Ľudia s alergiou na peľ si musia dávať pozor na tieto druhy zeleniny a ovocia
Ohrození sú najmä ľudia, ktorí sa vyhýbajú živočíšnym produktom.
Ľudia, ktorých jedálniček je založený najmä na rastlinnej strave, môžu byť značne ohrození potravinovou alergiou. Za ostatné roky sa výrazne zvýšili prípady syndrómu orálnej alergie (SOA) v dôsledku skríženej alergie na peľ a potraviny.
Dôvodom je globálne otepľovanie, zhoršujúce sa znečistenie ovzdušia a zmeny v kvitnutí rastlín, uviedla pre The Guardian britská odborníčka Isabel Skypala.
SOA je zvyčajne vyvolaný konzumáciou zeleniny, ovocia a orechov. Alergické reakcie však môžu spôsobiť aj potraviny ako sójové mlieko, avokádo, jackfruit, edamame a smoothies.
Najviac ohrození sú ľudia, ktorí sú alergickí na peľ brezy a trpia sennou nádchou. Skrížené alergické reakcie sú spôsobené nestabilnými peľovými protilátkami nachádzajúcimi sa v bielkovinách v niektorých surových, no nie tepelne upravených, druhoch ovocia, zeleniny, orechov a sóje.
Pomôže tepelná úprava či výplach úst po jedle
Skypala vysvetlila, že ľudí vystavuje riziku prirodzená citlivosť na peľ, a nie skutočnosť, že ľudia dodržiavajú bezmäsitú diétu.
Väčšina ľudí pociťuje len mierne príznaky, ako je svrbenie alebo brnenie v ústach alebo okolo nich. Rastie však počet pacientov, ktorí pociťujú nevoľnosť, vracanie a dokonca aj ťažkosti s dýchaním v dôsledku opuchu hrdla. Pacienti majú strach z toho, čo zjedia, preto po prvej reakcii často vyradia všetko ovocie a orechy.
Medzi potraviny, ktoré môžu vyvolať SOA, patria surové jablká, hrušky, kivi, jahody, slivky, čerešne, cherry paradajky, zeler a mrkva. Aj mrazené ovocie alebo zelenina môžu vyvolať reakciu a šúpanie zemiakov alebo inej koreňovej zeleniny môže viesť k svrbeniu alebo opuchu rúk a očí.
Ľudia s alergiou by mali prestať jesť jedlá, ktoré spúšťajú reakciu. Môžu však vyskúšať vyplachovať ústa po jedle a užiť antihistaminikum, ak zistia, že to pomáha. Niektoré jedlá je možné tepelne upraviť, aby nespôsobili reakciu.
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje
Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.