• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Bežná chyba pri príprave, ktorá oberá čaj o živiny: Takto dosiahnete najlepšiu kvalitu

  • 20:32 28.01.2022
  • Bratislava
Bežná chyba pri príprave, ktorá oberá čaj o živiny: Takto dosiahnete najlepšiu kvalitu

Spôsob prípravy čaju má obrovský vplyv nielen na jeho výslednú chuť, ale aj na podiel živín. Tejto chybe sa treba vyhnúť.

Každý milovník čaju obľubuje vlastný spôsob prípravy, o ktorom vďaka skúsenostiam vie, že mu dodá tú najlepšiu chuť. Pri príprave čaju ale netreba hľadieť iba na chuť, ale aj na jeho nutričnú hodnotu.

Kami McBrideovú možno už poznáte ako autorku knihy Liečivé bylinky v kuchyni. Táto žena zasvätila celú svoju kariéru štúdiu bylín a ich liečivých účinkov, a pre portál Mind Body Green najnovšie uviedla, že ľudia pri príprave čaju často opakujú jednu výraznú chybu, kvôli ktorej nápoj oberajú o dôležité živiny.

Ako dlho lúhovať a prečo je to dôležité

Predtým, ako sa prvýkrát napijeme čaju, ho musíme nechať vylúhovať. Väčšina konzumentov sa ale uchyľuje ku krátkemu 1-2-minútovému lúhovaniu, čo je podľa McBrideovej žalostne málo.

Rýchle lúhovanie síce nijako neznehodnocuje chuť čaju, ale ak jeho čas predĺžime, môžeme tak získať oveľa bohatšiu dávku živín, a dokonca aj výraznejšiu chuť. Toto pravidlo treba uplatniť najmä pri používaní čaju baleného vo vrecúškach.

Pri plnení čajových vrecúšok je potrebné rozdrviť vysušené bylinky na menšie kúsky, vďaka čomu získajú väčšiu plochu na povrchu. Tá prichádza do kontaktu s kyslíkom, ktorý môže otupiť príchuť. Podľa McBrideovej je bylinný čaj vo vreckách „oveľa menej intenzívny kvôli tomu, ako ho skladujeme“.

Každý čaj má špecifický čas potrebný na lúhovanie. Pozor si na to treba dať zvlášť pri čiernom, zelenom a oolong čaji, väčšina ostatných by sa však mala lúhovať aspoň po dobu 15 minút. Vďaka tomu sa do hrnčeka uvoľnia všetky polyfenoly bohaté na antioxidanty.

Ako vyzerá ideálny postup

  1. Po zaliatí čaju (je jedno, či sypaného alebo baleného vo vreckách) ho prikryte. Pokrievka totiž zadrží väčšinu prospešných látok v čaji a udrží ho dlhšie teplý.
  2. Nastavte si časovač na 15 minút. Kým tento čas uplynie, pripravte si miesto, kde svoj čaj vypijete.
  3. Po 15 minútach vyberte vrecko alebo vysypte čaj a vychutnávajte. Ak sa vám zdá, že je čaj prisilný, nabudúce doň nasypte menej byliniek alebo vyskúšajte iný druh. Ak používate sypaný čaj, odporúča sa začať s jednou čajovou lyžičkou na jeden pohár vody.
  4. Ak chcete, ochuťte čaj trochou sladidla, mlieka alebo korenín.
Zdroj: Info.sk, DP, mindbodygreen.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend

Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend

DNES - 16:30Zaujímavosti

Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.

Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku

Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku

DNES - 7:18Zaujímavosti

Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.

VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh

VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh

VČERA - 6:55Zaujímavosti

Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.

Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob

Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob

20:01 08.01.2025Zaujímavosti

Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.

Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu

Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu

19:21 08.01.2025Zaujímavosti

Toto sú štyri veci, ktoré by mali používatelia smartfónov robiť v chladnom počasí.