• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
15°Bratislava

Plán na ozdravovanie Rómov dostal od odborníkov štvorku

  • 8:28 10.10.2013
  • BRATISLAVA
Plán na ozdravovanie Rómov dostal od odborníkov štvorku

Nadácia Milana Šimečku oslovila takmer päťdesiat ľudí z teórie a praxe, ktorí označili plánovanú reformu za nebezpečnú a populistickú.

Rómska reforma dostala od odborníkov známku 4,11.

Najviac kritizovali jej rétoriku, ktorá je podľa nich nebezpečná a populistická. Vyplýva to z ankety, ktorú do svojej publikácie zaradila Nadácia Milana Šimečku.

Tá pripravila po štvrtý raz odpočet plnenia záväzkov vlády vzťahujúcich sa k inklúzii Rómov. Agentúre SITA poskytol publikáciu s názvom Rómovia vo verejnej politike programový riaditeľ mimovládky Laco Oravec.

Nadácia oslovila takmer 50 ľudí z teórie aj praxe. Medzi nimi sa ocitli aj ombudsmanka Jana Dubovcová, niekdajší generálny riaditeľ Sekcie ľudských práv a rovnakého zaobchádzania Úradu vlády SR Kálmán Petőcz, bývalý splnomocnenec pre Rómov Miroslav Pollák.

Novela proti diskriminácii uspela

Všetci respondenti hodnotili desať najdôležitejších udalostí a opatrení z prvého roka vlády Roberta Fica podľa výberu nadácie. Vláda dostala za svoju politiku zameranú na Rómov celkovú známku 3,62.

S najlepšou odozvou sa stretla novela antidiskriminačného zákona, ktorá rozšírila možnosti dočasných vyrovnávacích opatrení aj vo vzťahu k národnostným menšinám. Jej priemerná známka bola 1,22. Najnegatívnejšie v uplynulom roku vnímali respondenti výroky predstaviteľov vlády na adresu Rómov s priemernou známkou 4,98.

Počas funkčného obdobia súčasnej garnitúry sa toho Rómom stalo viac negatívneho než pozitívneho, píše v publikácii Stanislav Daniel z Rómskeho vzdelávacieho fondu. Nepretržité zhoršovanie sa situácie si podľa jeho slov vyžaduje systematický postup bez politického zafarbenia a nové vlády by mali pokračovať v krokoch, ktoré nastavili tie predchádzajúce.

Kritika Polláka zaznela skoro

Daniel uznáva, že kritické slová na splnomocnenca Polláka zazneli pomerne skoro. Rozsah očakávaní bol prehnaný, voči nečinnosti vlády ako celku je však kritika jednoznačne oprávnená, vysvetľuje Daniel. Prvý rok Ficovej vlády sa podľa autorov publikácie niesol v duchu udalostí a politických iniciatív, ktoré možno považovať skôr za negatívne ako priaznivé signály.

Dopĺňajú, že hoci programové vyhlásenie súčasnej vlády nebolo v začleňovaní rómskych spoločenstiev veľmi konkrétne ani ambiciózne, uplynulé mesiace naznačujú, že Rómovia sú vo verejných politikách aktuálnou témou.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

DNES - 17:09Domáce

Kresťanskodemokratické hnutie apeluje na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby prevzal zodpovednosť za rezort zdravotníctva.

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

DNES - 16:39Domáce

V bratislavskej Petržalke, smerom z Dolnozemskej cesty na Most Apollo, došlo v sobotu k dopravnej nehode, pri ktorej sa zrazili dve autá a cyklisti.

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

DNES - 16:12Domáce

Slovensko dáva do zdravotníctva naďalej menej financií ako Česko. V kvalite zdravotnej starostlivosti ho môže dobiehať vyššou efektívnosťou v hospodárení.

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

DNES - 15:44Domáce

Na Kollárovej ulici v Novej Bani (okres Žarnovica) v piatok (20. 9.) neskoro večer muž napadol nožom dve osoby.

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

DNES - 15:27Domáce

Horskí záchranári pomáhali horolezcovi, ktorý pri lezení prvej dĺžky v stene Baraních rohov vypadol.