• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.1.2025Meniny má Bohdana
-2°Bratislava

Prvá vec, ktorú by ste mali spraviť s reďkovkami po príchode z obchodu: Na toto sa zabúda!

  • 9:45 26.03.2022
  • Bratislava
Prvá vec, ktorú by ste mali spraviť s reďkovkami po príchode z obchodu: Na toto sa zabúda!

Neoberajte čerstvé reďkovky o veľkú časť ich potenciálu. Takto by ste sa o ne mali postarať hneď po návrate z nákupu.

Jemne štipľavé reďkovky sa perfektne hodia na chlieb s maslom alebo do šalátu. V závere článku vás naučíme aj to, ako si z nich pripraviť lahodné pesto, no ešte predtým sa treba oboznámiť s tým, ako vyzerá správna starostlivosť o túto chutnú zeleninu. Niektoré kroky by ste pritom mali spraviť hneď po príchode domov z obchodu.

Časť, ktorú treba hneď odstrániť

Ešte predtým, ako reďkovky odložíte do chladničky alebo ich umyjete, by ste z nich mali odstrániť zelené stonky, ktoré vytŕčajú z vrchu. Mnohí ľudia robia chybu, že si červené bobuľky odtŕhajú od stoniek až vtedy, keď sa ich chystajú zjesť. Stonky ale z koreňov odoberajú vlahu a postupne sa premieňajú na mazľavú zeleň. Reďkovky tak rýchlejšie zvráskavejú a vyschnú.

Zelené stonky pritom netreba hádzať do koša. Ide o časť reďkovky, ktorá je celkom jedlá, no rýchlo sa kazí, preto je najlepšie spotrebovať ju čím skôr – ideálne do troch dní od kúpy.

Zelené časti reďkovky po obratí opláchnite v miske s vodou a zviažte ich v spodnej časti. Predtým, ako ich odložíte do chladničky, ich nechajte poriadne vyschnúť a zabaľte ich do papierovej utierky. Tú vložte do vzduchotesného vrecka.

Ako využiť stonky reďkovky

Chuť zelených častí reďkovky závisí od druhu zeleniny. Čím dlhšie reďkovke trvá, kým dozrie, tým horkejšiu chuť budú mať stonky. Mladé a jemné výhonky sa môžu použiť surové ako prísada v šalátoch a sendvičoch. Staršie a tvrdšie stonky môžu mať na sebe chĺpky. Tieto sa zas hodia na varenie alebo primiešanie do pesta.

Ako si pripraviť pesto z reďkovkových stoniek

Budete potrebovať:

  • 2 struky cesnaku
  • 2 šálky nahrubo nakrájaných stoniek reďkovky
  • ½ šálky olivového oleja
  • ¼ šálky píniových orechov (alebo iného druhu orechov)
  • ½ nastrúhaného parmezánu alebo iného slaného tvrdého syra
  • šťavu z polovice citróna
  • soľ a korenie

Postup

Cesnak ošúpte a zmixujte ho v mixéri. K cesnaku pridajte stonky reďkoviek, olej a orechy, a mixujte dohladka. Potom pridajte syr a premiešajte tak, aby sa prepojil so zvyškom zmesi. Na záver pridajte citrónovú šťavu, soľ a korenie a jemne premixujte.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto nie je láska: 2 typy správania, ktoré si mýlite s romantikou

Toto nie je láska: 2 typy správania, ktoré si mýlite s romantikou

DNES - 7:13Zaujímavosti

Naozaj je to ten pravý? Alebo len mozog nie je schopný zložiť si ružové okuliare?

Westernový kráľ Hollywoodu Kevin Costner oslavuje 70 rokov

Westernový kráľ Hollywoodu Kevin Costner oslavuje 70 rokov

DNES - 6:25Zaujímavosti

Je jedným z najžiadanejších mužov Hollywoodu, jeho žánrovo bohatá filmografia mu priniesla slávu aj množstvo ocenení vrátane dvoch Oscarov, troch Zlatých glóbusov a ceny Primetime Emmy Award.

Fatálna chyba v zime: Na toto si dávajte pozor, ak cestujete s dieťaťom

Fatálna chyba v zime: Na toto si dávajte pozor, ak cestujete s dieťaťom

6:59 13.01.2025Zaujímavosti

Bežná chyba pri cestovaní v aute v chladnom počasí môže stáť vaše dieťa život.

Ak máte tento program na rúre na pečenie, radšej ho nepoužívajte. Pokazí vám rúru

Ak máte tento program na rúre na pečenie, radšej ho nepoužívajte. Pokazí vám rúru

20:29 11.01.2025Zaujímavosti

Odborníci varujú, že používanie tejto funkcie na rúre skráti životnosť vášho spotrebiča na polovicu.

Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov

Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov

18:41 11.01.2025Zaujímavosti

V lyžiarskom stredisku takmer došlo k tragédii.