Talianska šéfkuchárka: Najlepšia omáčka na svete obsahuje len tri prísady
- 13:59 13.02.2022
- Svet
Jednoduché cestoviny s paradajkovou omáčkou sú jedlo, aké snáď najlepšie vystihuje taliansku kuchyňu. Pri tvorbe omáčky ale netreba zbytočne vymýšľať, radí špičková šéfkuchárka.
Ak sa chcete doma zahrať na šéfkuchára a vyčariť si v kuchyni kúzlo Talianska, nemusíte nevyhnutne minúť všetky úspory. Ako totiž tvrdí talianska šéfkuchárka, tajomstvo sa skrýva v jednoduchosti.
Marcella Hazanová premenila svoju niekoľkoročnú prax v kuchyni na užitočné rady a recepty, s ktorými sa zverila v diele The Essentials of Classic Italian Cooking. Šéfkuchárka v knihe prezrádza aj recept na „tú najlepšiu omáčku na svete“, ktorá pozostáva len z troch prísad.
Marcella pochádzala z talianskeho mesta Cesenatico. Známa je aj v Spojených štátoch, kde si otvorila vlastnú kuchársku školu. Predtým, ako v roku 2013 zomrela, stihla svoje poznatky spísať v niekoľkých kuchárskych knihách.
Tá najlepšia paradajková omáčka na cestoviny musí byť podľa Talianky mimoriadne jednoduchá a lacná. Zároveň by však mala obsahovať kvalitné ingrediencie, aby bola aj zdravá. Pri jej príprave si pritom vystačíte len s tromi ingredienciami: pasírovanými paradajkami, cibuľou a hojnou porciou masla.
Recept z roku 1992, ktorým sa dodnes inšpirujú domáci aj profesionálni kuchári po celom svete, je skutočne nenáročný a zaobíde sa dokonca aj bez krájania: polovicu olúpanej cibule stačí vložiť do hrnca s maslom a zaliať paradajkami. Všetko spolu nechajte variť po dobu 45 minút. Vďaka nenáročnosti a lahodnosti si omáčka od mnohých vyslúžila pozitívnu kritiku ako „najlepšia na svete“.
„Marcella bola majsterkou v uspokojovaní chuťových pohárikov,“ uviedol v rozhovore pre portál Epicurious Hazanovej manžel. „Okamžite dokázala pochopiť, aký vplyv má chuť na celé jedlo. Raz si položila otázku – načo krájať cibuľu? Načo pražiť? Cibuľu, paradajky a maslo dám jednoducho do jedného hrnca a zabudnem na ne.“
Pri klasickej talianskej omáčke sú najpodstatnejšou surovinou paradajky, ktoré musia vynikať svojou kvalitou. „Žiadny iný postup vám nedodá takú chutnú esenciu talianskej kuchyne, ako dokonale pripravená omáčka s paradajkami,“ píše vo svojej knihe autorka.
Klasickú taliansku paradajkovú omáčku si samozrejme už vyskúšali pripraviť aj iní zdatní šéfkuchári. Napríklad Jamie Oliver k nej ešte pridáva štyri strúčiky cesnaku a na konci ju ozdobí čerstvou bazalkou. Iní sa spoliehajú na ďalšie druhy byliniek a vylúčený nie je ani olivový olej namiesto masla. Ak však túžite po pravom Taliansku, s Marcelliným receptom určite nič nepokazíte.
Ak máte tieto aplikácie v mobile, musíte ich okamžite vymazať
Majitelia smartfónov by si mali skontrolovať, či sa na nich nenachádza niektorá z týchto 15 škodlivých aplikácií.
Agresívne mená pred bábätká? Odborníci varujú pred rastúcim trendom
Rodičia sa pri pomenovávaní svojich detí čoraz častejšie uchyľujú k menám, ktoré môžu byť nebezpečné, varujú experti.
Toto nie je láska: 2 typy správania, ktoré si mýlite s romantikou
Naozaj je to ten pravý? Alebo len mozog nie je schopný zložiť si ružové okuliare?
Westernový kráľ Hollywoodu Kevin Costner oslavuje 70 rokov
Je jedným z najžiadanejších mužov Hollywoodu, jeho žánrovo bohatá filmografia mu priniesla slávu aj množstvo ocenení vrátane dvoch Oscarov, troch Zlatých glóbusov a ceny Primetime Emmy Award.
Fatálna chyba v zime: Na toto si dávajte pozor, ak cestujete s dieťaťom
Bežná chyba pri cestovaní v aute v chladnom počasí môže stáť vaše dieťa život.