• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 27.12.2024Meniny má Filoména
-1°Bratislava

Ako znížiť krvný tlak pomocou flavonoidov

  • 20:02 31.03.2022
  • Svet
Ako znížiť krvný tlak pomocou flavonoidov

Tieto potraviny dokážu ovplyvniť črevnú mikroflóru a krvný tlak.

Vyšší príjem flavonoidov zlepšuje zloženie črevnej mikroflóry a znižuje krvný tlak, zistil výskum publikovaný v odbornom žurnále Hypertension. Flavonoidy sú prírodné zlúčeniny nachádzajúce sa najmä v ovocí a zelenine, ktoré môžu znížiť riziko srdcových ochorení.

Pri konzumácii potravín bohatých na flavonoidy, ako sú jablká, hrušky, bobuľové ovocie, čaj, horká čokoláda a červené víno je rozmanitejšia črevná mikroflóra, čo vedie k zníženiu hladiny krvného tlaku.

Vedci naznačujú, že zloženie črevnej mikroflóry (mikroorganizmy v tráviacom trakte) sa líši medzi pacientmi s kardiovaskulárnymi ochoreniami a ľuďmi bez nich. Hlavná autorka štúdie Aedín Cassidy uviedla:

"Náš črevný mikrobióm hrá kľúčovú úlohu v metabolizme flavonoidov na zvýšenie ich kardioprotektívnych účinkov a táto štúdia poskytuje dôkazy, ktoré naznačujú, že tieto účinky na zníženie krvného tlaku sú dosiahnuteľné jednoduchými zmenami v každodennej strave."

Do štúdie sa zapojilo 904 dospelých, pričom vedci hodnotili ich príjem potravy, črevný mikrobióm a hladiny krvného tlaku. Tu je súhrn ich zistení:

  • Účastníci, ktorí konzumovali najvyššie množstvá potravín bohatých na flavonoidy, ako sú jablká, hrušky a bobuľové ovocie, mali rozmanitú črevnú mikroflóru a nižší systolický krvný tlak v porovnaní s tými, ktorí nejedli dostatok potravín bohatých na flavonoidy.
  • Až 15 percent vzťahu medzi vysokým príjmom flavonoidov a znížením krvného tlaku by sa dá vysvetliť diverzitou mikrobiómu.
  • Príjem 128 gramov bobuľového ovocia denne bol spojený so znížením systolického krvného tlaku o 4,1 mm Hg.
  • Pitie 250 ml červeného vína raz za týždeň bolo spojené so znížením systolického krvného tlaku o 3,7 mm Hg.

Cassidy dodala:

"Naše zistenia naznačujú, že budúce štúdie by sa mali zamerať na účastníkov podľa metabolického profilu, aby sa presnejšie študovala úloha metabolizmu a črevného mikrobiómu pri regulácii účinkov flavonoidov na krvný tlak. Lepšie pochopenie vysoko individuálnej variability metabolizmu flavonoidov by mohlo veľmi dobre vysvetliť, prečo niektorí ľudia majú z potravín bohatých na flavonoidy väčšiu kardiovaskulárnu ochranu ako iní.“

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, ahajournals.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje

Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje

VČERA - 19:35Zdravie

Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.

Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

19:43 25.12.2024Zdravie

Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

15:46 25.12.2024Zdravie

Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

7:34 25.12.2024Zdravie

Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

19:04 23.12.2024Zdravie

Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.