• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 30.4.2025Meniny má Anastázia
24°Bratislava

Pravda o čokoládových vajíčkach: Toto je dôvod, prečo veľkonočná čokoláda chutí lepšie

  • 21:19 20.04.2022
  • Bratislava
Pravda o čokoládových vajíčkach: Toto je dôvod, prečo veľkonočná čokoláda chutí lepšie

Je to zmenou ingrediencií? Počasím? Alebo skutočnosťou, že sú tieto vajíčka dostupné len v určitom ročnom období?

Možno ste si všimli, že počas Veľkej noci si doprajete viac sladkého, pretože čokoládovým vajíčkam sa nedá odolať. Klameme samých seba, že veľkonočné vajíčka chutia lepšie ako bežná čokoláda? Dobrou správou je, že vás zmysli neklamú a skutočne je to pravda. Existuje niekoľko vedeckých vysvetlení, prečo čokoládové vajíčka chutia lepšie ako normálna čokoláda.

Jedným z faktorov je okrúhly tvar veľkonočného vajíčka. Štúdia z roku 2013 zistila, že tvar čokolády môže ovplyvniť vnímanie jej textúry aj chuti, pričom sa zistilo, že okrúhla čokoláda je najlepšia z hľadiska roztápania a jemnosti.

Štúdia z roku 2021 v British Food Journal tiež zistila, že pokiaľ ide o chuť, spotrebitelia vnímajú čokoládu okrúhleho tvaru ako krémovejšiu ako čokoládu štvorcového tvaru.

„Ak má tvar veľký povrch, molekuly sa z jedla uvoľnia rýchlejšie,“ povedal pre BBC profesor Peter Barham, odborník na potravinovú vedu a molekulárnu gastronómiu. "Vnímanie chuti je ovplyvnené mnohými vecami a tvar je jednou z nich."

Nie je to však len o tvare. Veľkonočné vajíčka sa v skutočnosti vyrábajú inak ako normálna čokoláda. Ann Murray, výkonná riaditeľka LIR Chocolates, pre Mirror Online povedala, že čokoládové vajíčka sa vyrábajú inak ako čokoládové tyčinky, aby sa zabezpečila odlišná kvalita konzumácie: „Vajíčko sa točí, takže čokoláda je tenšia a ľahko sa rozpúšťa v ústach a uvoľňuje všetky kakaové tóny.“

Bernard Lahousse, jeden z popredných svetových odborníkov na potraviny, v rozhovore pre Daily Mail povedal, že spôsob výroby veľkonočného vajíčka pomáha zvýrazňovať jeho čokoládovú vôňu. Vďaka tomu je ešte príťažlivejšie ako obyčajná čokoláda. Ako vysvetlil:

„Čím menšia je vrstva čokolády, tým ľahšie sa čokoláda roztopí. Takže to je výhoda veľkonočných vajíčok; ľahko sa topia a vôňa čokolády sa vám dostane do nosa pomerne rýchlo.“

Lahousse tiež dodal, že pocit a očakávanie spojené s Veľkou nocou môže pomôcť zvýrazniť chuť čokoládových pochúťok: „Keď to zabalíte do pekného obalu a dajú vám to ľudia, ktorí vás majú radi, zážitok bude oveľa lepší.“

Zdroj: Info.sk, TM, emerald.com, bbc.co.uk, mirror.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
List napísaný na palube Titanicu vydražili za 300.000 libier

List napísaný na palube Titanicu vydražili za 300.000 libier

DNES - 11:47Zaujímavosti

Za 300.000 libier sa na aukcii predal list, ktorý na palube Titanicu napísal jeden z najznámejších preživších niekoľko dní pred potopením lode.

Slováci namiesto šetrenia prišli o peniaze. Pozor na tento masívny podvod

Slováci namiesto šetrenia prišli o peniaze. Pozor na tento masívny podvod

VČERA - 20:00Zaujímavosti

Používatelia smartfónov si v snahe ušetriť peniaze nainštalovali škodlivé aplikácie.

Hlasujúci za Oscarov si musia pred odovzdaním hlasov pozrieť všetky filmy

Hlasujúci za Oscarov si musia pred odovzdaním hlasov pozrieť všetky filmy

VČERA - 11:49Zaujímavosti

Členovia poroty, ktorá rozhoduje o filmových cenách Oscar, budú musieť preukázať pred hlasovaním vo finálovom kole, že si pozreli všetky filmy v jednotlivých kategóriách.

Ako zabrániť vysychaniu trávnika? Pozor na túto chybu

Ako zabrániť vysychaniu trávnika? Pozor na túto chybu

VČERA - 7:18Zaujímavosti

Ku koseniu trávnika treba pristupovať opatrne zvlášť počas leta.

Prečo ráno meškáte do práce: Fantómové zápchy a ako sa im vyhnúť

Prečo ráno meškáte do práce: Fantómové zápchy a ako sa im vyhnúť

6:53 28.04.2025Zaujímavosti

Prečo na niektorých miestach vznikajú dopravné zápchy aj napriek absencii prekážky na ceste?