Tento čaj má prekvapivý vplyv na krvný tlak. Účinky sa prejavia postupom času

Vysoký krvný tlak je hlavnou príčinou úmrtí na celom svete, takže jeho prevenciu nemožno preceňovať.
Vysoký krvný tlak je hlavným rizikovým faktorom pre ochorenie srdca a obličiek, ale najčastejšie sa spája s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Pri znižovaní krvného tlaku môžu pomôcť lieky alebo správna výživa. Ako však ukázali výsledky štúdie, obľúbený čierny čaj môže tiež časom výrazne znížiť hypertenziu. Čierny čaj pomáha znižovať tlak aj napriek tomu, že obsahuje obávaný kofeín.
Pribúdajú dôkazy o tom, že sú to jedinečné flavonoidy v čaji, ktoré môžu významne prispievať k zdraviu ciev. Štúdia publikovaná vo vedeckom časopise JAMA Internal Medicine ukázala, že pravidelná konzumácia čierneho čaju môže výrazne znížiť krvný tlak. "Zistili sme, že konzumácia čierneho čaju má za následok výrazne nižší systolický krvný tlak a diastolický krvný tlak,“ uvádzajú autori štúdie.
Do štúdie boli zapojení muži a ženy vo veku 35 až 75 rokov, pričom všetci pravidelne pili čaj. Pravidelná konzumácia troch šálok čierneho čaju denne počas šiestich mesiacov viedla k zníženiu systolického krvného tlaku o 2 mm Hg a diastolického krvného tlaku o 3 mm Hg. Vedci poznamenali: „Veľká časť bežnej populácie má krvný tlak v rozsahu uvedenom v tejto štúdii, vďaka čomu sa výsledky štúdie vzťahujú na jednotlivcov so zvýšeným rizikom hypertenzie.“
Pri posudzovaní toho, ktoré zložky čierneho čaju priniesli tieto účinky, tím predpokladal, že polyfenoly v čiernom čaji zlepšili endoteliálnu dysfunkciu. Už skôr bolo preukázané, že flavonoidy sú prospešné pre funkciu endotelu zvýšením oxidu dusnatého a znížením koncentrácie aminokyseliny endotelínu.
Zistenia sú v súlade s výsledkami štúdie z roku 2021, na ktorej spolupracovali vedci z Kalifornskej a Kodanskej univerzity. Tá zistila, že antioxidanty v čaji môžu otvoriť iónové kanály a uvoľniť svaly, ktoré lemujú krvné cievy. Zistenia podrobne uvedené v časopise Cellular Physiology and Biochemistry naznačujú, že za tento účinok sú konkrétne zodpovedné antioxidanty katechíny.
Katechíny, ktoré sa nachádzajú v čiernom a zelenom čaji, poskytujú množstvo zdravotných výhod. Výskumníkom sa podarilo preukázať, že molekula obsahovala jedinečný typ draslíkového iónového kanála. Teoreticky by to mohlo fungovať tak, že svalové bunky budú menej „vzrušivé“, a preto je menej pravdepodobné, že sa stiahnu. Svalové bunky sa tak uvoľnia, čo následne rozšíri cievy a zníži krvný tlak. Okrem toho sa konzumácia čaju osvedčila aj u pacientov s rakovinou a diabetikov.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?