Takto vplýva konzumácia cibule na krvný cukor

Konzumácia tejto zeleniny má výrazný vplyv na hladiny glukózy v krvi.
Čoraz viac pacientov trpí cukrovkou 2. typu, pričom k tomuto nárastu prispieva obezita. Symptómy vo všeobecnosti zahŕňajú pocit smädu, únavy a častú potrebu močiť. K cukrovke dochádza vtedy, keď telo nie je schopné produkovať inzulín – hormón, ktorý vychytáva glukózu v krvi – alebo sa produkcia hormónu úplne zastaví. Podľa výskumov však existuje účinná potravina, ktorá dokáže výrazne znížiť hladinu v priebehu niekoľkých hodín po užití.
V štúdii publikovanej v časopise Environmental Health Insights výskumníci pozorovali značné zníženie hladín glukózy v krvi u pacientov, ktorí konzumovali cibuľu. U diabetikov 2. typu tím pozoroval zníženie o 40 mg/dl štyri hodiny po užití.
Tieto zistenia potvrdila ďalšia štúdia prezentovaná na 97. výročnom stretnutí Endokrinnej spoločnosti v San Diegu, v ktorej vedci pozorovali zníženie hladiny glukózy v krvi o 50 percent.
Štúdia na zvieratách sledovala účinky rôznych dávok cibule na tri skupiny potkanov s diabetom. Zistenia odhalili, že dve dávky cibuľového extraktu v dávke 400 a 600 mg/kg denne, znížili hladinu cukru v krvi nalačno u diabetických potkanov o 50 percent a o 35 percent v porovnaní s východiskovou hodnotou.
Zlúčeniny zodpovedné za zníženie hladiny cukru v krvi sú flavonoid kvercetín a zlúčeniny síry, ktoré majú antidiabetické vlastnosti. Ukázalo sa, že kvercetín interaguje s bunkami v tenkom čreve, pankrease, kostrovom svalstve, tukovom tkanive a pečeni, čím ovplyvňuje reguláciu cukru v celom tele.
Štúdia publikovaná v časopise Current Medicinal Chemistry vysvetlila: „Jedným z najrozšírenejších a najrozsiahlejšie študovaných flavonoidov kvercetín. Jeho silné antioxidačné a protizápalové aktivity sú dobre zdokumentované a predpokladá sa, že zohrávajú úlohu pri liečbe a ochrane pred chorobami vrátane cukrovky."
Štúdie tiež naznačujú, že rovnaké zlúčeniny môžu pomôcť zlepšiť hladinu cholesterolu. Vo výskume publikovanom v British Journal of Nutrition v roku 2009, výskumníci pozorovali významné zníženie hladín LDL alebo „zlého“ cholesterolu u obéznych ľudí. Lipoproteín s vysokou hustotou alebo „dobrý“ cholesterol však nebol ovplyvnený.
Protizápalové vlastnosti tejto zeleniny môžu tiež pomôcť znížiť vysoký krvný tlak a chrániť pred krvnými zrazeninami a zápalom. Vďaka týmto vlastnostiam je cibuľa užitočná na prevenciu srdcových chorôb a kardiovaskulárnych príhod, ako je infarkt a mŕtvica.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?