• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
15°Bratislava

Na Kuzmányho ulici v Prešove začali búrať domy

  • 16:57 09.10.2013
  • PREŠOV
Na Kuzmányho ulici v Prešove začali búrať domy

Rekonštrukcia Kuzmányho ulice v Prešove sa stáva realitou. Po troch rokoch prieťahov s majetkovým vysporiadaním s majiteľmi nehnuteľností začali s búracími prácami.

Cesta III. triedy v správe Prešovského samosprávneho kraja sa má podľa projektu rozšíriť a spojiť Sídlisko Sekčov a centrum mesta. Urýchli sa tým aj výjazd na výpadovku smerom do Košíc a na Poprad.

Primátor Prešova Pavel Hagyari a predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík ešte pred tromi rokmi deklarovali, že ide o ich spoločnú prioritu.

Obe samosprávy si rozdelili vysporiadanie nehnuteľností s ich majiteľmi. V stredu sa na Kuzmányho ulici stretli na prvom kontrolnom dni.
Začalo sa búranie i výrub stromov

Chudík informoval, že búracie práce sa začali už v septembri. Z rozpočtu kraja na to schválili 35-tisíc eur. Začali z východnej strany, kde sa Kuzmányho ulica napojí na križovatku ulíc Rusínska – Východná. Zatiaľ zbúrali niekoľko stavieb a vyrúbali stromy.

Stavebné povolenie bolo vydané na jednotlivé úseky komunikácie, okrem jednej nehnuteľnosti. Hagyari dnes informoval, že mesto už má s jeho majiteľom podpísanú zmluvu o budúcej zmluve o vzájomnom vysporiadaní. Do konca roka by sa táto transakcia mala uzavrieť.

Kraj do dvoch týždňov vypíše verejnú súťaž na dodávateľa prác na túto stavbu. Chudík verí, že pokiaľ sa nikto nebude odvolávať, na budúci rok na jar by sa malo začať s výstavbou cesty na Kuzmányho ulici a rekonštrukciou dvoch križovatiek Východná – Rusínska a Rusínska -armádneho gen. L. Svobodu.

Investíciu zaplatí samosprávny kraj. Chudík odhaduje, že môže ísť zhruba o 2 milióny eur, presná čiastka bude známa po skončení verejného obstarávania.
Mesto zaplatí vyše 200-tisíc eur

Primátor Prešova Pavel Hagyari zdôvodnil zdĺhavý postup pri vysporiadaní sa s posledným majiteľom nehnuteľností tým, že na liste vlastníctva je veľa bremien a exekučných titulov. Dohodli sa na finančnom vyrovnaní, mesto to bude stáť 250-tisíc eur.

Do konca roka majiteľ rodinného domu prisľúbil, že bude jeho pozemok prázdny. Tým sa ukončí proces s vysporiadaním s majiteľmi nehnuteľností. Na jednej strane ulice stálo iba niekoľko starých domov. Druhá strana bola prázdna, vedie tadiaľ železničná trať.

Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Vladimír Kozák informoval o plánovaných zmenách, ktoré prinesie tento projekt. Rusínska ulica, ktorá má dnes dva jazdné pruhy, bude mať tri pruhy.

Kamióny budú presmerované zo Sekčova tak, že nebudú môcť ísť smerom na Solivar, ale odbočia po Rusínskej na Kuzmányho ulicu, čím sa docieli lepšia dopravná priepustnosť tejto časti mesta. Na Kuzmányho ulici postavia 300 metrov cesty s dvomi pruhmi. Kozák zdôraznil, že to nie je jediné riešenie do budúcnosti, mesto čaká na diaľničný obchvat D1 smerom na Košice a severný obchvat mesta smerom na Vranov.

Video: Na Kuzmányho ulici v Prešove začali búrať domy
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

DNES - 17:09Domáce

Kresťanskodemokratické hnutie apeluje na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby prevzal zodpovednosť za rezort zdravotníctva.

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

DNES - 16:39Domáce

V bratislavskej Petržalke, smerom z Dolnozemskej cesty na Most Apollo, došlo v sobotu k dopravnej nehode, pri ktorej sa zrazili dve autá a cyklisti.

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

DNES - 16:12Domáce

Slovensko dáva do zdravotníctva naďalej menej financií ako Česko. V kvalite zdravotnej starostlivosti ho môže dobiehať vyššou efektívnosťou v hospodárení.

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

DNES - 15:44Domáce

Na Kollárovej ulici v Novej Bani (okres Žarnovica) v piatok (20. 9.) neskoro večer muž napadol nožom dve osoby.

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

DNES - 15:27Domáce

Horskí záchranári pomáhali horolezcovi, ktorý pri lezení prvej dĺžky v stene Baraních rohov vypadol.