9 základných pravidiel, ktoré musíte ovládať pri používaní teplovzdušnej fritézy
- 8:02 13.03.2022
- Bratislava
Teplovzdušná fritéza sa ľahko môže stať vaším nerozlučným kamarátom. Stačí sa len naučiť pár trikov, ktoré vám pomôžu využiť ju naplno.
Teplovzdušná fritéza je vo svojej podstate malá rúra, ktorá sa zmestí na kuchynskú linku. Vďaka svojej všestrannosti si tento spotrebič získava srdcia čoraz väčšieho počtu domácich kuchárov a kuchárok, ale len málokto ovláda všetky zásady jej správneho používania.
Ak chcete svoju fritézu využiť naplno, zapíšte si do pamäti týchto 9 hlavných zásad jej využitia.
1. Vždy predhrievajte
Slovo „fritéza“ v slovnom spojení teplovzdušná fritéza celkom ignorujte. Ako sme už spomenuli, ide skôr o miniatúrnu rúru, a tak sa k nej aj treba správať. Mnohé fritézy majú tlačidlo na predhrievanie, ale aj ak ho na tej svojej nenájdete, vždy fritézu najprv zapnite a počkajte aspoň 5 minút, kým sa vyhreje predtým, ako do nej vložíte suroviny.
Ak tento krok vynecháte, riskujete, že sa vám jedlo zohreje nerovnomerne. Okrem toho predhrievanie je vo väčšine prípadov naozaj rýchly proces, preto sa netreba báť zbytočných časových strát.
2. Nezabúdajte na olej
Foto: Lilly P. Green/Shutterstock.com
Hoci mnohé teplovzdušné fritézy o sebe odvážne tvrdia, že zvládnu pripraviť jedlo aj bez oleja, nie je to tak celkom pravda. Aj zeleninu treba pred ohrievaním potrieť aspoň kvapkou oleja, vďaka čomu na záver nebude vyschnutá alebo spečená. Na druhej strane treba povedať, že pri fritéze si vystačíte naozaj len s malým množstvom oleja.
3. Chlieb je váš spojenec
Mnohé druhy mäsa obsahujú množstvo tuku, ktorý pri pražení vo fritéze steká nadol, čo spôsobuje značné komplikácie pri jej čistení. Ak však máte fritézu s odnímateľným varným košom s dierkami na spodku, stačí ho pred prípravou jedla vybrať a na dno obalu varného koša umiestniť niekoľko krajcov chleba. Keď potom na vrch uložíte varný kôš, všetka masť z mäsa počas ohrievania stečie priamo na chlieb.
Okrem toho, že takýmto spôsobom získate chutnú prílohu k jedlu, tiež iste oceníte ľahšie umývanie vnútornej časti svojej fritézy.
4. Ignorujte prednastavené funkcie
Okrem tlačidla na predhrievanie sa neoplatí venovať pozornosť žiadnej inej prednastavenej funkcii. Nie všetky mrazené hranolčeky sú rovnaké. Takisto asi len ťažko niekedy využijete funkciu rozmrazovania. Špeciálne tlačidlo na krevety tiež väčšinou len zavadzia.
Pri používaní teplovzdušnej fritézy sa spoľahnite na svoj zdravý úsudok a jedlo pravidelne kontrolujte povytiahnutím varného koša.
5. Otáčajte a prevracajte
Foto: leungchopan/Shutterstock.com
Niektoré teplovzdušné fritézy majú užitočnú funkciu alarmu, ktorý sa rozozvučí v polovici varného času. Vďaka tomu viete, že nastal čas na prevrátenie jedla, aby bolo dobre prepečené z oboch strán. Pomôcť si pritom môžete kliešťami, vidličkou či naberačkou. Ak varíte jedlo menších rozmerov, stačí len zatriasť košom.
6. Namažte kôš
Doplnkom pravdepodobne všetkých nepriľnavých fritéz je nepriľnavý povrch, ktorý však neposkytuje stopercentnú záruku, že sa oň jedlo skutočne neprilepí. Preto vám pred varením pomôže potrieť povrch varného koša aspoň trochou oleja.
Užitočný je v tomto prípade olej v rozprašovači. Ak taký nemáte, namočte papierovú utierku do trochy oleja a vytrite ňou vnútro koša.
7. Neprepĺňajte kôš
Fritéza síce často zaberá slušnú časť kuchynskej linky, ale málokedy sa do nej zmestí veľa jedla. Túto skutočnosť by ste nemali ignorovať ani pri jej plnení, po ktorom by medzi jedlom a vrchnou časťou mal ostať aspoň nejaký voľný priestor.
V preplnenej fritéze hrozí, že sa teplý vzduch nedostane do každej časti, a tak sa jedlo nezohreje rovnomerne. Navyše sa pripravujete o možnosť otáčania a obracania jedla.
8. Tuk z mäsa si odložte na neskôr
Foto: Adisorn Kongprasert/Shutterstock.com
Nevyhovuje vám metóda s umiestnením chleba pod varný kôš? Nevadí, nahromadený tuk po opekaní slaniny a iných mäsových výrobkov si môžete preliať do prázdneho zaváraninového pohára a odložiť na neskôr. Zíde sa vám napríklad ako náhrada oleja alebo masla pri robení omelety či iných vhodných pokrmov. Dôležité je však nezabudnúť na dôsledné prefiltrovanie tuku, ktorý vám ostane.
9. Poslúži aj ako mikrovlnka
Nič nie je horšie ako studené hranolčeky alebo kuracie krídelká. Žiadne obavy – ohriať ich môžete aj bez pomoci rúry či mikrovlnky. Stačí ich na pár minút zavrieť do fritézy, a budú chutiť ako nové. Rovnako si môžete pomôcť aj pri zohrievaní zvyškov pizze alebo teplých koláčov.
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend
Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.
Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku
Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.
VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh
Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.
Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob
Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.
Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu
Toto sú štyri veci, ktoré by mali používatelia smartfónov robiť v chladnom počasí.