• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.1.2025Meniny má Bohdana
-2°Bratislava

Citrusový sirup len z dvoch ingrediencií: Stačí premiešať a nechať odležať

  • 9:54 10.04.2022
  • Bratislava
Citrusový sirup len z dvoch ingrediencií: Stačí premiešať a nechať odležať

Využite čo najviac z kvalitného bio ovocia. Ak vám je ľúto vyhodiť šupky z citrusov, pripravte si z nich sirup, ktorý vás vôbec nebude stáť veľa námahy.

Šupky z citrusového ovocia síce nie sú také sladké a šťavnaté ako plody, no stále obsahujú dostatok chuti na to, aby vám poslúžili na ďalšie spracovanie. Prečo si z nich nevyrobiť napríklad sladký sirup? Postačí vám pritom len obyčajný cukor.

Cukor má jedinečnú schopnosť vytiahnuť zo šupiek všetky prírodné oleje, ktoré sa v ňom potom rozpustia a spoločne vytvoria zmes, ktorá je vo svete barmanov známa aj ako „oleo saccharum“.

V prvom rade je potrebné zozbierať čo najviac šupiek z citrusov. Nemusíte dodržiavať presné množstvo – postačí toľko, koľko ich doma nájdete. Samozrejme pritom platí, že čím kvalitnejšie, tým lepšie.

Odstráňte zo šupiek bielu časť pomocou škrabky na zemiaky alebo strúhadla. Biela hmota medzi šupkou a dužinou nie je škodlivá, ale je príliš horká na to, aby ste ju pridávali do sirupu. Pokúste sa ju preto odstrániť čo najdôslednejšie.

Ak si chcete pripraviť väčšie množstvo sirupu, ale nemáte na to dosť šupiek, odložte tie, ktoré zatiaľ máte, do mrazničky. Takto si ich môžete zbierať, až kým ich budete mať dostatok. Z 3-4 väčších citrusov môžete vyťažiť zopár polievkových lyžíc sirupu.

Na varenie zabudnite. Jednoduchý postup vás dostane

Foto: so_lizaveta/Shutterstock.com

Keď už máte šupky nazbierané, jednoducho ich uložte do zaváraninového pohára, pridajte lyžicu obyčajného bieleho cukru a uzavrite. Nádobu dobre pretrepte v rukách, aby boli šupky celkom obalené v cukre. V prípade potreby pridajte viac cukru – šupky by sa v závere mali celkom trblietať.

Nechajte ingrediencie odležať v pohári aspoň na niekoľko hodín, ideálne celú noc. Občas ho môžete pretrepať. Čím dlhšie necháte cukor pôsobiť, tým horkejšiu chuť získate zo šupiek. S časom sa oplatí experimentovať, niektoré citrusy púšťajú sladkú chuť aj po dňoch, iným stačí na lúhovanie len pár hodín.

Nakoniec odstráňte šupky z tekutiny, ktorá by mala byť sladká a voňavá, s jemným kvetinovým nádychom. Sirup môžete pridávať do kokteilov, čajov alebo minerálky. Takisto sa hodí ako poleva na dezerty a pečivo.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto nie je láska: 2 typy správania, ktoré si mýlite s romantikou

Toto nie je láska: 2 typy správania, ktoré si mýlite s romantikou

DNES - 7:13Zaujímavosti

Naozaj je to ten pravý? Alebo len mozog nie je schopný zložiť si ružové okuliare?

Westernový kráľ Hollywoodu Kevin Costner oslavuje 70 rokov

Westernový kráľ Hollywoodu Kevin Costner oslavuje 70 rokov

DNES - 6:25Zaujímavosti

Je jedným z najžiadanejších mužov Hollywoodu, jeho žánrovo bohatá filmografia mu priniesla slávu aj množstvo ocenení vrátane dvoch Oscarov, troch Zlatých glóbusov a ceny Primetime Emmy Award.

Fatálna chyba v zime: Na toto si dávajte pozor, ak cestujete s dieťaťom

Fatálna chyba v zime: Na toto si dávajte pozor, ak cestujete s dieťaťom

6:59 13.01.2025Zaujímavosti

Bežná chyba pri cestovaní v aute v chladnom počasí môže stáť vaše dieťa život.

Ak máte tento program na rúre na pečenie, radšej ho nepoužívajte. Pokazí vám rúru

Ak máte tento program na rúre na pečenie, radšej ho nepoužívajte. Pokazí vám rúru

20:29 11.01.2025Zaujímavosti

Odborníci varujú, že používanie tejto funkcie na rúre skráti životnosť vášho spotrebiča na polovicu.

Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov

Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov

18:41 11.01.2025Zaujímavosti

V lyžiarskom stredisku takmer došlo k tragédii.