Tieto bežné potraviny zvyšujú riziko rakoviny prsníka o 20 %
Jedlá, ktoré každý deň konzumujete, môžu ovplyvniť šance na rozvoj rakoviny prsníka.
Konzumácia bežných sacharidov môže zvýšiť riziko rakoviny prsníka o 20 percent, varujú odborníci. Rakovinu prsníka môžu dostať ženy aj muži, ale častejšie sa vyskytuje u žien. Vaše riziko sa zvyšuje s vekom, ak máte rakovinu v rodinnej anamnéze, ste vysoká, máte nadváhu alebo obezitu, pijete alkohol alebo ste si predtým našli hrčku.
Nový výskum však teraz odhalil, že niektoré potraviny môžu tiež zvýšiť riziko rakoviny prsníka o približne 20 percent. Ide najmä o rafinované obilniny, medzi ktoré patrí biela ryža, múka a chlieb. Rovnako zvyšujú riziko rakoviny aj produkty ako cereálie, krekry, pečivo a zákusky, ktoré sú vyrobené z rafinovaných obilnín. Problematické boli aj zemiaky, ovocné šťavy, cukrom sladené nápoje a sladkosti.
Zdravotníci vo Francúzsku uviedli, že ženy, ktoré jedli „nezdravú“ vegetariánsku stravu, boli viac ohrozené. V rámci štúdie sa vedci zamerali na rozdiel medzi zdravými rastlinnými potravinami, ako sú celozrnné výrobky, ovocie, zelenina, orechy a strukoviny v porovnaní s „nezdravými“ sacharidmi.
Na základe údajov od viac ako 65 000 žien po menopauze, ktoré boli sledované viac ako dve desaťročia, lekári zistili, že tie, ktoré jedli zdravšie jedlá, mali o 14 percent nižšie riziko rakoviny prsníka. Tie, ktorí konzumovali „nezdravú“ rastlinnú stravu, mali o 20 percent vyššie riziko ochorenia, pričom zistenia boli konzistentné vo všetkých podtypoch rakoviny prsníka.
Sanam Shah z Université Paris-Saclay uviedla:
„Tieto zistenia poukazujú na to, že zvýšenie spotreby zdravých rastlinných potravín a zníženie spotreby menej zdravých rastlinných potravín a živočíšnych potravín môže pomôcť predchádzať všetkým typom rakoviny prsníka."
Skúmané ženy museli vypĺňať stravovacie dotazníky v priemere 21 rokov. V priebehu štúdie bola diagnostikovaná rakovina prsníka u 3 968 žien. Zdravotníci uviedli, že porovnanie výskytu chorôb medzi ženami s rôznou stravou odhalilo významné rozdiely v riziku rakoviny medzi tými, ktoré mali zdravé a nezdravé stravovacie plány.
Poukazujú však na to, že rastlinná strava sa nerovná vegánskej alebo vegetariánskej strave, ale skôr opisuje všeobecné uprednostňovanie rastlinných potravín pred potravinami živočíšneho pôvodu. Zistenia naznačujú, že vynechanie niektorých sacharidov by mohlo pôsobiť ako prevencia rakoviny.
Shah však povedala, že je potrebný ďalší výskum na posúdenie súvislostí medzi stravou a rizikom rakoviny v rôznych populáciách, najmä na určenie príčinnej súvislosti.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.