Vyhýbate sa lepku, aj keď nemusíte? Pozor na tieto negatívne následky!

Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v niektorých obilninách, a vďaka ktorej pečivo získava pružnosť. Napriek verejnému znehodnocovaniu prináša táto látka aj niekoľko pozitív.
Za posledné desaťročia ste si o lepku mohli vypočuť desiatky nelichotivých rečí. Nehodí sa napríklad k strave so zníženým obsahom sacharidov, ale vylučujú ho aj ďalšie typy diét. Lepku sa samozrejme vyhýbajú aj celiatici, ktorí však na to majú vážny zdravotný dôvod.
Lepok je bielkovina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v obilninách, ako je pšenica, jačmeň a raž. V jedle sa správa ako spojivo, vďaka ktorému sú chlieb, pizza aj rožky pružné. To však neznamená, že je pre ľudské telo škodlivý.
Podľa výživovej poradkyne Tamary Willnerovej si bezlepková strava získala popularitu počas rokov, keď sa o lepku hovorilo nelichotivo. „Neexistuje však žiadna výhoda, ktorá by plynula z uprednostňovania bezlepkových potravín oproti tým s obsahom lepku, pokiaľ teda netrpíte celiakiou,“ tvrdí Willnerová.
Celiakia je ochorenie, pri ktorom imunitný systém napáda vlastné tkanivá po konzumácií potravín s obsahom lepku. Môže to spôsobiť poškodenie tenkého čreva a obmedzenie vstrebávania živín.
K typickým príznakom celiakie patrí:
- hnačka s nepríjemným zápachom
- bolesť brucha
- nafukovanie a plynatosť
- tráviace ťažkosti
- zápcha
- únava (vzniká kvôli nedostatočnému vstrebávaniu živín z jedla), podvýživa
- chudnutie bez zámeru
- svrbivá vyrážka
- neplodnosť
- poškodenie nervov
- poruchy koordinácie, rovnováhy a reči
O tom, či trpíte celiakiou, by mal vždy rozhodnúť lekár. V prípade, že nejde o váš prípad, lepku by ste sa celkom vzdávať nemali, radí Willnerová.
„Jedlá s obsahom lepku sú často posilnené o vitamíny a minerály, ako je železo, vitamín D a vápnik,“ dodáva odborníčka na zdravé stravovanie. V prípade celkového vynechania gluténu zo stravy vám hrozí ich nedostatok.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?