Tieto orechy sú najlepšie pre diabetikov: Účinne znižujú krvný cukor
Pri konzumácií orieškov bolo zaznamenané markantné zníženie glukózy v krvi.
Diabetes 2. typu sa vyznačuje zmenami v hladinách krvného cukru, ktoré sú výsledkom problémov s produkciou inzulínu. Telu chýbajú kľúčové mechanizmy na riadenie hladiny cukru v krvi a môže dochádzať k nebezpečnému zvýšeniu glukózy v krvi.
Hormón inzulín má vychytávať glukózu z krvi, aby sa mohla premeniť na energiu vo vašich bunkách. Avšak pacienti s cukrovkou 2. typu buď nedokážu produkovať dostatok inzulínu, alebo inzulín nefunguje správne.
Našťastie, existuje chutná potravina, ktorá podľa štúdie môže spôsobiť „markantný pokles“ hladiny cukru v krvi. Podľa výskumu publikovanom v odbornom časopise The Review of Diabetic Studies môže diabetikom výrazne pomôcť konzumácia pistácií.
Foto: OlegRi/Shutterstock.com
Štúdia si dala za cieľ preskúmať tieto orechy, pretože sú plné mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín, ktoré môžu znížiť vysoké hladiny cukru v krvi a zlepšiť metabolizmus.
V štúdii bolo 48 pacientov s cukrovkou rozdelených do dvoch skupín. Všetkým pacientom v štúdii bol diagnostikovaný najmä diabetes 2. typu. Prvá skupina dodržiavala stravu, v ktorej bolo obsiahnutých 25 gramov pistácií dvakrát denne. Kontrolná skupina mala stravu bez orechov, aby sa výsledky správne vyhodnotili.
Po dodržiavaní týchto dvoch režimov počas 12 týždňov mali dobrovoľníci osemtýždňové obdobie bez zásahov do stravy. Potom boli tieto dve skupiny vymenené a druhá tiež dostala pistácie na 12 týždňov.
Štúdia potom zistila, že pistácie boli schopné znížiť hladinu glukózy v krvi nalačno. Vedci dospeli k záveru, že konzumácia pistáciových orieškoch majú priaznivé účinky na kontrolu glykémie, krvný tlak, obezitu a zápalové markery u diabetických pacientov.
Orechy sa vyznačujú aj nízkym glykemickým indexom, ktorý popisuje rýchlosť, akou telo vstrebáva sacharidy. Štúdia publikovaná v časopise Metabolism dokonca zistila, že pridanie určitých orechov k jedlám, ako je biely chlieb či cestoviny, môže spomaliť rýchlosť vstrebávania sacharidov. Je tak možné vyhnúť sa skokom v hladine cukru v krvi a pomalšiemu nárastu.
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje
Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.