Ľudia s alergiou na peľ si musia dávať pozor na tieto druhy zeleniny a ovocia

Ohrození sú najmä ľudia, ktorí sa vyhýbajú živočíšnym produktom.
Ľudia, ktorých jedálniček je založený najmä na rastlinnej strave, môžu byť značne ohrození potravinovou alergiou. Za ostatné roky sa výrazne zvýšili prípady syndrómu orálnej alergie (SOA) v dôsledku skríženej alergie na peľ a potraviny.
Dôvodom je globálne otepľovanie, zhoršujúce sa znečistenie ovzdušia a zmeny v kvitnutí rastlín, uviedla pre The Guardian britská odborníčka Isabel Skypala.
SOA je zvyčajne vyvolaný konzumáciou zeleniny, ovocia a orechov. Alergické reakcie však môžu spôsobiť aj potraviny ako sójové mlieko, avokádo, jackfruit, edamame a smoothies.
Najviac ohrození sú ľudia, ktorí sú alergickí na peľ brezy a trpia sennou nádchou. Skrížené alergické reakcie sú spôsobené nestabilnými peľovými protilátkami nachádzajúcimi sa v bielkovinách v niektorých surových, no nie tepelne upravených, druhoch ovocia, zeleniny, orechov a sóje.
Pomôže tepelná úprava či výplach úst po jedle
Skypala vysvetlila, že ľudí vystavuje riziku prirodzená citlivosť na peľ, a nie skutočnosť, že ľudia dodržiavajú bezmäsitú diétu.
Väčšina ľudí pociťuje len mierne príznaky, ako je svrbenie alebo brnenie v ústach alebo okolo nich. Rastie však počet pacientov, ktorí pociťujú nevoľnosť, vracanie a dokonca aj ťažkosti s dýchaním v dôsledku opuchu hrdla. Pacienti majú strach z toho, čo zjedia, preto po prvej reakcii často vyradia všetko ovocie a orechy.
Medzi potraviny, ktoré môžu vyvolať SOA, patria surové jablká, hrušky, kivi, jahody, slivky, čerešne, cherry paradajky, zeler a mrkva. Aj mrazené ovocie alebo zelenina môžu vyvolať reakciu a šúpanie zemiakov alebo inej koreňovej zeleniny môže viesť k svrbeniu alebo opuchu rúk a očí.
Ľudia s alergiou by mali prestať jesť jedlá, ktoré spúšťajú reakciu. Môžu však vyskúšať vyplachovať ústa po jedle a užiť antihistaminikum, ak zistia, že to pomáha. Niektoré jedlá je možné tepelne upraviť, aby nespôsobili reakciu.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?