Tento rastlinný olej má katastrofálny vplyv na hladinu cholesterolu

Vysoká hladina cholesterolu často vedie k vážnejším ochoreniam srdca a ciev. K jej zvyšovaniu pritom často prispievajú aj na prvý pohľad neškodné potraviny, vrátane jedného druhu rastlinného oleja.
Cholesterol je tukovitá látka, ktorú produkuje pečeň počas trávenia jedla a nápojov. Vysoká hladina „zlého“, alebo LDL cholesterolu je pritom hrozbou, pretože môže viesť k upchaniu ciev, a teda tiež zvyšuje riziko infarktu.
Hlavnou zložkou, ktorá vplýva na hladinu LDL cholesterolu v krvi, je strava. Často sa hovorí o tom, že pre zamedzenie negatívnych následkov je potrebné napríklad obmedziť konzumáciu koláčov a sladkostí, spracovaného mäsa či syra. Jednou z potravín, ktoré môžu zhoršiť váš stav, je ale aj palmový olej.
Palmový olej je jedlý rastlinný olej, ktorý sa ťaží z palmových stromov. Podľa vedcov obsahuje množstvo nasýtených tukov, ktoré je porovnateľné s inými rastlinnými tukmi. Rozdiel však spočíva v jeho vplyve na lipidy.
Vedci systematicky porovnali vplyv palmového oleja na lipidy s vplyvom ostatných bežne používaných rastlinných aj živočíšnych tukov na tieto látky. Z výsledkov vyplýva, že palmový olej výrazne prispel k zvýšenej hladine LDL cholesterolu, pričom mal na ňu najhorší vplyv zo všetkých testovaných olejov.
Palmový olej podľa vedcov u ľudí nezvyšuje len hladinu LDL cholesterolu, ale aj HDL cholesterolu, ktorý bojuje proti negatívnym následkom „zlého“ cholesterolu na zdravie.
„Vplyv palmového oleja na lipidy v krvi je taký, aký sa dal očakávať na základe vysokého obsahu nasýtených tukov v ňom,“ píšu vedci v štúdii, ktorá bola zverejnená vo vestníku The Journal of Nutrition. „Toto zistenie podporuje snahu o zmiernenie používania palmového oleja a jeho nahradenie rastlinnými olejmi s nízkym obsahom nasýtených a trans tukov.“

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?