7 dôvodov, prečo sa viac oplatí jesť hrozno s jadierkami ako bez nich

Jadierka v hrozne netreba považovať za prekážku. Napriek tomu, že mnohým nechutia, existuje hneď niekoľko dôležitejších dôvodov, prečo sa ich oplatí jesť.
Bezjadierkové hrozno dnes už vo svete obchodu nie je žiadna novinka. Mnohí milovníci hrozna po ňom siahajú najmä preto, že sa im nechce hrýzť do jadierok alebo ich neustále vypľúvať. Ak ale chcete z hrozna vyťažiť maximum jeho zdravotných benefitov, jadierkam sa rozhodne nevyhýbajte.
Horká chuť hroznových jadierok by vás nemala odradiť. Na rozdiel od jablkových semiačok, ktoré po skonzumovaní veľkého množstva v tele tvoria nebezpečný kyanovodík, hroznové jadierka nepredstavujú žiadnu hrozbu, a ich konzumácia dokonca prináša hneď niekoľko benefitov.
-
Bojujú proti depresii
Proantokyanidín, ktorý sa nachádza v jadierkach hrozna, podľa výskumov pomáha zvyšovať hladinu serotonínu a dopamínu v mozgu. Podľa lekárov táto látka bojuje proti depresii s porovnateľným účinkom, aký môžeme pozorovať u konvenčných liekov.
-
Pomáhajú s trávením
Pri hryzení hroznových jadierok sa z nich uvoľňujú látky, ktoré podporujú činnosť enzýmov zodpovedných za vstrebávanie a ukladanie tuku. Jadierka vám síce možno priamo schudnúť nepomôžu, no rozhodne dohliadnu na dodržiavanie zdravej hmotnosti.
-
Chránia pred rakovinou
Predbežné výskumy naznačujú, že okrem účinného boja proti depresii sú proantokyanidíny zodpovedné aj za dobré výsledky pri prevencii rakoviny. Podľa niektorých výskumov tiež pomáhajú pri jej liečbe.
-
Liečia kŕčové žily
Hrozno s jadierkami je skvelá voľba pre tých, ktorí bojujú proti nevzhľadným kŕčovým žilám. Proantokyanidíny totiž rovnako podporujú prúdenie krvi v tele a posilňujú cievy. Vďaka vysokému obsahu vody hrozno navyše pôsobí diureticky, takže zmierni opuch dolných končatín.
-
Podporujú zdravie srdca
Zložky, ktoré obsahujú jadierka z hrozna, pomáhajú aj pri vysokom cholesterole a znižujú riziko aterosklerózy. Vášmu srdcu prospievajú aj tak, že spomaľujú rýchly tep a chránia pred infarktom.
-
Spomaľujú starnutie
Tak, ako mnohé iné druhy ovocia, aj hrozno obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú udržať mladistvý vzhľad pokožky neutralizovaním škodlivých voľných radikálov. Antioxidanty v hrozne sú dokonca podľa niektorých výskumov silnejšie ako vitamín C a E.
-
Bojujú proti zápalu
Antioxidanty v hrozne sú takisto účinné v boji proti zápalu, ktorý môže viesť k celému radu ďalších zdravotných problémov, ako je obezita, artritída, cukrovka, srdcové ochorenia a rakovina. Netreba sa báť ani jadierok, ktoré posilňujú ochranné účinky.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?