Tento druh fazule má prekvapivý vplyv na krvné cievy

Fazule sa ukázali ako užitočný nástroj pri boji s vysokým krvným tlakom.
Vysoký krvný tlak sa bežne reguluje pomocou liekov a zmeny stravovania. Zníženie príjmu soli je jedným z najdôležitejších aspektov. Ukázalo sa však, že pridanie určitého druhu fazule do stravy je účinné nielen pri znižovaní krvného tlaku, ale aj pri znižovaní vysokého cholesterolu a rizika srdcových chorôb.
Vedci zistili, že mungo fazule dokážu znížiť aktivitu enzýmu konvertujúceho angiotenzín (ACE), ktorý sťahuje krvné cievy a má za následok vysoký krvný tlak
Fazuľky mungo sú drobné fazule oválneho tvaru, ktoré sú dostupné v niekoľkých formách, pričom lúpaná verzia je obľúbená v indických jedlách a spracovaná verzia fazuľových klíčkov a škrobových rezancov je bežnejšia v ázijskej kuchyni.
V štúdii publikovanej v časopise Human and Experimental Toxicology vedci zistili, že fazuľa mungo je vysoko účinná pri inhibícii oxidácie LDL vďaka schopnosti zachytávania voľných radikálov.
Hypertenzívne potkany, ktoré užívali extrakt z klíčkov fazule mungo počas jedného mesiaca zaznamenali významné zníženie systolického krvného tlaku. Fazuľa mungo má vysokú koncentráciu fenolov a proteínových fragmentov nazývaných peptidy, ktoré pomáhajú znižovať aktivitu ACE.
Nedávne štúdie, ktorých sa zúčastnilo 58 000 mužov a žien vo veku 40-79 rokov, zistili, že ľudia s najnižším príjmom horčíka v strave mali o 51 percent vyššie riziko úmrtnosti na srdcové choroby v porovnaní s tými, ktorí ho prijímali najviac.
Fazuľa mungo výrazne zlepšuje hladinu horčíka a pomáha predchádzať infarktu a mŕtvici. Iné štúdie zdôrazňujú účinky fazule mungo na hypertenziu a zníženie LDL cholesterolu.
Znižuje riziko cukrovky
V štúdii publikovanej v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry užívali myši s cukrovkou 2. typu denne extrakt z fazule mungo. Počas piatich týždňov u nich došlo k významnému zníženiu hladín glukózy v krvi a plazmatického C-peptidu, indikátora uvoľňovania inzulínu.
Tým došlo k merateľnému zlepšeniu metabolizmu glukózy a citlivosti na inzulín. Výskumníci tiež poznamenali, že zvýšené triglyceridy - bežná lipidová abnormalita u diabetikov typu II., sa vďaka mungo tiež podarilo znížiť.
Ďalšia štúdia uvedená v časopise BMC Complementary and Alternative Medicine ukázala, že fazuľa mungo potláča rast rakoviny pečene a vysoko agresívnej rakoviny krčka maternice.
Podľa vedcov sa pritom zapája viacero mechanizmov, vrátane cytotoxicity, indukcie protirakovinových cytokínov, zastavenia cyklu rakovinových buniek a spustenia apoptózy. Tieto vlastnosti môžu byť zodpovedné za ochranný účinok mungo fazúľ pred inými druhmi rakoviny.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?