• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
24°Bratislava

Z KDH odchádza jeho zakladateľ Ján Čarnogurský

  • 16:56 11.10.2013
  • BRATISLAVA
Z KDH odchádza jeho zakladateľ Ján Čarnogurský

Prezidentský kandidát a zakladateľ KDH Ján Čarnogurský v piatok oznámil odchod z hnutia.


"Rada KDH bude v sobotu voliť kandidáta KDH na funkciu prezidenta a chcem jej ponechať voľné ruky. Jedna politická strana nemôže mať dvoch kandidátov, nebolo by to poctivé," povedal novinárom Čarnogurský. Kandidovať chce ako občiansky kandidát, jeho kandidatúru doteraz podpisom podporilo takmer 25-tisíc občanov.

"Naša krajina je vnútorne rozdelená a toto rozdelenie ju oslabuje. Slovensko má byť silné a spravodlivé. Preto chcem Slovensko spájať, nie rozdeľovať," vysvetlil zakladateľ kresťanských demokratov.

Na roky v KDH bude podľa vlastných slov spomínať rád. "Bolo mojou povinnosťou nájsť riešenie, ktoré bude zohľadňovať môj záväzok voči občanom, čo podpísali podporu mojej kandidatúry a zároveň pomôže udržať poctivé vzťahy so všetkými," uzavrel Čarnogurský.

Nevysvetľoval ani pred sebou

Oznámenie o vystúpení z KDH odovzdal Čarnogurský do rúk vlastnej manželke, keďže tá je predsedníčkou Miestneho zväzu KDH v Dúbravke, ktorého bol Čarnogurský členom. "Nepokúšal som sa o to vysvetlenie ani sám pred sebou," odpovedal na otázku, ako si vysvetľuje, že jeho prezidentskú kandidatúru KDH nepodporilo.

Tlačovú besedu mal Čarnogurský symbolicky v budove na Žabotovej ulici, kde KDH viac ako desaťročie malo stranícku centrálu.

Ján Čarnogurský bol iniciátorom vzniku Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) na Slovensku a na jeho zakladajúcom sneme vo februári 1990 ho zvolili za predsedu. Kresťanskodemokratické hnutie vzniklo 17. februára 1990 na ustanovujúcom sneme v Nitre.

Podpredseda KDH Pavol Abrhan rešpektuje slobodné rozhodnutie prvého predsedu KDH Jána Čarnogurského odísť z hnutia. Abrhan verí, že dvaja bývalí a súčasný predseda aj do budúcna ako doteraz dokážu si sadnúť za jeden stôl napriek rôznosti názorov.

V sobotu má byť Rada KDH, ktorá má odobriť prezidentskú kandidatúru Pavla Hrušovského, čo navrhlo predsedníctvo hnutia. Ako povedal Abrhan pre agentúru SITA, každý člen rady má právo navrhnúť iný postup ako predsedníctvo. „Hlasovaním sa rozhodne,“ dodal.

Chce kandidovať ako nezávislý

Odchodom Jána Čarnogurského z Kresťanskodemokratického hnutia táto strana podľa politológa Samuela Abraháma stráca "raison d´etre", teda dôvod na existenciu.

"Je to koniec jednej éry," konštatoval rektor Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií.

Abrahám si myslí, že v takej situácii, v akej je KDH, je Čarnogurského vystúpenie zo strany to posledné, čo si mohla dovoliť. "Zbaviť sa vlastného symbolu," dodal.

Čarnogurského ukončenie členstva v KDH podľa Abraháma súvisí s nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami, v ktorých bude kandidovať.

"Chce kandidovať na prezidenta ako nezávislý, je to sčasti kalkulácia, že nechce byť ako kandidát na prezidenta spájaný s KDH," povedal Abrahám.

Podobný dôvod spomína aj politológ Miroslav Kusý. Podľa jeho slov Čarnogurský už dávnejšie prerušil aktívne styky s KDH, k politike strany sa nevyjadroval. "Pre neho je najvýhodnejšie byť nezávislý, nebyť spájaný s KDH," myslí si Kusý.

Ako ďalej upozornil, kandidátom KDH na prezidentský post má byť Pavol Hrušovský, takže Čarnogurský by bol u straníkov až druhý v poradí. Podpora KDH pre Hrušovského kandidatúru teda podľa politológa podporila krok, pre ktorý sa Čarnogurský rozhodol.

Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

DNES - 17:09Domáce

Kresťanskodemokratické hnutie apeluje na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby prevzal zodpovednosť za rezort zdravotníctva.

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

DNES - 16:39Domáce

V bratislavskej Petržalke, smerom z Dolnozemskej cesty na Most Apollo, došlo v sobotu k dopravnej nehode, pri ktorej sa zrazili dve autá a cyklisti.

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

DNES - 16:12Domáce

Slovensko dáva do zdravotníctva naďalej menej financií ako Česko. V kvalite zdravotnej starostlivosti ho môže dobiehať vyššou efektívnosťou v hospodárení.

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

DNES - 15:44Domáce

Na Kollárovej ulici v Novej Bani (okres Žarnovica) v piatok (20. 9.) neskoro večer muž napadol nožom dve osoby.

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

DNES - 15:27Domáce

Horskí záchranári pomáhali horolezcovi, ktorý pri lezení prvej dĺžky v stene Baraních rohov vypadol.