Nápoje s touto prísadou zvyšujú riziko rakoviny pečene o 78 percent
Mimoriadne populárne nápoje môžu byť zodpovedné za časté prípady rakoviny.
Pitie len jedného sladeného nápoja, ako je čaj alebo káva denne, je spojené so zvýšeným rizikom rakoviny pečene až o 78 percent. Rakovina má pritom veľmi nízku mieru prežitia. Iba 13 percent pacientov prežije päť alebo viac rokov po diagnóze.
Nová štúdia analyzovala údaje od 90 000 žien po menopauze, ktoré sa zúčastnili na Women's Health Initiative, dlhodobej štúdii spustenej začiatkom 90. rokov. Vedci pod vedením univerzity v Južnej Karolíne sledovali ich zdravie v priemere 18 rokov, pričom im poskytli dotazníky o stravovaní.
Približne sedem percent žien uviedlo, že konzumuje jeden alebo viac sladených nápojov denne. Celkovo u 205 žien sa vyvinula rakovina pečene, ktorej symptómy zahŕňajú únavu, stratu chuti do jedla, pocit nevoľnosti, bolesť pod rebrami a svrbenie kože.
Ženy, ktoré denne pili jeden alebo viac nápojov sladených cukrom, mali o 78 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pečene. Tie, ktorí konzumovali aspoň jeden sladený sýtený nápoj denne, mali o 73 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pečene – v porovnaní s tými, ktoré mali len tri nápoje za mesiac alebo vôbec žiadne sladené nápoje nepili.
Vedúci štúdie Longgang Zhao uviedol: „Naše zistenia naznačujú, že konzumácia nápojov sladených cukrom je potenciálnym modifikovateľným rizikovým faktorom rakoviny pečene...Nahradenie nápojov sladených cukrom vodou a nesladenou kávou alebo čajom môže výrazne znížiť riziko rakoviny pečene."
Vedci uviedli, že to môže byť spôsobené tým, že cukor zvyšuje riziko obezity a cukrovky 2. typu, čo sú zase rizikové faktory rakoviny pečene. Tieto nápoje môžu tiež prispieť k inzulínovej rezistencii a hromadeniu tuku v pečeni, čo ovplyvňuje zdravie pečene.
Hlavným obmedzením štúdie je, že bola pozorovacia, čo znamená, že spojenie nie je priamo potvrdené. Môže to byť aj nejaký ďalší faktor životného štýlu, najmä tých, ktorí pijú sladené nápoje, ktorý sa spája s rakovinou pečene. Pravidelná konzumácia sladených nápojov, ako sú sýtené sladké a ovocné nápoje, sa spája s rôznymi zdravotnými problémami.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.