Tento alkoholický nápoj má prekvapivo pozitívny vplyv na pamäť. Toľkoto ho musíte vypiť

Vedci zistili, že fenolové zlúčeniny v tomto nápoji môžu pomôcť zlepšiť priestorovú pamäť.
Výskum publikovaný vo vedeckom žurnále Antioxidants & Redox Signaling zistil, že jeden až tri poháre šampanského týždenne môžu spomaliť stratu pamäti spôsobenú starnutím. Vedci zistili, že fenolové zlúčeniny v šampanskom môžu pomôcť zlepšiť priestorovú pamäť.
Fenolové zlúčeniny pochádzajú z červeného hrozna Pinot Noir a Pinot Meunier, ktoré sa spolu s Chardonnay používajú pri výrobe šampanského. Zlúčeniny ovplyvňujú signály vysielané z hipokampu do mozgovej kôry. Zistilo sa, že zlúčeniny spomaľujú pokles tejto signalizácie súvisiaci s vekom.
Profesor Jeremy Spencer, odborník na fytochemikálie a funkciu mozgu, povedal:
„Tieto vzrušujúce výsledky po prvýkrát ilustrujú, že mierna konzumácia šampanského má potenciál ovplyvniť kognitívne funkcie, ako je pamäť. Takéto pozorovania boli predtým zaznamenané pri červenom víne prostredníctvom pôsobenia flavonoidov, ktoré víno obsahuje.
Náš výskum však ukazuje, že šampanské, ktorému chýbajú flavonoidy, je tiež schopné ovplyvňovať funkciu mozgu pôsobením menších fenolových zlúčenín, o ktorých sa predtým myslelo, že nemajú biologickú aktivitu. Podporujeme zodpovedný prístup ku konzumácii alkoholu a naše výsledky naznačujú, že veľmi nízky príjem jedného až dvoch pohárov týždenne môže byť účinný.“
Výskum sa uskutočnil na hlodavcoch, ale David Vauzour, jeden z autorov štúdie, povedal, že očakávajú podobné výsledky u ľudí. Ako uviedol:
“Toto sa úspešne dosiahlo s inými potravinami bohatými na polyfenoly, ako sú čučoriedky a kakao, a predpovedáme podobné výsledky pre mierny príjem šampanského na kogníciu u ľudí.“
Vedci v štúdii mali tri skupiny po ôsmich potkanoch a otestovali ich priestorovú a pracovnú pamäť pomocou testu v bludisku, ktorý zahŕňa odmenu za jedlo za nájdenie správnej cesty. Po vykonaní množstva týchto testov v bludisku dostávala počas nasledujúcich šiestich týždňov každá skupina potkanov buď malú dennú dávku šampanského, iný alkoholický nápoj alebo nealkoholický nápoj, všetky s rovnakým množstvom kalórií.
Po šiestich týždňoch boli potkany opäť testované a skupina so šampanským bola skutočne presnejšia pri hľadaní správnej cesty v bludisku. Keď vedci skontrolovali mozgy potkanov, zistili zvýšenie množstva rôznych proteínov, ktoré pomáhajú pri tvorbe buniek v mozgu.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?