Táto kombinácia stravy dokáže ovplyvniť riziko Alzheimerovej choroby
Kombinácia dvoch diét má prekvapivý účinok na markery Alzheimerovej choroby.
Štúdia publikovaná vo vedeckom žurnále EBioMedicine zistila, že dodržiavanie stredomorskej keto diéty môže viesť k nižším hladinám markerov Alzheimerovej choroby.
To naznačuje, že modifikovaná stredomorská ketogénna strava (MSKS) je schopná ovplyvniť črevné baktérie a ich metabolity, čo následne znižuje riziko Alzheimerovej choroby u dospelých.
Účastníci po dobu 6 týždňov každý deň jedli menej ako 20 g sacharidov, čo predstavuje asi 10 percent celkových kalórií za deň. Diétny plán zahŕňal veľké množstvo potravín bohatých na zdravé tuky.
Mastné ryby, avokádo, vajcia, syr, horká čokoláda, orechy a semená sú príkladmi potravín s vysokým obsahom tuku, ktoré sú skutočne výživné a zdravé. Účastníci, ktorí držali túto diétu, jedli rôzne druhy rýb, chudé mäso a extra panenský olivový olej.
Zlepšenie mikrobiálnej rovnováhy ovplyvňuje demenciu
Mikrobiálna nerovnováha v čreve môže ovplyvniť produkciu určitých proteínov známych ako mozgový neurotrofický faktor (MNF). MNF je potrebný pre vývoj neurónov a je dôležitý pre dlhodobú pamäť.
Klesajúce hladiny MNF sú spojené s kognitívnymi poruchami, kognitívnym starnutím a demenciou, vrátane Alzheimerovej choroby. MSKS môže zlepšiť dobré črevné baktérie, čo vedie k pozitívnym účinkom na MNF a nervové dráhy, aby sa spomalil pokles myslenia a pamäti.
Spoluautor štúdie Hariom Yadav povedal:
„Vzťahu črevného mikrobiómu a stravy k neurodegeneratívnym ochoreniam sa nedávno venovala značná pozornosť a táto štúdia naznačuje, že Alzheimerova choroba súvisí so špecifickými zmenami v črevných baktériách a že typ ketogénnej stredomorskej stravy môže ovplyvniť mikrobióm spôsobmi, ktoré by mohli ovplyvniť rozvoj demencie."
Črevný mikrobióm zahŕňa všetky mikroorganizmy a dobré aj zlé baktérie v gastrointestinálnom trakte. Tieto baktérie vytvárajú veľa metabolitov (látok produkovaných počas metabolizmu), ktoré priamo alebo nepriamo ovplyvňujú funkciu mozgu.
Mastné kyseliny s krátkym reťazcom patria medzi tieto metabolity a vznikajú pri fermentácii nestrávených sacharidov. Tieto mastné kyseliny sú prospešné pre nervový systém a tiež ovplyvňujú signály mozgu na reguláciu chuti do jedla a príjem potravy.
Voda s medom na lačný žalúdok: 10 dôvodov, prečo sa to oplatí
Pohár horúcej vody s lyžicou medu hneď po prebudení je prospešný nielen pre zdravie čriev.
Tento druh huby dokáže spomaliť rast nádorov, tvrdí nový výskum
Huba, ktorú bežne dostať aj v našich obchodoch, sa v budúcnosti môže postarať o ďalšie pokroky pri liečbe rakoviny.
5 znakov, že ste boli v detstve zanedbávaní, no neuvedomujete si to
Terapeut prezradil tajné znaky toho, že ste boli v detstve emocionálne zanedbávaní, no vytesnili ste to z mysle.
Táto vyrážka na perách dvojnásobne zvyšuje riziko demencie
Vedci sa zamerali na doteraz neprebádanú príčinu nástupu demencie.
Odborník varuje pred „zdravými“ olejmi: Na tomto by som nikdy nevaril
Odborník na výživu prezradil, s akými olejmi by ste mali variť.