• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 27.12.2024Meniny má Filoména
-1°Bratislava

Vyhýbate sa lepku, aj keď nemusíte? Pozor na tieto negatívne následky!

  • 8:54 26.04.2022
  • Svet
Vyhýbate sa lepku, aj keď nemusíte? Pozor na tieto negatívne následky!

Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v niektorých obilninách, a vďaka ktorej pečivo získava pružnosť. Napriek verejnému znehodnocovaniu prináša táto látka aj niekoľko pozitív.

Za posledné desaťročia ste si o lepku mohli vypočuť desiatky nelichotivých rečí. Nehodí sa napríklad k strave so zníženým obsahom sacharidov, ale vylučujú ho aj ďalšie typy diét. Lepku sa samozrejme vyhýbajú aj celiatici, ktorí však na to majú vážny zdravotný dôvod.

Lepok je bielkovina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v obilninách, ako je pšenica, jačmeň a raž. V jedle sa správa ako spojivo, vďaka ktorému sú chlieb, pizza aj rožky pružné. To však neznamená, že je pre ľudské telo škodlivý.

Podľa výživovej poradkyne Tamary Willnerovej si bezlepková strava získala popularitu počas rokov, keď sa o lepku hovorilo nelichotivo. „Neexistuje však žiadna výhoda, ktorá by plynula z uprednostňovania bezlepkových potravín oproti tým s obsahom lepku, pokiaľ teda netrpíte celiakiou,“ tvrdí Willnerová.

Celiakia je ochorenie, pri ktorom imunitný systém napáda vlastné tkanivá po konzumácií potravín s obsahom lepku. Môže to spôsobiť poškodenie tenkého čreva a obmedzenie vstrebávania živín.

K typickým príznakom celiakie patrí:

  • hnačka s nepríjemným zápachom
  • bolesť brucha
  • nafukovanie a plynatosť
  • tráviace ťažkosti
  • zápcha
  • únava (vzniká kvôli nedostatočnému vstrebávaniu živín z jedla), podvýživa
  • chudnutie bez zámeru
  • svrbivá vyrážka
  • neplodnosť
  • poškodenie nervov
  • poruchy koordinácie, rovnováhy a reči

O tom, či trpíte celiakiou, by mal vždy rozhodnúť lekár. V prípade, že nejde o váš prípad, lepku by ste sa celkom vzdávať nemali, radí Willnerová.

„Jedlá s obsahom lepku sú často posilnené o vitamíny a minerály, ako je železo, vitamín D a vápnik,“ dodáva odborníčka na zdravé stravovanie. V prípade celkového vynechania gluténu zo stravy vám hrozí ich nedostatok.

Zdroj: Info.sk, DP, dailystar.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje

Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje

VČERA - 19:35Zdravie

Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.

Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

19:43 25.12.2024Zdravie

Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

15:46 25.12.2024Zdravie

Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

7:34 25.12.2024Zdravie

Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

19:04 23.12.2024Zdravie

Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.