Táto látka v paradajkách ovplyvňuje riziko mŕtvice u mužov

Vedci spozorovali výrazný účinok zlúčeniny na riziko mozgovej príhody.
Výskum publikovaný v časopise Neurology naznačuje, že jedenie paradajok a iných potravín bohatých na antioxidant lykopén môže znížiť riziko mŕtvice u mužov.
Vedci zistili, že muži v štúdii s najvyššími hladinami lykopénu v krvi mali o 55 percent menšiu pravdepodobnosť mŕtvice v porovnaní s tými, ktorí mali najnižšie hladiny tohto pigmentu v krvi.
„Výsledky podporujú odporúčanie, aby ľudia jedli viac ako päť porcií ovocia a zeleniny denne, čo by pravdepodobne viedlo k výraznému zníženiu počtu mozgových príhod na celom svete,“ povedal výskumník Jouni Karppi z University of Eastern Finland.
Predchádzajúce výskumy ukázali, že lykopén môže znižovať schopnosť LDL („zlého“) cholesterolu vytvárať plaky v tepnách, ktoré môžu spôsobiť infarkty a mŕtvice, uviedli vedci.
Lykopén má tiež ďalšie vlastnosti, ktoré sa spájajú so zníženým rizikom mŕtvice, povedal Karppi, ako je zníženie produkcie cholesterolu a prevencia krvných zrazenín.
Paradajky a riziko mŕtvice
Karppi a kolegovia zhromaždili údaje o 1 031 mužoch vo Fínsku vo veku 46 až 65 rokov. Počas 12-ročného obdobia 67 z nich utrpelo mozgovú príhodu.
Vedci merali hladiny lykopénu v krvi mužov a rozdelili ich do štyroch takmer ekvivalentných skupín na základe ich hladín. U mužov s najnižšou úrovňou lykopénu dostalo 25 z 258 mŕtvicu, zatiaľ čo u mužov s najvyššou úrovňou malo mozgovú príhod 11 z 259.
Súvislosť medzi vyššími hladinami lykopénu a nižším rizikom mŕtvice sa potvrdila, aj keď vedci zohľadnili rizikové faktory mŕtvice, ako je vek, fajčenie a cukrovka. Odborníci však pripomínajú, že údaje ukazujú asociáciu, nie súvislosť príčiny a následku.
"Táto štúdia jednoducho hovorí, že ľudia, ktorí majú vyššiu hladinu lykopénu, majú po 12 rokoch menej mozgových príhod," povedal doktor David Thomas, profesor medicíny na Saint Louis University, ktorý hodnotil štúdiu.
Zistenia, ako sú tieto, „sú dobré na vytváranie hypotéz, ktoré možno testovať v prospektívnych štúdiách,“ dodal Thomas. Zároveň povedal, že na dosiahnutie zdravotných výhod môže byť potrebný vysoký príjem ovocia a zeleniny. Poukázal na analýzu deviatich štúdií, ktoré spájali príjem ovocia a zeleniny s lepším zdravím, ale výsledky boli pozitívne len vtedy, keď sa skonzumovalo päť alebo viac porcií denne.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?