• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Heydukova sa na deň stala Ulicou pre všetkých

  • 13:41 17.10.2013
  • BRATISLAVA
Heydukova sa na deň stala Ulicou pre všetkých

Aké by to bolo, keby na ulici bolo menej prekážok a obmedzení a viac priestoru pre ľudí ukáže vo štvrtok 17. októbra podujatie Ulica pre všetkých. Slovenské centrum dizajnu naň pozýva od 10:00 do 19:00 na Heydukovu ulicu v Bratislave.

Ako agentúru SITA informovalo Slovenské centrum dizajnu (SCD), pre svoj netradičný experiment si vybrali Heydukovu ulicu, ako alternatívu k paralelnej frekventovanej Obchodnej ulici. "Aktivitami na ulici chceme spojiť dva kultúrne body - Satelit, výstavný priestor Slovenského centra dizajnu v Hurbanových kasárňach a Starú tržnicu," informovalo SCD.

Ulicu nielen pre autá, ale najmä pre peších, cyklistov, rodiny s kočíkmi a ľudí s obmedzením pohybu a všetky alternatívne prostriedky dopravy, ako sú korčule či kolobežka vytvoria organizátori vďaka viacerým aktivitám. Popri tom pozývajú každého, kto má chuť ukázať svoju predstavu o ulici príjemnej pre život.

Ulica sa premení na cyklotrasu

Heydukova sa tak vo štvrtok premení aj na cyklotrasu na bezbariérový prejazd z Kollárovho námestia až po Námestie SNP. Na trase budú umiestnené stojany na bicykle a iné prvky pre spríjemnenie a oživenie ulice, napríklad lavičky.

Každý, kto podporí akciu, si bude môcť medzi iným požičať bicykel v Hurbanových kasárňach a vyskúšať si trasu až na Námestie SNP. V Satelite, v priestoroch Hurbanových kasární, zas na záujemcov čaká možnosť navrhnúť si svoju ideálnu ulicu. Akcia Navrhni dezén pre bicykel sa bude konať pred Starou tržnicou na Námestí SNP. V pláne je taktiež workshop Automobilová dizajnérska kresba, na ktorý prídu aj odborníci.

Deti čakajú tvorivé dielne

Vo Výstavnom a informačnom bode Slovenského centra dizajnu (SCD) – v galérii Satelit v Hurbanových kasárňach na Kollárovom námestí vyhradia deťom tvorivé dielne. Deti v nich budú môcť podľa svojich predstáv navrhnúť svoju ulicu, alebo vyfarbiť maketu bicykla. Uskutoční sa i súťaž o najpomalší a najrýchlejší prejazd trasy na rôznych prostriedkoch a výstava návrhov študentov Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave a Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity.

Podujatie Ulica pre všetkých sa koná pod záštitou starostky mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, Tatiany Rosovej a hlavnej architektky mesta Bratislavy Ingrid Konrad. Na akcii sa zúčastnia aj známe osobnosti. Viac podrobností o akcii možno nájsť na jej facebookovom profile - https://www.facebook.com/streetforall.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Turista mal po vdýchnutí stravy ťažkosti s dýchaním

Turista mal po vdýchnutí stravy ťažkosti s dýchaním

VČERA - 18:17Domáce

Český turista si v sobotu na vrcholnej stanici Vrátna - Chleb po vdýchnutí potravy privodil ťažkosti s dýchaním.

Politológ: Neobsadený post šéfa NRSR je signálom o vzťahoch vnútri koalície

Politológ: Neobsadený post šéfa NRSR je signálom o vzťahoch vnútri koalície

VČERA - 15:13Domáce

Vládna koalícia má parlamentnú väčšinu, preto je prinajmenšom zvláštne, že doposiaľ nedospela k dohode o obsadení funkcie predsedu Národnej rady SR.

Na Slovensku by sa mohlo konať medzinárodné vojenské cvičenie

Na Slovensku by sa mohlo konať medzinárodné vojenské cvičenie

VČERA - 14:46Domáce

V období od októbra do decembra by sa na Slovensku mohlo konať medzinárodné vojenské cvičenie Valiant Lynx 24.

Horskí záchranári pomáhali zranenej turistke v oblasti Dlhého vodopádu

Horskí záchranári pomáhali zranenej turistke v oblasti Dlhého vodopádu

VČERA - 13:58Domáce

Horskí záchranári pomáhali v sobotu turistke, ktorá sa zranila v Národnej prírodnej rezervácii Studené doliny.

Premiér: Bez poslancov Hlasu-SD nevieme otvoriť schôdzu o Michalovi Šimečkovi

Premiér: Bez poslancov Hlasu-SD nevieme otvoriť schôdzu o Michalovi Šimečkovi

VČERA - 13:32Domáce

Bez poslancov Národnej rady SR za Hlas-SD sa nedá otvoriť rokovanie parlamentu o odvolávaní podpredsedu NR SR Michala Šimečku z funkcie.