5 najlepších potravín na znižovanie krvného tlaku

Tieto potraviny a nápoje znižujú krvný tlak a zabraňujú srdcovým chorobám.
Konzumácia bobuľového ovocia, orechov, kakaových produktov, jabĺk a pitie čaju zlepšuje krvný obeh a zdravie ciev. Tieto potraviny a nápoje sú bohaté na flavanoly, typ polyfenolu, ktorý má silné antioxidačné účinky. Strava s vysokým obsahom flavanolov je účinným spôsobom, ako znížiť krvný tlak a predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.
Britská štúdia publikovaná v akademickom žurnále Scientific Reports sledovala viac ako 25 000 ľudí, pričom skúmala súvislosť medzi flavanolmi ako bioaktívnymi zlúčeninami a ľudským zdravím. Zistili, že ľudia s vysokým krvným tlakom majú nižšie hladiny flavanolov ako tí s normálnym krvným tlakom.
Medzi ľuďmi s najnižšou a najvyššou úrovňou príjmu flavanolu zaznamenali rozdiel v krvnom tlaku 4 mmHg. To znamená, že strava bohatá na flavanoly má rovnaký účinok na zníženie krvného tlaku ako diéta na zníženie krvného tlaku alebo stredomorská strava.
Profesor Gunter Kuhnle, hlavný autor štúdie, povedal: „To, čo nám táto štúdia dáva, je objektívne zistenie o súvislosti medzi flavanolmi – nachádzajúcimi sa v čaji a niektorých druhoch ovocia – a krvným tlakom. Tento výskum potvrdzuje výsledky z predchádzajúcich intervenčných štúdií o stravovaní a ukazuje, že rovnaké výsledky možno dosiahnuť so zvyčajnou stravou bohatou na flavanoly.“
Priaznivý účinok flavanolov na funkciu ciev bol ešte vyšší u osôb s najvyšším krvným tlakom. Tieto zistenia naznačujú, že výskyt kardiovaskulárnych ochorení sa zníži, ak ľudia zvýšia príjem potravín a nápojov bohatých na flavanoly. Flavanoly sú triedou flavonoidov účinných pri znižovaní krvného tlaku a stuhnutosti tepien, čo znižuje riziko srdcových chorôb.
Štúdia publikovaná v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics zistila, že u účastníkov, ktorí jedli denne jednu šálku čučoriedok po dobu 8 týždňoch, došlo k zníženiu systolického krvného tlaku o 7 mm/Hg a diastolického krvného tlaku o 5 mm/Hg.
Tento účinok môže byť spôsobený zvýšením produkcie oxidu dusnatého v krvných cievach. Tieto antioxidanty majú protizápalový účinok a tiež zvyšujú produkciu oxidu dusnatého v tele.
Hagen Schroeter, spoluautor štúdie, povedal: „Táto štúdia pridáva kľúčové poznatky k rastúcemu množstvu dôkazov, ktoré podporujú výhody flavanolov v strave pre zdravie a výživu. Ale možno ešte vzrušujúcejšia bola príležitosť aplikovať objektívne biomarkery príjmu flavanolu vo veľkom meradle. To umožnilo tímu vyhnúť sa významným obmedzeniam, ktoré prichádzajú s minulými prístupmi, ktoré sa spoliehajú na odhad príjmu na základe údajov o spotrebe potravín, ktoré sami nahlásili, a nedostatkov súčasných databáz zloženia potravín.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?