• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.4.2025Meniny má Slavomír
16°Bratislava

Takto vplýva konzumácia cibule na krvný cukor

  • 7:11 20.02.2022
  • Svet
Takto vplýva konzumácia cibule na krvný cukor

Konzumácia tejto zeleniny má výrazný vplyv na hladiny glukózy v krvi.

Čoraz viac pacientov trpí cukrovkou 2. typu, pričom k tomuto nárastu prispieva obezita. Symptómy vo všeobecnosti zahŕňajú pocit smädu, únavy a častú potrebu močiť. K cukrovke dochádza vtedy, keď telo nie je schopné produkovať inzulín – hormón, ktorý vychytáva glukózu v krvi – alebo sa produkcia hormónu úplne zastaví. Podľa výskumov však existuje účinná potravina, ktorá dokáže výrazne znížiť hladinu v priebehu niekoľkých hodín po užití.

V štúdii publikovanej v časopise Environmental Health Insights výskumníci pozorovali značné zníženie hladín glukózy v krvi u pacientov, ktorí konzumovali cibuľu. U diabetikov 2. typu tím pozoroval zníženie o 40 mg/dl štyri hodiny po užití.

Tieto zistenia potvrdila ďalšia štúdia prezentovaná na 97. výročnom stretnutí Endokrinnej spoločnosti v San Diegu, v ktorej vedci pozorovali zníženie hladiny glukózy v krvi o 50 percent.

Štúdia na zvieratách sledovala účinky rôznych dávok cibule na tri skupiny potkanov s diabetom. Zistenia odhalili, že dve dávky cibuľového extraktu v dávke 400 a 600 mg/kg denne, znížili hladinu cukru v krvi nalačno u diabetických potkanov o 50 percent a o 35 percent v porovnaní s východiskovou hodnotou.

Zlúčeniny zodpovedné za zníženie hladiny cukru v krvi sú flavonoid kvercetín a zlúčeniny síry, ktoré majú antidiabetické vlastnosti. Ukázalo sa, že kvercetín interaguje s bunkami v tenkom čreve, pankrease, kostrovom svalstve, tukovom tkanive a pečeni, čím ovplyvňuje reguláciu cukru v celom tele.

Štúdia publikovaná v časopise Current Medicinal Chemistry vysvetlila: „Jedným z najrozšírenejších a najrozsiahlejšie študovaných flavonoidov kvercetín. Jeho silné antioxidačné a protizápalové aktivity sú dobre zdokumentované a predpokladá sa, že zohrávajú úlohu pri liečbe a ochrane pred chorobami vrátane cukrovky."

Štúdie tiež naznačujú, že rovnaké zlúčeniny môžu pomôcť zlepšiť hladinu cholesterolu. Vo výskume publikovanom v British Journal of Nutrition v roku 2009, výskumníci pozorovali významné zníženie hladín LDL alebo „zlého“ cholesterolu u obéznych ľudí. Lipoproteín s vysokou hustotou alebo „dobrý“ cholesterol však nebol ovplyvnený.

Protizápalové vlastnosti tejto zeleniny môžu tiež pomôcť znížiť vysoký krvný tlak a chrániť pred krvnými zrazeninami a zápalom. Vďaka týmto vlastnostiam je cibuľa užitočná na prevenciu srdcových chorôb a kardiovaskulárnych príhod, ako je infarkt a mŕtvica.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?