• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 20.4.2025Meniny má Marcel
18°Bratislava

Konzumácia týchto rýb vám predĺži život o takmer 5 rokov

  • 19:38 23.04.2022
  • Bratislava
Konzumácia týchto rýb vám predĺži život o takmer 5 rokov

Vyššie hladiny tohto typu tuku v krvi môžu predĺžiť váš život o takmer päť rokov.

Zvýšenie hladín omega-3 mastných kyselín v krvi môže znížiť riziko predčasnej smrti podobne, ako keby ste prestali fajčiť. Podľa štúdie publikovanej vo vedeckom časopise The American Journal of Clinical Nutrition to predstavuje predĺženie života o 4,7 roka.

Omega-3 mastné kyseliny sú známe svojimi priaznivými účinkami na zdravie. Nájdeme ich v tučných rybách, ako je pstruh, losos, sardinky a ančovičky.

V štúdii výskumníci použili test indexu omega-3 na meranie obsahu EPA a DHA v červených krvinkách, čím sa dá predpovedať riziko úmrtia zo všetkých príčin.

Analyzovali údaje zo štúdie, ktorá sledovala obyvateľov Massachusetts v Spojených štátoch viac ako 11 rokov. „Vyššie hladiny týchto kyselín v krvi v dôsledku pravidelného zaraďovania tučných rýb do stravy predlžujú dĺžku života takmer o päť rokov,“ povedal Aleix Sala-Vila, spoluautor štúdie.

Štúdia porovnávala hladiny mastných kyselín v červených krvinkách so štandardnými rizikovými faktormi kardiovaskulárnych ochorení pri predpovedaní predčasnej smrti. Medzi rizikové faktory patrí vek, cholesterol, vysoký krvný tlak a fajčenie.

Výsledky ukazujú, že štyri typy mastných kyselín, vrátane omega-3, dokážu lepšie predpovedať riziko úmrtnosti. Dva z týchto prediktorov patria nasýteným mastným kyselinám, ktoré sa často spájajú s rizikom srdcových chorôb, ale v tejto štúdii boli spojené s dlhším životom.

Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny zlepšuje obsah kyseliny eikozapentaénovej (EPA) a kyseliny dokosahexaénovej (DHA) v erytrocytoch (červené krvinky), čo vedie k takmer 5-ročnému predĺženiu ľudského života.

Sala-Vila povedal: "Toto opäť potvrdzuje to, čo sme v poslednej dobe videli, že nie všetky nasýtené mastné kyseliny sú nevyhnutne zlé." Správne množstvo mastných kyselín v strave môže výrazne prispieť k zdraviu jednotlivca. Sala-Vila dodal:

„To, čo sme našli, nie je bezvýznamné. Posilňuje myšlienku, že malé zmeny v stravovaní správnym smerom môžu mať oveľa silnejší účinok, než si myslíme, a nikdy nie je príliš neskoro alebo príliš skoro na to, aby sme tieto zmeny urobili.“

Zdroj: Info.sk, TM, news-medical.net, academic.oup.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

DNES - 18:14Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

20:11 15.04.2025Zdravie

Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.