• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.12.2024Meniny má Adela
Bratislava

Ochorenie pečene sa rozvíja bez viditeľných príznakov. Kedy treba spozornieť?

  • 9:05 23.02.2022
  • Bratislava
Ochorenie pečene sa rozvíja bez viditeľných príznakov. Kedy treba spozornieť?

Nahromadenie tuku v pečeni môže spôsobiť poruchu jej funkcie.

Jedným z najčastejších ochorení pečene je nealkoholická steatóza, ktorá v počiatočných fázach prebieha bez viditeľných príznakov. Spôsobuje stukovatenie pečeňových buniek. Pre TASR to priblížila všeobecná lekárka pre dospelých Diana Baranová.

Príznaky ochorenia pečene môžu pribúdať postupne, sú však len minimálne a ničím špecifické. Ide napríklad o celkovú únavu, malátnosť, nevýkonnosť, svalovú slabosť, tráviace ťažkosti, poruchy vyprázdňovania a pocit ťažoby či plnosti. „Ak sa pridružia kožné problémy, poruchy imunitného systému, hormonálna nerovnováha, opuchy, je to bitie na poplach a najvyšší čas nielen zmyslieť sa, ale konať,“ varuje Baranová.

Lekárka vysvetlila, že najčastejšou príčinou steatózy je nesprávna životospráva, teda nadmerná konzumácia cukru a ťažkých jedál s nedostatkom pohybu. Rizikovým faktorom môže byť obezita, cukrovka a poruchy metabolizmu tukov. Steatóza môže vzniknúť aj ako sekundárne ochorenie vyvolané užívaním liekov a konzumáciou alkoholu. Ojedinele môže vzniknúť aj pri drastickom chudnutí, ktoré zapríčiňuje veľkú mobilizáciu tukových zásob z oblasti brušného a podkožného tuku, ktorý sa následne spracováva v pečeni.

Alfou a omegou pri snahe o udržanie zdravia pečene a v konečnom dôsledku zdravia celého organizmu je pestrá a vyvážená strava s dostatkom čerstvej zeleniny a ovocia, zdravých tukov a vlákniny, spojená s pravidelnou fyzickou aktivitou a redukciou telesnej hmotnosti,“ povedala Baranová. Na naštartovanie regeneračných procesov odporúča vynechať alebo aspoň výrazne obmedziť niektoré jedlá a nápoje či užívanie esenciálnych fosfolipidov.

Lekárka radí vyhýbať sa hlavne jedlám s nedostatočnou výživovou hodnotou s vysokým obsahom tuku, vyprážaným jedlám. Za najideálnejšie považuje pripravovať pokrmy len varením alebo dusením v pare, prípadne s pridaním malého množstva tuku. Konzumovanie alkoholických nápojov by sa malo znížiť na minimum.

Medzi najvhodnejšie potraviny, ktoré odporúčam dlhodobo konzumovať pacientom s poruchami pečene aj tým, ktorí si chcú udržať zdravú pečeň, patria nízkotučné mliečne výrobky- tvaroh, jogurty, kvalitné mäso - skôr hydina/králik, a ryby, ovocie, zelenina, zdravé tuky - olivový olej. Naopak, medzi nevhodné alebo neodporúčané patria nezdravé tuky - slanina, údeniny, tučné mäso, syry a smotanové mliečne výrobky, vajcia, majonéza, ostré koreniny a, samozrejme, sladené nápoje,“ zhrnula Baranová.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V nedeľu treba počítať s víchricou, pozor najmä v týchto oblastiach

V nedeľu treba počítať s víchricou, pozor najmä v týchto oblastiach

VČERA - 18:55Domáce

Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy prvého a druhého stupňa.

Zlodeji ukradli auto kuriérovi s tovarom za asi 45.000 eur

Zlodeji ukradli auto kuriérovi s tovarom za asi 45.000 eur

VČERA - 18:14Domáce

Vyšetrovateľ spracoval návrh na väzobné stíhanie obvinených.

Vlak na železničnom priecestí vrazil do auta

Vlak na železničnom priecestí vrazil do auta

VČERA - 16:50Domáce

V aute sa nachádzali dve osoby.

Pátranie po mladíkovi sa skončilo tragicky

Pátranie po mladíkovi sa skončilo tragicky

VČERA - 15:58Domáce

Polícia ukončila pátranie po 19-ročnom Bogdanovi, zúčastnili sa ho aj dobrovoľníci.

Boli medzi obeťami v Nemecku aj Slováci? Ministerstvo informuje

Boli medzi obeťami v Nemecku aj Slováci? Ministerstvo informuje

VČERA - 15:53Domáce

Slovenský zastupiteľský úrad v Berlíne je v kontakte s nemeckými zložkami.