Pozor na tento doplnok stravy, zvyšuje riziko rakoviny pľúc až o 20 percent!

Mnohým prípadom rakoviny sa dá vyhnúť jednoduchou zmenou životného štýlu. Aj to, čo je inak považované za zdravé, ale môže niekedy viac uškodiť ako pomôcť.
Rakovinu pľúc ročne diagnostikujú asi trom tisícom slovenských pacientov. Ochorenie sa najčastejšie vyskytuje u starších mužov vo veku 55 až 80 rokov. Ide pritom o jedno z najsmrteľnejších onkologických ochorení v našej republike.
Rakovina pľúc často zabíja aj preto, lebo sa spočiatku neprejavuje výraznými príznakmi, ktoré by urýchlili diagnostiku. Kľúčová je preto prevencia, v rámci ktorej sa samozrejme odporúča skoncovať s fajčením, ale aj jesť zdravo a viac sa hýbať.
S výskytom rakoviny pľúc ale súvisí aj doplnok stravy, ktorý je inak považovaný za zdravý. Podľa Centra rakoviny na Coloradskej univerzite užívanie betakaroténu zvyšuje riziko vzniku rakoviny pľúc až o 20 percent.
Betakarotén je červenkastý pigment, ktorý sa prirodzene nachádza v ovocí a zelenine. Po skonzumovaní sa v tele premieňa na vitamín A.
Doplnky s obsahom betakaroténu sľubujú užívateľom lepšiu imunitu a zdravšiu a krajšiu pokožku. Žiaľ, nadmerné užívanie tohto doplnku môže viesť k neželaným účinkom, vrátane rakoviny.
Cieľom výskumu z Colorada bolo zistiť, či práve nadmerné dávkovanie vitamínových doplnkov dokáže zamedziť vzniku rakoviny. Vedcov preto prekvapilo, že dospeli k celkom opačnému výsledku.
„Zistili sme, že doplnky stravy v skutočnosti nie sú veľkým prínosom. Niektorí ľudia dokonca ochoreli na rakovinu pri ich užívaní,“ komentuje zistenie jeden z výskumníkov Tim Byers.
Výskum tiež zistil, že okrem rakoviny prispievajú nadmerné dávky betakaroténu aj ku vzniku srdcových ochorení.
„Nechceme tým vzbudiť strach z užívania vitamínov a minerálov,“ vysvetľuje Byers. „Pri správnom dávkovaní sú pre vás multivitamíny prospešné, ale nič nenahradí dobré a výživné jedlo,“ dodáva.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?