• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 27.12.2024Meniny má Filoména
-1°Bratislava

Artritída: 8 potravín, ktoré znižujú bolestivé symptómy

  • 9:11 22.03.2022
  • Bratislava
Artritída: 8 potravín, ktoré znižujú bolestivé symptómy

Príznaky artritídy zahŕňajú bolesť a opuch kĺbov, ktoré sa môžu časom zhoršovať. Pri znižovaní bolestí vám môže pomôcť správna strava.

V súčasnosti neexistuje žiadny liek na artritídu, no lekári navrhujú niekoľko liečebných postupov, ktoré pomáhajú zmierniť symptómy. Zahŕňajú zmeny životného štýlu, protizápalové lieky a fyzioterapiu. Odborníci zdôrazňujú, že na znižovanie príznakov artritídy je dôležité sa zamerať aj na dobré zdravie čriev.

Črevný mikrobióm označuje bilióny baktérií a inej mikroflóry, ktorá žije v tráviacom trakte. Pomáha pri trávení potravy, absorpcii dôležitých vitamínov a kontroluje rast buniek, ktoré lemujú naše pľúca, črevá a ďalšie orgány.

Diverzitu črevného mikrobiómu a rovnováhu druhov ovplyvňuje strava. Nerovnováha v črevnom mikrobióme je spojená s chronickým zápalovým ochorením, ako je artritída, ako aj s inými stavmi, ako je ulcerózna kolitída. Najlepší spôsob, ako si udržať zdravý črevný mikrobióm, je konzumovať zdravú výživu.

Podľa doktora Sarkisa Mazmaniana, profesora mikrobiológie na Kalifornskom technologickom inštitúte, črevný mikrobióm pomáha nášmu imunitnému systému učiť rozdiel medzi neškodnými baktériami a baktériami, ktoré nám môžu spôsobiť ochorenie.

Určité mikróby aktivujú imunitné T bunky, ktoré podporujú alebo potláčajú zápal. Pri zdravom mikrobióme imunitný systém robí to, čo má. Ničí patogény a nechá neškodné bunky robiť svoju prácu.

Situácia sa však mení, keď je príliš veľa prozápalových T buniek alebo málo protizápalových. To je dôvod, prečo si výskumníci myslia, že problém s mikrobiómom môže hrať hlavnú úlohu pri zápalových typoch artritídy, kde telo útočí na zdravé tkanivo namiesto napádania organizmov.

Najlepšie potraviny, ktoré podporujú črevný mikrobióm a znižujú príznaky artritídy, zahŕňajú:

  • Jogurt
  • Kefír
  • Miso
  • Kyslá kapusta
  • Kimchi
  • Kysnuté cesto
  • Mandle
  • Olivový olej
Zdroj: Info.sk, TM, arthritis.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje

Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje

VČERA - 19:35Zdravie

Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.

Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

19:43 25.12.2024Zdravie

Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

15:46 25.12.2024Zdravie

Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

7:34 25.12.2024Zdravie

Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

19:04 23.12.2024Zdravie

Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.