• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 27.12.2024Meniny má Filoména
-6°Bratislava

Stredomorská strava má prekvapivý vplyv na črevné baktérie. Dôležitý je váš vek

  • 7:03 15.05.2022
  • Bratislava
Stredomorská strava má prekvapivý vplyv na črevné baktérie. Dôležitý je váš vek

Už po roku prijímania stredomorskej stravy bolo možné pozorovať pozoruhodné zmeny v črevnom mikrobióme.

Konzumácia stredomorskej stravy počas jedného roka dokáže posilniť špecifické črevné baktérie spojené so „zdravým“ starnutím. Potvrdili to výsledky štúdie publikovanej v odbornom časopise GUT.

Starší ľudia pritom majú väčší úžitok z tejto stravy, pretože znižuje škodlivé zápaly, ktoré sú zodpovedné za stratu kognitívnych funkcií, sarkopéniu (strata svalov), rozvoj cukrovky a aterosklerózu (zúženie tepien).

Vekom sa zhoršujú telesné funkcie a zvyšuje zápal, výsledkom čoho je fyziologický úpadok v neskoršom veku. Odborníci však tvrdia, že stredomorská strava pomáha rastu baktérií, ktoré sú spojené so zdravým starnutím, čo zase bráni poklesu kognitívnych funkcií súvisiacich s vekom a fyzickým chorobám.

Predchádzajúce štúdie zistili, že obmedzená alebo zlá strava bežne konzumovaná staršími ľuďmi, najmä tými, ktorí žijú v domovoch sociálnych služieb, znižuje dobré črevné baktérie a zvyšuje výskyt chorôb spojených so starnutím.

Vedci skúmali vplyv 12-mesačnej stredomorskej diéty na ľudí vo veku 65 až 79 rokov, aby zistili, či by prechod na zdravú výživu zvrátil negatívne dôsledky nesprávneho stravovania. Porovnali črevný mikrobióm týchto subjektov pred a po s tými, ktorí pokračovali vo svojej obvyklej strave.

Stredomorská strava má nízky obsah nasýtených tukov a červeného mäsa, ale vysoký obsah strukovín, orechov, ovocia a zeleniny, rýb a olivového oleja. Stredomorská strava je bohatá na vlákninu, vitamín C, vitamíny B1, B6 a B9, má vysoký obsah minerálov vrátane železa, horčíka, draslíka, mangánu a medi.

Výskumníci pozorovali zmeny v črevnom mikrobióme, vrátane zníženia počtu baktérií produkujúcich žlčové kyseliny a zvýšenia počtu baktérií produkujúcich prospešné mastné kyseliny s krátkym reťazcom.

Vysoká produkcia žlčových kyselín poškodzuje bunky a zvyšuje riziko stukovatenia pečene, inzulínovej rezistencie a rakoviny čriev. Stredomorská strava navyše fungovala ako „základný kameň“ pre prospešné baktérie, ktoré im pomáhali množiť sa a zlepšovali črevný ekosystém.

Autori štúdie napísali: „Vzájomné pôsobenie stravy, mikrobiómu a zdravia hostiteľa je komplexný fenomén ovplyvnený viacerými faktormi. Zatiaľ čo výsledky tejto štúdie objasňujú niektoré pravidlá tejto trojstrannej súhry, niekoľko faktorov, ako je vek, index telesnej hmotnosti, stav ochorenia a počiatočné stravovacie návyky, môže hrať kľúčovú úlohu pri určovaní rozsahu úspechu týchto interakcií.“

Zdroj: Info.sk, TM, genengnews.com, gut.bmj.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje

Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje

VČERA - 19:35Zdravie

Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.

Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

19:43 25.12.2024Zdravie

Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

15:46 25.12.2024Zdravie

Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

7:34 25.12.2024Zdravie

Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

19:04 23.12.2024Zdravie

Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.