Výživová poradkyňa: Prestaňte jesť týchto 7 mrazených potravín, zbytočne si škodíte
Mrazené potraviny poskytujú rýchly a lacný spôsob, ako si doma pripraviť plnohodnotné jedlo. Nie každý druh je ale optimálny pre zdravie.
V každej mrazničke možno nájsť zásobu mrazených potravín, ktoré sa hodia v prípade absencie čerstvého jedla. Mrazené výrobky nám dávajú príležitosť rýchlo, lacno a relatívne pohodlne si pripraviť obed či večeru, hoci nie každý druh je pre zdravie prospešný.
Výživová poradkyňa Signe Svanfeldtová pre magazín The Sun vymenovala niekoľko mrazených produktov, ktorým by ste sa pri nákupe mali radšej vyhnúť.
„V ponuke je množstvo skvelých variantov s bohatým obsahom živín a vlákniny, vrátane mrazeného celozrnného chleba, zeleniny a ovocia,“ uviedla Svanfeldtová pre The Sun. „Ale vieme tiež o mnohých jedlách, ktoré nie sú také výživné a obsahujú vysoký podiel sodíka, nasýtených tukov a sladidiel.“
Nezdravé mrazené jedlá podľa odborníčky netreba celkom vynechať, ale rozhodne ich treba jesť v menšej miere. Ich častá konzumácia totiž môže viesť k vzniku srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky a v neposlednom rade aj obezity.
1. Pizza
Foto: yackers1/Shutterstock.com
Raz za čas si dať pizzu nikomu nezaškodí, no pri tých mrazených treba naozaj spomaliť. Na rozdiel od čerstvej pizze majú hrubšie cesto a často sú posypané spracovaným mäsom. Mrazená pizza obsahuje množstvo sodíka a nasýtených tukov, ktorých konzumácia vedie k obezite a ochoreniam srdca a ciev.
2. Pečivo
Mrazené koláče a iné druhy pečiva poslúžia ako rýchle raňajky alebo dezert ku káve, ale netreba to s nimi preháňať. Väčšina druhov obvykle obsahuje množstvo nasýtených tukov a sladidiel, ktoré sú jedným z hlavných faktorov podporujúcich vznik obezity a cukrovky.
3. Smažené potraviny
Výroba vyprážaných spracovaných potravín sa často nezaobíde bez pridania konzervantov. Aj v tomto prípade sú prítomné nasýtené tuky a sodík, čo jednoznačne súvisí so zvýšeným rizikom srdcovo-cievnych ochorení a obezity.
4. Párky
Foto: Viktoriyajl6/Shutterstock.com
Párky samé osebe obsahujú množstvo nasýtených tukov a sodíka. Výnimkou nie je ani mrazený variant, ktorý takisto prispieva k zvýšenému riziku obezity a ochorení krvného obehu.
5. Hotové jedlá
Pripravíte si ich rýchlo a pohodlne, no opäť treba brať do úvahy vysoký obsah sodíka a nasýtených tukov.
6. Hranolčeky
Pri nákupe mrazených hranolčekov si vždy pozorne prečítajte zoznam ingrediencií – do mnohých druhov sa totiž pridáva olej a soľ. Na mrazené hranolčeky sa dokonca spoliehajú aj niektoré fast foody, a tak treba počítať s tým, že s každou porciou vám naservírujú aj kopu kalórií a tuku.
7. Koláč
Foto: Kristi Blokhin/Shutterstock.com
Občasne zjedený koláč hrá veľkú rolu pri uspokojovaní našich chuťových pohárikov, no to je to jediné, čo sa od neho dá očakávať. Väčšina mrazených koláčov telu nedodá žiadne prospešné živiny, a len ho zahltí kalóriami a tukom, čo vedie k priberaniu.
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje
Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.