3 porcie tohto jedla znižujú riziko ochorení srdca
Tri porcie denne pomáhajú s chudnutím, znižujú krvný tlak a krvný cukor.
Konzumácia celozrnných potravín môže znížiť kardiometabolické rizikové faktory u dospelých. Štúdia publikovaná v časopise The Journal of Nutrition ukázala, že tri porcie celozrnných produktov denne sú spojené s úbytkom centimetrov v páse, zníženou hladinou cukru v krvi a nižším krvným tlakom.
Je preto dôležité nahradiť biele pečivo celozrnným. Štúdia ukazuje, že ľudia, ktorí konzumovali vyšší príjem celozrnných potravín, dokázali znížiť päť rizikových faktorov srdcových chorôb: krvný tlak, veľkosť pásu, hladinu cukru v krvi, triglyceridov a hladinu LDL cholesterolu.
Štúdia sledovala zdravotné výsledky súvisiace s konzumáciou celozrnných a rafinovaných obilnín u dospelých v strednom až vyššom veku počas 18 rokov. Účastníci boli rozdelení do rôznych skupín na základe ich príjmu celozrnných produktov - od menej ako polovice dávky denne (nízky príjem) po tri alebo viac porcií denne (vysoký príjem).
Tím hodnotil vplyv konzumácie celozrnných produktov na päť rizikových faktorov srdcových chorôb každé štyri roky. Skupina s nízkym príjmom zaznamenala zväčšenie pásu o 3 centimentre, zatiaľ čo v skupine s vysokým príjmom to bolo len 1,4 centimetra. Tí v skupine s nízkym príjmom zaznamenali aj zvýšenie systolického krvného tlaku a hladiny cukru v krvi v porovnaní s vysokým príjmom.
Jedna porcia celozrnnej potraviny môže predstavovať napríklad pol hrnčeka hnedej ryže, jeden krajec tmavého celozrnného chleba alebo pol hrnčeka ovsených vločiek. Nicola McKeown, spoluautorka štúdie, povedala:
„Naše zistenia naznačujú, že konzumácia celozrnných potravín ako súčasť zdravej výživy prináša zdravotné benefity nad rámec toho, že nám pomáha schudnúť alebo si udržať váhu, keď starneme. V skutočnosti tieto údaje naznačujú, že ľudia, ktorí jedia viac celozrnných výrobkov, sú schopní si časom lepšie udržať hladinu cukru v krvi a krvný tlak. Kontrola týchto rizikových faktorov, keď starneme, môže pomôcť chrániť sa pred srdcovými chorobami.“
Prvá autorka štúdie Caleigh Sawicki uviedla, že za pozitívnym účinkom celozrnných produktov môže byť schopnosť zasýtiť a horčík, draslík a antioxidanty môžu prispieť k zníženiu krvného tlaku. „Najmä rozpustná vláknina môže mať priaznivý vplyv na prudké výkyvy hladiny cukru v krvi po jedle,“ uviedla Sawicki.
Celozrnné raňajkové cereálie a celozrnný chlieb najviac prispeli do denného príjmu účastníkov, zatiaľ čo biely chlieb a cestoviny boli najväčším príjmom rafinovaných obilnín. Proces spracovania zŕn má za následok, že sú rafinované obilniny chudobné na živiny a majú vysoký obsah škrobu.
Celozrnné potraviny sú bohaté na vlákninu a obsahujú vitamíny B, minerály, bielkoviny a niektoré zdravé tuky. Podľy Nicoly McKeown je dôležité premýšľať o spôsoboch, ako nahradiť rafinované obilniny celozrnnými produktami. Ako dodala:
„Môžete napríklad zvážiť misku celozrnných cereálií namiesto bagety z bielej múky na raňajky a nahradiť rafinované obilniny, predjedlá a prílohy celozrnnými možnosťami. Malé postupné zmeny vo vašej strave s cieľom zvýšiť príjem celozrnných výrobkov časom urobia rozdiel.“
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje
Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.