• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 26.12.2024Meniny má Štefan
Bratislava

8 spôsobov, akými si zvyšujete riziko rakoviny hrubého čreva

  • 8:15 15.06.2022
  • Bratislava
8 spôsobov, akými si zvyšujete riziko rakoviny hrubého čreva

Rakovina hrubého čreva a konečníka je na vzostupe najmä medzi mladými ľuďmi. Jej riziko dokážete ovplyvniť aj zmenou životného štýlu.

K rakovine hrubého čreva a konečníka dochádza vplyvom nekontrolovateľného delenia buniek v týchto orgánoch. Vo väčšine prípadov ju predznamenáva prítomnosť výrastkov na vnútornej sliznici hrubého čreva a konečníka, známych tiež ako polypy.

Rakovina tohto typu je na vzostupe najmä medzi mladými ľuďmi, k čomu nepochybne prispievajú ovplyvniteľné faktory, ako je strava či pohyb. V každom prípade však treba spomenúť, že na riziko vzniku rakoviny má dosah aj genetika, vek či pohlavie.

Najefektívnejším spôsobom, ako sa vyhnúť rakovine hrubého čreva a konečníka, je pravidelne sa zúčastňovať preventívnych prehliadok u lekára. Riziko ale dokážete eliminovať aj zmenou životného štýlu. Môžete napríklad začať zmenou týchto ôsmich faktorov:

1. Sedavý životný štýl

Ak väčšinu dňa trávite sedením, zvyšujete tým svoju šancu na vznik viacerých druhov onkologických ochorení, vrátane rakoviny hrubého čreva. Pohyb, naopak, toto riziko znižuje.

Pre čo najlepšie výsledky by ste sa mali venovať fyzickej aktivite aspoň niekoľko hodín týždenne. Môže ísť napríklad o chôdzu, športovanie, posilňovanie alebo akúkoľvek inú činnosť, ktorá zvyšuje srdcový tep. Mierne namáhavým aktivitám by ste mali venovať najmenej 150 minút z týždňa, vysoko namáhavým aspoň 75 minút.

2. Málo vlákniny, ovocia a zeleniny

Nedostatok vlákniny má na svedomí vznik viacerých chronických ochorení, vrátane rakoviny. Túto látku najrýchlejšie získate z ovocia, zeleniny a celozrnných potravín.

Hlavnou funkciou vlákniny je podpora trávenia a ochrana pred zápalom. Strava bohatá na vlákninu okrem toho pomáha aj pacientom, ktorí sa už s rakovinou stretli.

Pre čo najlepšie výsledky sa snažte zostaviť svoj jedálniček tak, aby aspoň dve tretiny z neho tvorilo ovocie a zelenina. Nespoliehajte sa však len na jeden druh, a voľte čo najpestrejšie varianty. Jedlá doplňte o orechy a semiačka.

3. Červené mäso a nasýtené tuky

Keď už sme si vymenovali niekoľko jedál, ktoré znižujú riziko rakoviny, povedzme si teraz o tých, ktoré pôsobia opačne. Ide predovšetkým o živočíšne výrobky, ako je červené a spracované mäso, ktoré okrem čriev pôsobia negatívne aj na zdravie srdca a krvného obehu.

Mäso netreba celkom vylúčiť zo stravy, no jeho konzumáciu je nutné obmedziť maximálne na niekoľko porcií týždenne. Dbajte aj o jeho správnu prípravu – niektoré výskumy totiž poukazujú na fakt, že vysoká teplota násobí počet rakovinotvorných látok v mäse.

4. Alkohol

Alkohol je známy karcinogén, ktorý podporuje riziko viacerých typov rakoviny. Nie všetky druhy sú rovnako nebezpečné – v červenom víne napríklad možno nájsť antioxidanty, pivo zas ponúka vitamín B. Pri všetkých si však treba dať pozor na množstvo.

5. Fajčenie

Tabakové výrobky takisto patria k známym karcinogénom, pričom v ohrození nie sú len pľúca. Ak sa skutočne chcete vyhnúť rakovine hrubého čreva a konečníka, čím skôr skoncujte s fajčením.

6. Vysoké BMI

Index telesnej hmotnosti, označovaný aj ako BMI, je hodnota, ktorá reprezentuje pomer telesnej výšky k váhe, a ktorá je tiež jedným z indikátorov rakoviny hrubého čreva. Viaceré výskumy potvrdzujú, že BMI vyššie ako 25 (klasifikované ako „nadváha“) alebo 30 („obezita“) až dvojnásobne podporuje riziko rakoviny hrubého čreva.

Na druhej strane BMI nemožno považovať za spoľahlivý ukazovateľ celkového zdravia, pretože zvýšenú hodnotu môžeme namerať napríklad aj športovcom s vyšším objemom svalov. Pri jeho hodnotení preto treba hľadieť aj na ďalšie ukazovatele, ako je strava, pohyb, fajčenie a konzumácia alkoholu.

7. Iné zdravotné ťažkosti, ako cukrovka alebo ochorenia tráviacej sústavy

Riziko vzniku rakoviny hrubého čreva ovplyvňuje aj celkové zdravie, a najmä zdravie tráviacej sústavy. Riziko rastie napríklad pri idiopatickom črevnom zápale, Crohnovej chorobe a ulceróznej kolitíde. Cukrovka 2. typu prispieva k rakovine hrubého čreva dokonca bez ohľadu na ďalšie faktory, ako je BMI alebo frekvencia fyzickej aktivity.

8. Genetika

Posledný faktor sa, žiaľ, ovplyvniť nedá. Riziko rakoviny hrubého čreva zvyšuje aj prítomnosť tohto ochorenia alebo ťažkostí s tvorbou polypov v rodine. Výskumy tiež ukazujú, že rakovina tohto typu je častejšie prítomná u černochov.

Zdroj: Info.sk, DP, insider.com, cancer.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

VČERA - 19:43Zdravie

Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

VČERA - 15:46Zdravie

Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

VČERA - 7:34Zdravie

Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

19:04 23.12.2024Zdravie

Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

9:38 20.12.2024Zdravie

Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.