• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
21°Bratislava

Nobelovu cenu za mier získali chemickí inšpektori

  • 12:09 11.10.2013
  • OSLO
Nobelovu cenu za mier získali chemickí inšpektori

Nobelovu cenu za mier za rok 2013 získala v piatok Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW).


Nórsky Nobelov výbor organizácii cenu udelil za "rozsiahle úsilie zbaviť svet chemického arzenálu". OPCW a dohovor o chemických zbraniach podľa Nobelovho výboru definovali chemické zbrane ako neprijateľné podľa medzinárodného práva.

OPCW, založená v roku 1997, sa momentálne podieľa na likvidácii chemických zbraní v Sýrii. "Posledné udalosti v Sýrii, kde boli tieto zbrane opäť použité, dokazuje nevyhnutnosť ešte zvýšiť úsilie na ich likvidáciu," uvádza sa v stanovisku výboru.

Cenu si organizácia prevezme 10. decembra, na výročie úmrtia zakladateľa ceny, švédskeho vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela. Cena zahŕňa diplom, medailu a finančnú odmenu v sume takmer milión eur.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní so sídlom v Haagu dohliada na plnenie Dohovoru o zákaze vývoja, výroby, hromadenia a použitia chemických zbraní a o ich zničení, pričom úzko spolupracuje s jednotlivými členskými štátmi.

Z hľadiska medzinárodných štruktúr patrí organizácia medzi najúspešnejšie, keďže združuje 189 členských štátov. Dve krajiny, Izrael a Barma spomínaný dohovor podpísali, avšak zatiaľ neratifikovali. Štyri krajiny, Angola, Egypt, Somálsko a Severná Kórea, zatiaľ nepristúpili k podpisu ani k prijatiu dohovoru. Sýria dohovor prijala len nedávno.

Úlohou spoločnej misie OSN a OPCW je zlikvidovať sýrske chemické zbrane do polovice roku 2014 v súlade s nedávno prijatou rezolúciou BR OSN. OPCW poskytla misii zbrojných expertov a OSN má na starosti logistiku, komunikáciu a bezpečnosť.

Experti už začali s likvidáciou raketových hlavíc, leteckých chemických bômb a výrobných zariadení, pričom tieto majú byť zničené do 1. novembra. Potom bude prebiehať prevoz a likvidácia nebezpečných chemikálií. Zásoby si krajina vytvorila v priebehu desaťročí a rozmiestnila ich na viaceré miesta v krajine.

Tento rok sa o prestížne ocenenie za mierové zásluhy uchádzal rekordný počet 259 nominovaných, pričom ich zoznam bol tradične prísne utajovaný.

Medzi favoritmi bola aj Pakistanka Malála Júsafzajová, 16-ročná aktivistka postrelená členom afganského hnutia Taliban, ktorá vo štvrtok získala už Sacharovovu cenu udeľovanú Európskym parlamentom.

Za objav mechanizmu regulujúceho vezikulárky transport, čo je hlavný systém transportu látok v bunkách, získali tento rok Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu Američania James E. Rothman, Randy W. Schekman a Nemec Thomas C. Südhof.

Na druhý deň získali Nobelovu cenu za fyziku François Englert a Peter W. Higgs za teoretické popísanie mechanizmu, ktorý prispel k pochopeniu pôvodu hmoty subatomárnych častíc.

V stredu sa svet dozvedel mená vedcov, ktorí si 10. decembra, na výročie úmrtia zakladateľa ceny, švédskeho vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela, prevezmú cenu za chémiu. Získali ju Martin Karplus, Michael Levitt a Arieh Warshel za vývoj multiškálových modelov pre komplexné chemické systémy. Cena zahŕňa diplom, medailu a finančnú odmenu.

Udelenie Nobelovej ceny mieru vyvolalo v histórii aj viacero kontroverzií, v roku 2009 to bolo napríklad v prípade amerického prezidenta Baracka Obamu a minulý rok vzbudilo kontroverzné reakcie udelenie ocenenia Európskej únii.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Izrael vyšetruje incident, pri ktorom vojaci zhadzovali telá obetí zo strechy

Izrael vyšetruje incident, pri ktorom vojaci zhadzovali telá obetí zo strechy

DNES - 11:48Zahraničné

Izraelská armáda vyšetruje incident zachytený na videu, počas ktorého zhadzovali vojaci na okupovanom Západnom brehu Jordánu telá pravdepodobne palestínskych militantov zo strechy budovy.

Donald Trump: Ak prehrám voľby, budú za to čiastočne zodpovední Židia

Donald Trump: Ak prehrám voľby, budú za to čiastočne zodpovední Židia

DNES - 8:43Zahraničné

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump vo štvrtok povedal, že za jeho prípadnú prehru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou vo voľbách, budú čiastočne zodpovední židovsko-americkí voliči.

Biely dom: Stále veríme v diplomatické riešenie konfliktu na Blízkom východe

Biely dom: Stále veríme v diplomatické riešenie konfliktu na Blízkom východe

DNES - 6:13Zahraničné

Biely dom vo štvrtok vyhlásil, že eskalácia konfliktu medzi Izraelom a Libanonom sa dá stále vyriešiť diplomatickou cestou.

Explozíva do zariadení nastražili vraj ešte predtým, než sa dostali do Libanonu

Explozíva do zariadení nastražili vraj ešte predtým, než sa dostali do Libanonu

DNES - 6:11Zahraničné

Prvé vyšetrovanie zo strany libanonských úradov v súvislosti s výbuchmi komunikačných zariadení v krajine preukázalo, že explozíva boli do týchto zariadení nastražené ešte predtým, než sa dostali do Libanonu.

Čečenský vodca Kadyrov obvinil Muska, že mu na diaľku vypol Cybertruck

Čečenský vodca Kadyrov obvinil Muska, že mu na diaľku vypol Cybertruck

DNES - 6:08Zahraničné

Ramzan Kadyrov, vodca ruskej Čečenskej republiky, obvinil vo štvrtok Elona Muska, že odstavil jeho vozidlo Tesla Cybertruck, ktoré podľa vlastných slov od miliardára dostal ešte v auguste.