• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
12°Bratislava

Jarovnice dostali novú kontajnerovú školu, bola prioritou

  • 17:19 21.10.2013
  • JAROVNICE
Jarovnice dostali novú kontajnerovú školu, bola prioritou

V obci s najpočetnejšou rómskou komunitou na Slovensku v Jarovniciach otvorili v pondelok kontajnerovú školu s kapacitou osem tried.


Žiaci sa tu budú učiť na dve zmeny, v jednej triede je zhruba 25 žiakov. Nová časť školy je organizačnou súčasťou existujúcej základnej školy v obci, ktorú navštevuje 1 024 žiakov v 41 triedach.

Aspoň čiastočne rieši nedostatočné kapacitné možnosti terajšej školy.

Deti napriek rozšíreniu školy budú naďalej chodiť na vyučovanie na dve zmeny. Mohli však zrušiť vyučovanie v provizórnych priestoroch v obecnom kaštieli a znížiť počet detí v jednotlivých triedach nad povolenú normu, ktorú u prvákov prekračovali. Riaditeľ školy Jozef Bugna pre média uviedol, že by potreboval aspoň tri takéto budovy, aby mohol zrušiť dve zmeny a rozšíriť kapacitu telocvične a školskej jedálne.

Za desať rokov jedna kamenná škola

Modulová škola v Jarovniciach je prvou ukončenou školou z piatich na východe Slovenska, kde hrozilo až trojzmenné vyučovanie. Na ich výstavbu vyčlenila vláda milión eur. Každá obec dostala rovnakú čiastku - 200-tisíc eur. Podmienkou bolo, aby samosprávy mali k dispozícii vysporiadaný pozemok a pripravili pevný podklad pod kontajnerové diely.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák uviedol, že do konca roka by mali dokončiť aj ďalšie rozostavané školy v obciach Podhorany, Krížová Ves, Stráne pod Tatrami a Kecerovce. Jeho najväčším prianím je, aby nové školy pomohli deťom nabehnúť na proces, ktorý sa začína získaním základného vzdelania, bude pokračovať ďalším štúdium a vyvrcholí tým, že sa dokážu uplatniť na trhu práce.

Pollák pripomenul, že za posledných desať rokov sa vláde podarilo postaviť jednu „kamennú” školu v obci s vysokou populáciou, ktorá stála milión eur. Táto investícia za rovnaké peniaze pomôže piatim obciam. Kontajnerové školy riešia momentálne najjednoduchším spôsobom problémy s nedostačujúcimi kapacitami tried v školách. Poskytujú štandard a sú najlacnejšou alternatívou. Pravdepodobne takýmto spôsobom sa bude riešiť problém s nedostačujúcimi školami v rómskych obciach aj v budúcnosti. Tento systém chcú využiť aj na výstavbu materských, prípadne stredných škôl.

Škola bola prioritou číslo jedna

Starosta Jarovníc Florián Giňa je rád, že sa mu hneď v prvom volebnom období podarilo vybudovať pre obec školu, ktorú už dlho potrebovali. Obec to stálo zhuba 86-tisíc eur, za čo postavili podklad pod montované prvky a inžinierske siete. Napriek tomu, že táto investícia znamená veľkú záťaž pre rozpočet, škola bola pre obecné zastupiteľstvo v Jarovniciach prioritou číslo jedna. Ak by ju neboli postavili, obec by musela vyhlásiť v septembri havarijný stav.

V Jarovniciach je ešte jedna škola s materskou školou a tiež jedna špeciálna škola. V rómskej osade žije vyše štyritisíc ľudí.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

VČERA - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

VČERA - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

VČERA - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

VČERA - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

VČERA - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.