• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 21.4.2025Meniny má Ervín
19°Bratislava

5 najlepších potravín na znižovanie krvného tlaku

  • 19:40 15.04.2022
  • Bratislava
5 najlepších potravín na znižovanie krvného tlaku

Tieto potraviny a nápoje znižujú krvný tlak a zabraňujú srdcovým chorobám.

Konzumácia bobuľového ovocia, orechov, kakaových produktov, jabĺk a pitie čaju zlepšuje krvný obeh a zdravie ciev. Tieto potraviny a nápoje sú bohaté na flavanoly, typ polyfenolu, ktorý má silné antioxidačné účinky. Strava s vysokým obsahom flavanolov je účinným spôsobom, ako znížiť krvný tlak a predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.

Britská štúdia publikovaná v akademickom žurnále Scientific Reports sledovala viac ako 25 000 ľudí, pričom skúmala súvislosť medzi flavanolmi ako bioaktívnymi zlúčeninami a ľudským zdravím. Zistili, že ľudia s vysokým krvným tlakom majú nižšie hladiny flavanolov ako tí s normálnym krvným tlakom.

Medzi ľuďmi s najnižšou a najvyššou úrovňou príjmu flavanolu zaznamenali rozdiel v krvnom tlaku 4 mmHg. To znamená, že strava bohatá na flavanoly má rovnaký účinok na zníženie krvného tlaku ako diéta na zníženie krvného tlaku alebo stredomorská strava.

Profesor Gunter Kuhnle, hlavný autor štúdie, povedal: „To, čo nám táto štúdia dáva, je objektívne zistenie o súvislosti medzi flavanolmi – nachádzajúcimi sa v čaji a niektorých druhoch ovocia – a krvným tlakom. Tento výskum potvrdzuje výsledky z predchádzajúcich intervenčných štúdií o stravovaní a ukazuje, že rovnaké výsledky možno dosiahnuť so zvyčajnou stravou bohatou na flavanoly.“

Priaznivý účinok flavanolov na funkciu ciev bol ešte vyšší u osôb s najvyšším krvným tlakom. Tieto zistenia naznačujú, že výskyt kardiovaskulárnych ochorení sa zníži, ak ľudia zvýšia príjem potravín a nápojov bohatých na flavanoly. Flavanoly sú triedou flavonoidov účinných pri znižovaní krvného tlaku a stuhnutosti tepien, čo znižuje riziko srdcových chorôb.

Štúdia publikovaná v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics zistila, že u účastníkov, ktorí jedli denne jednu šálku čučoriedok po dobu 8 týždňoch, došlo k zníženiu systolického krvného tlaku o 7 mm/Hg a diastolického krvného tlaku o 5 mm/Hg.

Tento účinok môže byť spôsobený zvýšením produkcie oxidu dusnatého v krvných cievach. Tieto antioxidanty majú protizápalový účinok a tiež zvyšujú produkciu oxidu dusnatého v tele.

Hagen Schroeter, spoluautor štúdie, povedal: „Táto štúdia pridáva kľúčové poznatky k rastúcemu množstvu dôkazov, ktoré podporujú výhody flavanolov v strave pre zdravie a výživu. Ale možno ešte vzrušujúcejšia bola príležitosť aplikovať objektívne biomarkery príjmu flavanolu vo veľkom meradle. To umožnilo tímu vyhnúť sa významným obmedzeniam, ktoré prichádzajú s minulými prístupmi, ktoré sa spoliehajú na odhad príjmu na základe údajov o spotrebe potravín, ktoré sami nahlásili, a nedostatkov súčasných databáz zloženia potravín.

Zdroj: Info.sk, TM, nature.com, jandonline.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

VČERA - 20:55Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

VČERA - 18:14Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?