6 jedál, ktoré zhoršujú príznaky sennej nádchy
Zistite, ktoré jedlá zhoršujú príznaky sennej nádchy a ktoré ich, naopak, vedia zmierniť.
K najhoršiemu náporu sennej nádchy u väčšiny ľudí dochádza medzi marcom a septembrom. Keďže ide o chronické ochorenie, ktoré o sebe dáva vedieť každý rok, mnohí pacienti sú už oboznámení so spôsobmi a s prostriedkami, ktoré pomáhajú tlmiť jeho príznaky.
Strava sa podieľa na kvalite značnej časti procesov, ktoré sa v tele odohrávajú. Nie je preto prekvapením, že má vplyv aj na priebeh sennej nádchy, pričom niektoré jedlá jej môžu len uškodiť. Na tieto si treba dať pozor:
1. Zrejúci syr
Dlho zrejúce syry s intenzívnou chuťou a arómou obsahujú množstvo histamínu. Túto látku telo produkuje ako odpoveď na alergiu, pričom spôsobuje zápal a ďalšie príznaky, ako je tvorba hlienu v nose.
Príznaky plynúce z uvoľňovania histamínu pomáhajú tlmiť antihistaminiká. Ak sa chcete vyhnúť zhoršovaniu príznakov sennej nádchy, voľte ľahšie syry, ako je cottage cheese, ricotta a mozzarella.
2. Mliečne výrobky
Väčšina mliečnych výrobkov podporuje tvorbu hlienu, a tak môžu zhoršiť priebeh sennej nádchy. Namiesto kravského mlieka by ste tak počas jari a leta mali uprednostniť rastlinné mlieko, ideálne kokosové, ktoré obsahuje triglyceridy so stredne dlhým reťazcom, schopné zmierniť zápal v tele.
3. Alkohol
Alkohol obsahuje histamíny, ktoré podporujú príznaky sennej nádchy. Okrem toho zaťažuje pečeň, ktorá sa okrem iného stará aj o odstraňovanie histamínu z tela.
Najnebezpečnejšie sú tmavé nápoje, ako pivo, cider a červené víno. Ak sa alkoholu nechcete celkom vzdať, voľte svetlejšie varianty, napríklad vodku alebo gin.
4. Sladkosti
Telo produkuje viac histamínu aj vtedy, keď ho „nadopujete“ cukrom a spracovanými jedlami. Vyhnite sa preto sladkostiam, ale aj bielemu a sladkému pečivu v čo najvyššej možnej miere.
5. Niektoré druhy ovocia a zeleniny
Ľudia, ktorých trápi senná nádcha, sa často musia vysporiadať aj s takzvaným syndrómom peľového ovocia, alebo syndrómom orálnej alergie. Dochádza pri nej k svrbeniu vnútri hrdla a ucha a opuchnutiu jazyka alebo pier po zjedení niektorých druhov čerstvých plodov.
Vinníkom nie je samotný peľ, ale bielkoviny v ovocí a zelenine, ktoré sa naň podobajú, a tak na ne telo reaguje podobne. Možno ich nájsť predovšetkým v čerstvom ovocí, no reakcia je individuálna v závislosti od druhu alergie, ktorou človek trpí.
V prípade, že ste alergickí na trávový peľ a vaša alergia je najhoršia v lete, je možné, že neznesiete dyne, paradajky, zemiaky a pomaranče. Ak ste alergickí na stromový peľ a vaše príznaky sú intenzívne na jar, vyhnite sa jablkám, hruškám, broskyniam, mrkve, mandliam a lieskovým orechom.
Ľudia trpiaci sennou nádchou spustenou peľom z ambrózie (august až september) by nemali jesť melóny, cukety a banány.
6. Káva
Okrem toho, že káva podporuje tvorbu histamínu, hovorí sa o nej aj v súvislosti s oslabovaním činnosti pečene, čo takisto prispieva k zhoršeniu príznakov sennej nádchy. V čase peľovej sezóny preto siahajte radšej po nápojoch bez obsahu kofeínu. Ideálna voľba je kamilkový čaj, ktorý pomáha uvoľniť zapchaté prinosové dutiny.
Jedlo ako liek
Keď už viete, ktorým potravinám je lepšie sa vyhnúť, zoznámte sa aj s tými, ktoré pri sennej nádche pôsobia opačne a zmierňujú jej príznaky. Ide najmä o protizápalové potraviny, ako sú bobule, ryby a brokolica – tie vám pomôžu s opuchom.
Ananás je plný enzýmov, ktoré zmierňujú zápal, a cibuľa zas obsahuje prírodné antihistaminikum kvercetín.
Pri varení nezabudnite koreniť mletým zázvorom a kurkumou, ktoré disponujú protizápalovými a antioxidačnými účinkami. Tieto zložky sa rovnako hodí pridať aj do čaju.
Z doplnkov vám pomôže horčík a koenzým Q10, ktoré redukujú chemickú reakciu organizmu na alergény. Denne preto užívajte 200 miligramov z každého.
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje
Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.