Ako znížiť krvný tlak pomocou flavonoidov

Tieto potraviny dokážu ovplyvniť črevnú mikroflóru a krvný tlak.
Vyšší príjem flavonoidov zlepšuje zloženie črevnej mikroflóry a znižuje krvný tlak, zistil výskum publikovaný v odbornom žurnále Hypertension. Flavonoidy sú prírodné zlúčeniny nachádzajúce sa najmä v ovocí a zelenine, ktoré môžu znížiť riziko srdcových ochorení.
Pri konzumácii potravín bohatých na flavonoidy, ako sú jablká, hrušky, bobuľové ovocie, čaj, horká čokoláda a červené víno je rozmanitejšia črevná mikroflóra, čo vedie k zníženiu hladiny krvného tlaku.
Vedci naznačujú, že zloženie črevnej mikroflóry (mikroorganizmy v tráviacom trakte) sa líši medzi pacientmi s kardiovaskulárnymi ochoreniami a ľuďmi bez nich. Hlavná autorka štúdie Aedín Cassidy uviedla:
"Náš črevný mikrobióm hrá kľúčovú úlohu v metabolizme flavonoidov na zvýšenie ich kardioprotektívnych účinkov a táto štúdia poskytuje dôkazy, ktoré naznačujú, že tieto účinky na zníženie krvného tlaku sú dosiahnuteľné jednoduchými zmenami v každodennej strave."
Do štúdie sa zapojilo 904 dospelých, pričom vedci hodnotili ich príjem potravy, črevný mikrobióm a hladiny krvného tlaku. Tu je súhrn ich zistení:
- Účastníci, ktorí konzumovali najvyššie množstvá potravín bohatých na flavonoidy, ako sú jablká, hrušky a bobuľové ovocie, mali rozmanitú črevnú mikroflóru a nižší systolický krvný tlak v porovnaní s tými, ktorí nejedli dostatok potravín bohatých na flavonoidy.
- Až 15 percent vzťahu medzi vysokým príjmom flavonoidov a znížením krvného tlaku by sa dá vysvetliť diverzitou mikrobiómu.
- Príjem 128 gramov bobuľového ovocia denne bol spojený so znížením systolického krvného tlaku o 4,1 mm Hg.
- Pitie 250 ml červeného vína raz za týždeň bolo spojené so znížením systolického krvného tlaku o 3,7 mm Hg.
Cassidy dodala:
"Naše zistenia naznačujú, že budúce štúdie by sa mali zamerať na účastníkov podľa metabolického profilu, aby sa presnejšie študovala úloha metabolizmu a črevného mikrobiómu pri regulácii účinkov flavonoidov na krvný tlak. Lepšie pochopenie vysoko individuálnej variability metabolizmu flavonoidov by mohlo veľmi dobre vysvetliť, prečo niektorí ľudia majú z potravín bohatých na flavonoidy väčšiu kardiovaskulárnu ochranu ako iní.“

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?