Táto protizápalová potravina znižuje riziko rakoviny o 23 percent
Vďaka tejto potravine sa môžete dožiť vyššieho veku.
Štúdia ukázala, že konzumácia čili papričiek vám môže predĺžiť život a znížiť pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu alebo kardiovaskulárne choroby.
Vedci v minulosti dokázali, že kapsaicín v čili papričkách pôsobí ako antioxidant, pomáha regulovať hladinu glukózy v krvi, znižuje zápal a má protirakovinové účinky. Kapsaicín je aktívna zlúčenina v čili papričke, ktorá jej dodáva pikantnú chuť.
Výskumný tím sa pozrel na dáta z 4 729 štúdií, aby zistil, či existuje nejaká súvislosť medzi jedením čili papričiek a zníženým rizikom úmrtia na rakovinu, srdcové ochorenia a mŕtvicu. Analýza údajov ukázala, že štyri zo štúdií zahŕňajúce 570 762 subjektov splnili ich kritériá.
Výsledky ukázali, že tí, ktorí jedli čili papričky pravidelne, mali o 26 percent menšiu pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia ako tí, ktorí čili papričky takmer nejedli. Konzumenti čili papričiek mali o 23 percent nižšie riziko úmrtia na rakovinu a o 25 percent nižšie riziko úmrtia na akúkoľvek chorobu.
Spoluautor štúdie Bo Xu, kardiológ na Cleveland Clinic's Heart, Vascular & Thoracic Institute, uviedol:
"Boli sme prekvapení, keď sme zistili, že v týchto predtým publikovaných štúdiách bola pravidelná konzumácia čili papričiek spojená s celkovým znížením rizika úmrtia na všetky príčiny, KVO a rakovinu.
Zdôrazňuje to, že stravovacie faktory môžu hrať dôležitú úlohu v celkovom zdraví. Na potvrdenie týchto predbežných zistení je potrebný ďalší výskum, najmä dôkazy z randomizovaných kontrolovaných štúdií.“
Xu poukázal na to, že tieto štyri štúdie mali určité obmedzenia vrátane nedostatku konkrétnych informácií o zdraví účastníkov a niekoľko chýbajúcich faktorov, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky.
Navyše, typ a množstvo čili papričiek konzumovaných jednotlivcami bolo v každej štúdii odlišné. Preto nie je ľahké usúdiť, ako často, aký druh a koľko čili papričiek je potrebné konzumovať, aby ste získali súvisiace zdravotné výhody.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.
Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá
Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.
Test čajových vrecúšok: Tieto môžu byť pre vás obzvlášť nebezpečné
Vedci varujú pred pitím čaju baleného vo vrecúškach.
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje
Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.