Nadbytok obľúbeného vitamínu môže spôsobiť ataxiu
Ľudia, ktorí užívajú nadmerné dávky slnečného vitamínu, môžu pocítiť vážne komplikácie.
Vitamín D pomáha regulovať množstvo vápnika v tele, ktorý je potrebný na udržanie zdravých kostí, zubov a svalov. Hoci je to veľmi dôležitý vitamín a jeho nedostatok môže spôsobiť celý rad problémov, je potrebné si dávať pozor aj na predávkovanie slnečným vitamínom.
Nie je pritom možné sa predávkovať vitamínom D prostredníctvom slnečného žiarenia. Pri užívaní vitamínových doplnkov vám stačí 10 mikrogramov denne. Nemali by ste prijať viac ako 100 mikrogramov vitamínu D denne, pretože by to mohlo spôsobiť rôzne problémy, vrátane ataxie.
Ide o neurologický stav, ktorý môže spôsobiť bľabotanie nezmyselných slov, problémy s rovnováhou, potkýnanie sa či nekontrolované pohyby očí. Ataxia je jedným zo znakov toho, že ste užili príliš veľa doplnkov vitamínu D.
Nedostatok vitamínu D sa však spája aj s neurologickými ochoreniami a neuropsychologickými poruchami, kognitívnymi poruchami a neurodegeneratívnymi ochoreniami.
Neužívajte vyššie ako odporúčané dávky vitamínu D bez toho, aby ste sa o tom najskôr porozprávali so svojím lekárom. Váš lekár však môže odporučiť vyššie dávky vitamínu D, ak kontroluje hladiny v krvi a podľa toho upraví dávku.
Tiež buďte opatrní pri prijímaní veľkých dávok vitamínu A spolu s D v niektorých rybích olejoch. Vitamín A môže tiež dosiahnuť toxické hladiny a môže spôsobiť vážne problémy.
Užívanie príliš veľkého množstva doplnkov vitamínu D počas dlhého časového obdobia môže spôsobiť, že sa v tele vytvorí príliš veľa vápnika, čo môže oslabiť kosti a poškodiť obličky a srdce. Ak prekročíte hornú hranicu, môže to viesť k pocitom nevoľnosti, vracaniu, svalovej slabosti a strate chuti do jedla.
Telo vytvára vitamín D z priameho slnečného žiarenia na koži. Preto v zime môžeme trpieť nedostatkom vitamínu D a musíme ho kompenzovať doplnkami. V letných mesiacoch väčšina populácie získa dostatok vitamínu D prostredníctvom slnečného žiarenia a zdravej, vyváženej stravy.
Vitamín D je dostupný v potravinách, ako sú tučné ryby, olej z tresčej pečene, červené mäso, cereálie, margarín/nátierky obohatené o vitamíny a vaječné žĺtky.
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje
Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.