• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.1.2025Meniny má Dalibor
-2°Bratislava

Pandémia nedokázala poraziť chuť Slovákov na čapované pivo s priateľmi

  • 15:40 03.07.2022
  • Bratislava
Pandémia nedokázala poraziť chuť Slovákov na čapované pivo s priateľmi

Zvyklosti Slovákov týkajúce sa návštevy gastrozariadení (reštaurácie, pohostinstvá, kaviarne) sa vracajú do stavu pred pandémiou iba postupne.

Vyplýva to z aktuálneho prieskumu, ktorý pre Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS) na vzorke 1004 respondentov uskutočnila spoločnosť 2muse v máji 2022.

Takmer polovica Slovákov stále nenavštevuje gastroprevádzky rovnako často ako pred pandémiou. Mnohí to však majú v pláne zmeniť. Podľa prieskumu sa totiž spoločnosť priateľov, chuť čapovaného piva a atmosféra v podniku nedá doma nahradiť.

Necelá tretina opýtaných v prieskume uviedla, že podniky navštevujú rovnako často ako pred pandémiou. Až 27 % respondentov však do podnikov chodí menej ako predtým a neplánujú to zmeniť. Ďalšia skupina opýtaných (21 %) takisto aktuálne jedlo a nápoje konzumuje doma, svoje zvyky však chcú čoskoro vrátiť „do normálu“.

Podľa vyjadrenia respondentov sa Slováci počas pandémie a obmedzenej prevádzky podnikov najviac tešili na čapované pivo (až 47 % opýtaných). Nasledovali čapované nealko nápoje (21 %), sýtené nealko nápoje (18 %) a radlery (14 %).

Kvalita a chuť čapovaného piva zároveň patrí medzi najčastejšie uvádzané dôvody, prečo si tento nápoj Slováci vychutnávajú radšej v podniku. Tento dôvod uviedlo 48 % respondentov, ktorí si na pivo zájdu aj mimo domu. Ďalšou motiváciou je možnosť vychutnať si pivo v spoločnosti priateľov (56 %) a atmosféra podniku (30 %). Nealkoholické pivo či radler si v gastroprevádzkach vychutnávajú najradšej počas letných športových aktivít (40 %).

Otvorené podniky však napriek týmto zisteniam svedčiacim o popularite čapovaného piva a nápojov vyrobených na jeho báze zatiaľ Slováci objavujú iba postupne. Svoju rolu pravdepodobne zohráva aj psychologický aspekt - pandémia ľudí naučila väčšej opatrnosti a stali sa aj o niečo uzavretejšími.

Gastrosektor na Slovensku čelí mnohým výzvam od nedostatku personálu až po aktuálny rast cien potravín a energií. Letná sezóna však prinesie gastru napriek meniacim sa zvyklostiam Slovákov i cenovým výzvam pozitívny impulz. Dúfame však, že vláda čo najskôr podporí gastrosektor znížením DPH na stravovacie služby na 10 %, tak ako sľúbila,“ uviedol výkonný riaditeľ SZVPS Vladimír Machalík.

SZVPS združuje výrobcov piva a sladu na Slovensku produkujúcich 96 % trhu so slovenským pivom a 98 % trhu so slovenským sladom. Vzniklo v roku 1991 a je členom európskeho združenia výrobcov piva Brewers of Europe.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Opozícia v návrhu uznesenia kritizuje alarmujúco nízke čerpanie eurofondov

Opozícia v návrhu uznesenia kritizuje alarmujúco nízke čerpanie eurofondov

DNES - 13:17Ekonomické

Slovensku hrozí prepadnutie finančných prostriedkov EÚ, pretože čerpanie eurofondov je alarmujúco nízke.

TikTok obnovil svoje služby v USA

TikTok obnovil svoje služby v USA

DNES - 12:10Ekonomické

TikTok začal v nedeľu obnovovať svoje služby v USA, zhruba 12 hodín od ich ukončenia, keď vstúpil do platnosti zákon, ktorý aplikáciu zakazuje z dôvodov národnej bezpečnosti.

Slovákom prichádzajú podvodné správy o daniach

Slovákom prichádzajú podvodné správy o daniach

DNES - 10:24Ekonomické

Finančná správa varuje pred podvodným mailom s informáciou o vrátení dane.

Fico odcestoval na návštevu Turecka, stretne sa aj s Erdoganom

Fico odcestoval na návštevu Turecka, stretne sa aj s Erdoganom

DNES - 8:28Ekonomické

Predseda vlády SR Robert Fico odcestoval v pondelok ráno na oficiálnu návštevu Tureckej republiky. Sprevádza ho delegácia ministrov a podnikateľov.

I. Schnabelová: ECB má priestor na ďalšie znižovanie úrokových sadzieb

I. Schnabelová: ECB má priestor na ďalšie znižovanie úrokových sadzieb

VČERA - 20:37Ekonomické

Európska centrálna banka (ECB) má zrejme ešte priestor na ďalšie uvoľnenie menovej politiky, musí však postupovať opatrne, uviedla členka Výkonnej rady Isabel Schnabelová.