Ako znížiť krvný tlak pomocou flavonoidov
Tieto potraviny dokážu ovplyvniť črevnú mikroflóru a krvný tlak.
Vyšší príjem flavonoidov zlepšuje zloženie črevnej mikroflóry a znižuje krvný tlak, zistil výskum publikovaný v odbornom žurnále Hypertension. Flavonoidy sú prírodné zlúčeniny nachádzajúce sa najmä v ovocí a zelenine, ktoré môžu znížiť riziko srdcových ochorení.
Pri konzumácii potravín bohatých na flavonoidy, ako sú jablká, hrušky, bobuľové ovocie, čaj, horká čokoláda a červené víno je rozmanitejšia črevná mikroflóra, čo vedie k zníženiu hladiny krvného tlaku.
Vedci naznačujú, že zloženie črevnej mikroflóry (mikroorganizmy v tráviacom trakte) sa líši medzi pacientmi s kardiovaskulárnymi ochoreniami a ľuďmi bez nich. Hlavná autorka štúdie Aedín Cassidy uviedla:
"Náš črevný mikrobióm hrá kľúčovú úlohu v metabolizme flavonoidov na zvýšenie ich kardioprotektívnych účinkov a táto štúdia poskytuje dôkazy, ktoré naznačujú, že tieto účinky na zníženie krvného tlaku sú dosiahnuteľné jednoduchými zmenami v každodennej strave."
Do štúdie sa zapojilo 904 dospelých, pričom vedci hodnotili ich príjem potravy, črevný mikrobióm a hladiny krvného tlaku. Tu je súhrn ich zistení:
- Účastníci, ktorí konzumovali najvyššie množstvá potravín bohatých na flavonoidy, ako sú jablká, hrušky a bobuľové ovocie, mali rozmanitú črevnú mikroflóru a nižší systolický krvný tlak v porovnaní s tými, ktorí nejedli dostatok potravín bohatých na flavonoidy.
- Až 15 percent vzťahu medzi vysokým príjmom flavonoidov a znížením krvného tlaku by sa dá vysvetliť diverzitou mikrobiómu.
- Príjem 128 gramov bobuľového ovocia denne bol spojený so znížením systolického krvného tlaku o 4,1 mm Hg.
- Pitie 250 ml červeného vína raz za týždeň bolo spojené so znížením systolického krvného tlaku o 3,7 mm Hg.
Cassidy dodala:
"Naše zistenia naznačujú, že budúce štúdie by sa mali zamerať na účastníkov podľa metabolického profilu, aby sa presnejšie študovala úloha metabolizmu a črevného mikrobiómu pri regulácii účinkov flavonoidov na krvný tlak. Lepšie pochopenie vysoko individuálnej variability metabolizmu flavonoidov by mohlo veľmi dobre vysvetliť, prečo niektorí ľudia majú z potravín bohatých na flavonoidy väčšiu kardiovaskulárnu ochranu ako iní.“
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje
Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.