Prvé jedlo dňa môže štvornásobne zvýšiť riziko demencie. Vyhnite sa tomuto zvyku

Základ prevencie pred demenciou tvorí poznanie rizikových faktorov. Zistite, ako na vznik ochorenia vplývajú raňajky.
Demencia je pojem, ktorý zastrešuje niekoľko príznakov progresívneho ochabovania mozgových funkcií. Ide o pomerne často sa vyskytujúce ochorenie, ktoré trápi najmä ľudí v pokročilom veku.
Podobne, ako pri iných ochoreniach, aj pri demencii rozlišujeme niekoľko rizikových faktorov, ktoré napovedajú, ako sa ochoreniu včas vyhnúť. Na ich identifikáciu sa zamerala aj štúdia z roku 2011. Jej závery boli publikované vo vestníku Japanese Journal of Human Sciences of Health-Social Services.
Štúdia si kládla za cieľ popísať vzťah medzi životným štýlom a demenciou v rámci staršej populácie. Prebiehala celkom 6 rokov a zúčastnili sa jej prevažne farmári z japonského vidieka. Každý z nich mal pritom 65 alebo viac rokov.
Po zohľadnení všetkých faktorov, ktoré pri vzniku demencie hrajú rolu (napríklad pohlavie či vek) vedci dospeli k záveru, že u ľudí, ktorí ráno vynechávajú raňajky, sa demencia vyskytuje „štyrikrát častejšie ako u ostatných“.
Okrem raňajok sú podľa vedcov dôležité aj ďalšie chody počas dňa – napríklad tí, ktorí počas dňa maškrtia na sladkostiach alebo iných menších jedlách, sú vystavení 2,7-násobnému riziku tohto ochorenia. Tým, ktorí si nedávajú pozor na príjem soli, hrozí 2,5-násobné riziko, a tým, ktorých nezaujíma vyvážená strava, 2,7-násobné riziko.
„Naše výsledky naznačujú, že so vznikom demencie sa spája niekoľko prvkov životného štýlu,“ uvádzajú vedci v štúdii. „U osôb so zvýšeným rizikom vzniku ochorenia by mali byť prijaté vhodné opatrenia, ako aj u tých s miernymi poruchami kognitívnych schopností.“
Jedlá, ktoré chránia zdravie mozgu
Väčšina výskumov sa zhoduje na tom, že jedlá, ktoré sú zdravé pre srdce, sú zároveň vhodné ako prevencia pred demenciou. „Ochorenie srdca alebo obehovej sústavy zvyšuje riziko demencie, takže je pochopiteľné, že prospieva zvýšená starostlivosť o zdravie srdca aj mozgu,“ uvádza Britská srdcová nadácia (BHF).
Vhodnou voľbou pre čo najefektívnejšiu ochranu zdravia mozgu je takzvaná MIND diéta, ktorá kombinuje princípy stredozemského stravovania a stravy na zníženie krvného tlaku. Stredozemská strava sa pritom zameriava na zvýšený príjem čerstvého ovocia a zeleniny, celozrnných potravín, orechov a rýb, zatiaľ čo diéta na zníženie tlaku kladie vyšší dôraz na obmedzenie príjmu soli.
„Účinnosť obidvoch diét podporuje množstvo výskumov, podľa ktorých zlepšujú zdravie srdca a v niektorých prípadoch prispievajú k zníženiu tempa oslabovania mentálnych schopností,“ dodáva BHF.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?