Tieto semenená výrazne znižujú hladiny LDL cholesterolu

Podľa slovenskej štúdie konzumácia týchto semien dokáže znížiť hladiny „zlého“ LDL cholesterolu.
Vysoké hladiny cholesterolu sú jednou z príčin kardiovaskulárnych ochorení, preto je nutné ich pravidelne kontrolovať. Podľa nedávnej štúdie vedcov zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre nám pri znižovaní cholesterolu môže pomôcť konzumácia horkých marhuľových semien.
Zistenia slovenských vedcov boli publikované vo vedeckom časopise International Journal of Environmental Research and Public Health.
Cholesterol sa tvorí v pečeni po konzumácii jedla a v tele plní mnoho dôležitých úloh. Z dvoch typov cholesterolu považujeme LDL za „zlý“ oproti HDL cholesterolu, pretože pri jeho prebytku môže upchávať tepny.
Na zníženie rizika infarktu či mŕtvice je potrebné znížiť vysoké hladiny LDL. Dosiahneme to buď liekmi na predpis alebo zmenou stravy.
Semená marhule majú výrazný vplyv na LDL cholesterol
Na snímke horké semeno z rozlomeného jadra marhule, Foto: AleksandarMilutinovic/Shutterstock.com
Horké marhuľové semená sa nachádzajú vo vnútri kôstky marhule. Jadrá obsahujú bielkoviny, vlákninu a vysoké percento oleja, ktorý sa z jadra extrahuje.
Cieľom štúdie bolo zhodnotiť vplyv krátkodobej konzumácie horkých marhuľových semien na kardiovaskulárne rizikové faktory s osobitným zameraním na LDL cholesterol.
Skupina 34 dospelých dobrovoľníkov (21 žien a 13 mužov) denne konzumovala 60 mg horkých marhuľových semien počas 42 dní.
Subjekty boli rozdelené do dvoch skupín, pričom v jednej boli účastníci s normálnymi hladinami celkového cholesterolu a v druhej mali zvýšené hladiny.
Hladiny celkového cholesterolu, LDL cholesterolu a HDL cholesterolu v krvnom sére sa v skupine s normálnym cholesterolom významne nezmenili.
V skupine so zvýšeným cholesterolom však došlo k výraznému poklesu LDL cholesterolu. Hladiny LDL u nich "progresívne klesali" po 42 dňoch konzumácie marhuľových semien.
„Výsledky predkladanej štúdie podporujú hypotézu, že denná konzumácia horkých marhuľových semien počas 42 dní pozitívne zmenila profil lipoproteínov v skupine so zvýšeným celkovým cholesterolom,“ uzavreli vedci z SPU v Nitre.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.