Táto kombinácia stravy dokáže ovplyvniť riziko Alzheimerovej choroby

Kombinácia dvoch diét má prekvapivý účinok na markery Alzheimerovej choroby.
Štúdia publikovaná vo vedeckom žurnále EBioMedicine zistila, že dodržiavanie stredomorskej keto diéty môže viesť k nižším hladinám markerov Alzheimerovej choroby.
To naznačuje, že modifikovaná stredomorská ketogénna strava (MSKS) je schopná ovplyvniť črevné baktérie a ich metabolity, čo následne znižuje riziko Alzheimerovej choroby u dospelých.
Účastníci po dobu 6 týždňov každý deň jedli menej ako 20 g sacharidov, čo predstavuje asi 10 percent celkových kalórií za deň. Diétny plán zahŕňal veľké množstvo potravín bohatých na zdravé tuky.
Mastné ryby, avokádo, vajcia, syr, horká čokoláda, orechy a semená sú príkladmi potravín s vysokým obsahom tuku, ktoré sú skutočne výživné a zdravé. Účastníci, ktorí držali túto diétu, jedli rôzne druhy rýb, chudé mäso a extra panenský olivový olej.
Zlepšenie mikrobiálnej rovnováhy ovplyvňuje demenciu
Mikrobiálna nerovnováha v čreve môže ovplyvniť produkciu určitých proteínov známych ako mozgový neurotrofický faktor (MNF). MNF je potrebný pre vývoj neurónov a je dôležitý pre dlhodobú pamäť.
Klesajúce hladiny MNF sú spojené s kognitívnymi poruchami, kognitívnym starnutím a demenciou, vrátane Alzheimerovej choroby. MSKS môže zlepšiť dobré črevné baktérie, čo vedie k pozitívnym účinkom na MNF a nervové dráhy, aby sa spomalil pokles myslenia a pamäti.
Spoluautor štúdie Hariom Yadav povedal:
„Vzťahu črevného mikrobiómu a stravy k neurodegeneratívnym ochoreniam sa nedávno venovala značná pozornosť a táto štúdia naznačuje, že Alzheimerova choroba súvisí so špecifickými zmenami v črevných baktériách a že typ ketogénnej stredomorskej stravy môže ovplyvniť mikrobióm spôsobmi, ktoré by mohli ovplyvniť rozvoj demencie."
Črevný mikrobióm zahŕňa všetky mikroorganizmy a dobré aj zlé baktérie v gastrointestinálnom trakte. Tieto baktérie vytvárajú veľa metabolitov (látok produkovaných počas metabolizmu), ktoré priamo alebo nepriamo ovplyvňujú funkciu mozgu.
Mastné kyseliny s krátkym reťazcom patria medzi tieto metabolity a vznikajú pri fermentácii nestrávených sacharidov. Tieto mastné kyseliny sú prospešné pre nervový systém a tiež ovplyvňujú signály mozgu na reguláciu chuti do jedla a príjem potravy.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?