Takto vplýva konzumácia cibule na krvný cukor
Konzumácia tejto zeleniny má výrazný vplyv na hladiny glukózy v krvi.
Čoraz viac pacientov trpí cukrovkou 2. typu, pričom k tomuto nárastu prispieva obezita. Symptómy vo všeobecnosti zahŕňajú pocit smädu, únavy a častú potrebu močiť. K cukrovke dochádza vtedy, keď telo nie je schopné produkovať inzulín – hormón, ktorý vychytáva glukózu v krvi – alebo sa produkcia hormónu úplne zastaví. Podľa výskumov však existuje účinná potravina, ktorá dokáže výrazne znížiť hladinu v priebehu niekoľkých hodín po užití.
V štúdii publikovanej v časopise Environmental Health Insights výskumníci pozorovali značné zníženie hladín glukózy v krvi u pacientov, ktorí konzumovali cibuľu. U diabetikov 2. typu tím pozoroval zníženie o 40 mg/dl štyri hodiny po užití.
Tieto zistenia potvrdila ďalšia štúdia prezentovaná na 97. výročnom stretnutí Endokrinnej spoločnosti v San Diegu, v ktorej vedci pozorovali zníženie hladiny glukózy v krvi o 50 percent.
Štúdia na zvieratách sledovala účinky rôznych dávok cibule na tri skupiny potkanov s diabetom. Zistenia odhalili, že dve dávky cibuľového extraktu v dávke 400 a 600 mg/kg denne, znížili hladinu cukru v krvi nalačno u diabetických potkanov o 50 percent a o 35 percent v porovnaní s východiskovou hodnotou.
Zlúčeniny zodpovedné za zníženie hladiny cukru v krvi sú flavonoid kvercetín a zlúčeniny síry, ktoré majú antidiabetické vlastnosti. Ukázalo sa, že kvercetín interaguje s bunkami v tenkom čreve, pankrease, kostrovom svalstve, tukovom tkanive a pečeni, čím ovplyvňuje reguláciu cukru v celom tele.
Štúdia publikovaná v časopise Current Medicinal Chemistry vysvetlila: „Jedným z najrozšírenejších a najrozsiahlejšie študovaných flavonoidov kvercetín. Jeho silné antioxidačné a protizápalové aktivity sú dobre zdokumentované a predpokladá sa, že zohrávajú úlohu pri liečbe a ochrane pred chorobami vrátane cukrovky."
Štúdie tiež naznačujú, že rovnaké zlúčeniny môžu pomôcť zlepšiť hladinu cholesterolu. Vo výskume publikovanom v British Journal of Nutrition v roku 2009, výskumníci pozorovali významné zníženie hladín LDL alebo „zlého“ cholesterolu u obéznych ľudí. Lipoproteín s vysokou hustotou alebo „dobrý“ cholesterol však nebol ovplyvnený.
Protizápalové vlastnosti tejto zeleniny môžu tiež pomôcť znížiť vysoký krvný tlak a chrániť pred krvnými zrazeninami a zápalom. Vďaka týmto vlastnostiam je cibuľa užitočná na prevenciu srdcových chorôb a kardiovaskulárnych príhod, ako je infarkt a mŕtvica.
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje
Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.