Tieto bežné potraviny zvyšujú riziko rakoviny prsníka o 20 %

Jedlá, ktoré každý deň konzumujete, môžu ovplyvniť šance na rozvoj rakoviny prsníka.
Konzumácia bežných sacharidov môže zvýšiť riziko rakoviny prsníka o 20 percent, varujú odborníci. Rakovinu prsníka môžu dostať ženy aj muži, ale častejšie sa vyskytuje u žien. Vaše riziko sa zvyšuje s vekom, ak máte rakovinu v rodinnej anamnéze, ste vysoká, máte nadváhu alebo obezitu, pijete alkohol alebo ste si predtým našli hrčku.
Nový výskum však teraz odhalil, že niektoré potraviny môžu tiež zvýšiť riziko rakoviny prsníka o približne 20 percent. Ide najmä o rafinované obilniny, medzi ktoré patrí biela ryža, múka a chlieb. Rovnako zvyšujú riziko rakoviny aj produkty ako cereálie, krekry, pečivo a zákusky, ktoré sú vyrobené z rafinovaných obilnín. Problematické boli aj zemiaky, ovocné šťavy, cukrom sladené nápoje a sladkosti.
Zdravotníci vo Francúzsku uviedli, že ženy, ktoré jedli „nezdravú“ vegetariánsku stravu, boli viac ohrozené. V rámci štúdie sa vedci zamerali na rozdiel medzi zdravými rastlinnými potravinami, ako sú celozrnné výrobky, ovocie, zelenina, orechy a strukoviny v porovnaní s „nezdravými“ sacharidmi.
Na základe údajov od viac ako 65 000 žien po menopauze, ktoré boli sledované viac ako dve desaťročia, lekári zistili, že tie, ktoré jedli zdravšie jedlá, mali o 14 percent nižšie riziko rakoviny prsníka. Tie, ktorí konzumovali „nezdravú“ rastlinnú stravu, mali o 20 percent vyššie riziko ochorenia, pričom zistenia boli konzistentné vo všetkých podtypoch rakoviny prsníka.
Sanam Shah z Université Paris-Saclay uviedla:
„Tieto zistenia poukazujú na to, že zvýšenie spotreby zdravých rastlinných potravín a zníženie spotreby menej zdravých rastlinných potravín a živočíšnych potravín môže pomôcť predchádzať všetkým typom rakoviny prsníka."
Skúmané ženy museli vypĺňať stravovacie dotazníky v priemere 21 rokov. V priebehu štúdie bola diagnostikovaná rakovina prsníka u 3 968 žien. Zdravotníci uviedli, že porovnanie výskytu chorôb medzi ženami s rôznou stravou odhalilo významné rozdiely v riziku rakoviny medzi tými, ktoré mali zdravé a nezdravé stravovacie plány.
Poukazujú však na to, že rastlinná strava sa nerovná vegánskej alebo vegetariánskej strave, ale skôr opisuje všeobecné uprednostňovanie rastlinných potravín pred potravinami živočíšneho pôvodu. Zistenia naznačujú, že vynechanie niektorých sacharidov by mohlo pôsobiť ako prevencia rakoviny.
Shah však povedala, že je potrebný ďalší výskum na posúdenie súvislostí medzi stravou a rizikom rakoviny v rôznych populáciách, najmä na určenie príčinnej súvislosti.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?