Nápoje s touto prísadou zvyšujú riziko rakoviny pečene o 78 percent

Mimoriadne populárne nápoje môžu byť zodpovedné za časté prípady rakoviny.
Pitie len jedného sladeného nápoja, ako je čaj alebo káva denne, je spojené so zvýšeným rizikom rakoviny pečene až o 78 percent. Rakovina má pritom veľmi nízku mieru prežitia. Iba 13 percent pacientov prežije päť alebo viac rokov po diagnóze.
Nová štúdia analyzovala údaje od 90 000 žien po menopauze, ktoré sa zúčastnili na Women's Health Initiative, dlhodobej štúdii spustenej začiatkom 90. rokov. Vedci pod vedením univerzity v Južnej Karolíne sledovali ich zdravie v priemere 18 rokov, pričom im poskytli dotazníky o stravovaní.
Približne sedem percent žien uviedlo, že konzumuje jeden alebo viac sladených nápojov denne. Celkovo u 205 žien sa vyvinula rakovina pečene, ktorej symptómy zahŕňajú únavu, stratu chuti do jedla, pocit nevoľnosti, bolesť pod rebrami a svrbenie kože.
Ženy, ktoré denne pili jeden alebo viac nápojov sladených cukrom, mali o 78 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pečene. Tie, ktorí konzumovali aspoň jeden sladený sýtený nápoj denne, mali o 73 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pečene – v porovnaní s tými, ktoré mali len tri nápoje za mesiac alebo vôbec žiadne sladené nápoje nepili.
Vedúci štúdie Longgang Zhao uviedol: „Naše zistenia naznačujú, že konzumácia nápojov sladených cukrom je potenciálnym modifikovateľným rizikovým faktorom rakoviny pečene...Nahradenie nápojov sladených cukrom vodou a nesladenou kávou alebo čajom môže výrazne znížiť riziko rakoviny pečene."
Vedci uviedli, že to môže byť spôsobené tým, že cukor zvyšuje riziko obezity a cukrovky 2. typu, čo sú zase rizikové faktory rakoviny pečene. Tieto nápoje môžu tiež prispieť k inzulínovej rezistencii a hromadeniu tuku v pečeni, čo ovplyvňuje zdravie pečene.
Hlavným obmedzením štúdie je, že bola pozorovacia, čo znamená, že spojenie nie je priamo potvrdené. Môže to byť aj nejaký ďalší faktor životného štýlu, najmä tých, ktorí pijú sladené nápoje, ktorý sa spája s rakovinou pečene. Pravidelná konzumácia sladených nápojov, ako sú sýtené sladké a ovocné nápoje, sa spája s rôznymi zdravotnými problémami.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?