Vascular & Thoracic Institute, uviedol:

"Boli sme prekvapení, keď sme zistili, že v týchto predtým publikovaných štúdiách bola pravidelná konzumácia čili papričiek spojená s celkovým znížením rizika úmrtia na všetky príčiny, KVO a rakovinu.

Zdôrazňuje to, že stravovacie faktory môžu hrať dôležitú úlohu v celkovom zdraví. Na potvrdenie týchto predbežných zistení je potrebný ďalší výskum, najmä dôkazy z randomizovaných kontrolovaných štúdií.“

Xu poukázal na to, že tieto štyri štúdie mali určité obmedzenia vrátane nedostatku konkrétnych informácií o zdraví účastníkov a niekoľko chýbajúcich faktorov, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky.

Navyše, typ a množstvo čili papričiek konzumovaných jednotlivcami bolo v každej štúdii odlišné. Preto nie je ľahké usúdiť, ako často, aký druh a koľko čili papričiek je potrebné konzumovať, aby ste získali súvisiace zdravotné výhody.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedirect.com, sciencedaily.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?