• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 21.4.2025Meniny má Ervín
16°Bratislava

9 základných pravidiel, ktoré musíte ovládať pri používaní teplovzdušnej fritézy

  • 8:02 13.03.2022
  • Bratislava
9 základných pravidiel, ktoré musíte ovládať pri používaní teplovzdušnej fritézy

Teplovzdušná fritéza sa ľahko môže stať vaším nerozlučným kamarátom. Stačí sa len naučiť pár trikov, ktoré vám pomôžu využiť ju naplno.

Teplovzdušná fritéza je vo svojej podstate malá rúra, ktorá sa zmestí na kuchynskú linku. Vďaka svojej všestrannosti si tento spotrebič získava srdcia čoraz väčšieho počtu domácich kuchárov a kuchárok, ale len málokto ovláda všetky zásady jej správneho používania.

Ak chcete svoju fritézu využiť naplno, zapíšte si do pamäti týchto 9 hlavných zásad jej využitia.

1. Vždy predhrievajte

Slovo „fritéza“ v slovnom spojení teplovzdušná fritéza celkom ignorujte. Ako sme už spomenuli, ide skôr o miniatúrnu rúru, a tak sa k nej aj treba správať. Mnohé fritézy majú tlačidlo na predhrievanie, ale aj ak ho na tej svojej nenájdete, vždy fritézu najprv zapnite a počkajte aspoň 5 minút, kým sa vyhreje predtým, ako do nej vložíte suroviny.

Ak tento krok vynecháte, riskujete, že sa vám jedlo zohreje nerovnomerne. Okrem toho predhrievanie je vo väčšine prípadov naozaj rýchly proces, preto sa netreba báť zbytočných časových strát.

2. Nezabúdajte na olej

Foto: Lilly P. Green/Shutterstock.com

Hoci mnohé teplovzdušné fritézy o sebe odvážne tvrdia, že zvládnu pripraviť jedlo aj bez oleja, nie je to tak celkom pravda. Aj zeleninu treba pred ohrievaním potrieť aspoň kvapkou oleja, vďaka čomu na záver nebude vyschnutá alebo spečená. Na druhej strane treba povedať, že pri fritéze si vystačíte naozaj len s malým množstvom oleja.

3. Chlieb je váš spojenec

Mnohé druhy mäsa obsahujú množstvo tuku, ktorý pri pražení vo fritéze steká nadol, čo spôsobuje značné komplikácie pri jej čistení. Ak však máte fritézu s odnímateľným varným košom s dierkami na spodku, stačí ho pred prípravou jedla vybrať a na dno obalu varného koša umiestniť niekoľko krajcov chleba. Keď potom na vrch uložíte varný kôš, všetka masť z mäsa počas ohrievania stečie priamo na chlieb.

Okrem toho, že takýmto spôsobom získate chutnú prílohu k jedlu, tiež iste oceníte ľahšie umývanie vnútornej časti svojej fritézy.

4. Ignorujte prednastavené funkcie

Okrem tlačidla na predhrievanie sa neoplatí venovať pozornosť žiadnej inej prednastavenej funkcii. Nie všetky mrazené hranolčeky sú rovnaké. Takisto asi len ťažko niekedy využijete funkciu rozmrazovania. Špeciálne tlačidlo na krevety tiež väčšinou len zavadzia.

Pri používaní teplovzdušnej fritézy sa spoľahnite na svoj zdravý úsudok a jedlo pravidelne kontrolujte povytiahnutím varného koša.

5. Otáčajte a prevracajte

Foto: leungchopan/Shutterstock.com

Niektoré teplovzdušné fritézy majú užitočnú funkciu alarmu, ktorý sa rozozvučí v polovici varného času. Vďaka tomu viete, že nastal čas na prevrátenie jedla, aby bolo dobre prepečené z oboch strán. Pomôcť si pritom môžete kliešťami, vidličkou či naberačkou. Ak varíte jedlo menších rozmerov, stačí len zatriasť košom.

6. Namažte kôš

Doplnkom pravdepodobne všetkých nepriľnavých fritéz je nepriľnavý povrch, ktorý však neposkytuje stopercentnú záruku, že sa oň jedlo skutočne neprilepí. Preto vám pred varením pomôže potrieť povrch varného koša aspoň trochou oleja.

Užitočný je v tomto prípade olej v rozprašovači. Ak taký nemáte, namočte papierovú utierku do trochy oleja a vytrite ňou vnútro koša.

7. Neprepĺňajte kôš

Fritéza síce často zaberá slušnú časť kuchynskej linky, ale málokedy sa do nej zmestí veľa jedla. Túto skutočnosť by ste nemali ignorovať ani pri jej plnení, po ktorom by medzi jedlom a vrchnou časťou mal ostať aspoň nejaký voľný priestor.

V preplnenej fritéze hrozí, že sa teplý vzduch nedostane do každej časti, a tak sa jedlo nezohreje rovnomerne. Navyše sa pripravujete o možnosť otáčania a obracania jedla.

8. Tuk z mäsa si odložte na neskôr

Foto: Adisorn Kongprasert/Shutterstock.com

Nevyhovuje vám metóda s umiestnením chleba pod varný kôš? Nevadí, nahromadený tuk po opekaní slaniny a iných mäsových výrobkov si môžete preliať do prázdneho zaváraninového pohára a odložiť na neskôr. Zíde sa vám napríklad ako náhrada oleja alebo masla pri robení omelety či iných vhodných pokrmov. Dôležité je však nezabudnúť na dôsledné prefiltrovanie tuku, ktorý vám ostane.

9. Poslúži aj ako mikrovlnka

Nič nie je horšie ako studené hranolčeky alebo kuracie krídelká. Žiadne obavy – ohriať ich môžete aj bez pomoci rúry či mikrovlnky. Stačí ich na pár minút zavrieť do fritézy, a budú chutiť ako nové. Rovnako si môžete pomôcť aj pri zohrievaní zvyškov pizze alebo teplých koláčov.

Zdroj: Info.sk, DP, thetakeout.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

DNES - 20:25Zaujímavosti

Na trendovej sladkosti sa pokúšajú zarobiť aj podvodníci. Ako rozoznať podvod?

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

DNES - 6:54Zaujímavosti

Slovenská verejnosť si tento rok na Veľkú noc pripomína polokrúhle jubileum od narodenia významnej osobnosti populárnej hudby.

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

VČERA - 20:04Zaujímavosti

Veterinárna lekárka upozorňuje chovateľov psov, aby v tomto prípade nikdy nebudili svojho domáceho miláčika.

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

VČERA - 8:06Zaujímavosti

Muž bol v hotelovej izbe so svojou milenkou.