5 vecí, ktoré na sebe spozorujete, keď začnete piť bezkofeínovú kávu

Dôvodov na vynechanie kofeínu zo života môže byť hneď niekoľko. Ak ste sa rozhodli pre život bez neho, musíte počítať s týmito piatimi negatívami.
Kofeín môže u citlivejších ľudí vyvolať triašku a slabosť. Ako riešenie sa preto ponúka bezkofeínová káva, ktorá poskytuje rovnakú chuť, akurát bez stimulačných účinkov, no takisto pri nej treba rátať s niekoľkými negatívami. S týmito piatimi rozhodne treba počítať:
1. Škodlivé chemikálie
Kofeínová káva vzniká chemickým odstránením kofeínu z kávových zŕn. Chemikálie, ktoré sa pri tom používajú, po sebe často nechávajú čiastočky, ktoré škodia zdraviu. Ide napríklad o dichlórmetán, ktorý sa okrem iného používa aj pri výrobe odlakovačov. V tele táto látka spôsobuje poškodenie srdca, pečene a pohlavných orgánov.
V prípade, že sa chcete vyhnúť nežiaducim účinkom chemikálií pri pití bezkofeínovej kávy, na trhu hľadajte varianty, ktoré sa pripravujú takzvaným „švajčiarskym vodným procesom“, ktorý prebieha za pomoci namáčania kávových zŕn do vody a následnej filtrácie, alebo metódou rozpúšťania kofeínu v kávových zrnách pomocou oxidu uhličitého.
2. Zvýšený cholesterol
Ak už ste sa rozhodli pre bezkofeínovú kávu, dávajte si dobrý pozor na výber kávových zŕn. Niektoré druhy totiž môžu prispieť k hromadeniu cholesterolu. Ide najmä o zrná typu Robusta, ktoré majú vysoký podiel tuku. Skúste sa namiesto nich poobzerať po zrnách Arabica.
3. Prichádzate o výhody klasickej kávy
Nadmerná konzumácia klasickej kávy síce predstavuje riziko, no jej mierne popíjanie určite prináša benefity. Okrem iného káva prepožičiava konzumentom mladší vzhľad a pokožku bez vyrážok. Bezkofeínový variant je naproti tomu vysoko spracovaný, kvôli čomu prichádza o väčšinu bioaktívnych zložiek. Jednou z nich je kyselina chlorogénová, ktorá podporuje imunitný systém a spomaľuje starnutie pokožky.
4. Rýchlejšie to preženiete
Bezkofeínová káva je často voľbou tehotných žien, čo však neznamená, že jej môžu piť veľa. Podľa lekárov je počas tehotenstva bezpečné vypiť šálku klasickej, ale aj bezkofeínovej kávy. Tá totiž takisto obsahuje kofeín, hoci ho nie je tak veľa ako v tradičnom variante. Pravidelné pitie nadmerného množstva kofeínu pritom môže uškodiť bábätku.
5. Riziko artritídy
Okrem ďalších možných rizík u vás bezkofeínová káva môže vyvolať artritídu. Platí to najmä v prípade, ak denne vypijete 4 alebo viac šálok tohto nápoja. Vedci si pritom zatiaľ nie sú istí príčinami tejto spojitosti.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?