Betaglukán má pozitívny vplyv na cholesterol. Nájdete ho v tejto obilnine

Táto potravina obsahuje zdravú vlákninu, ktorá znižuje riziko srdcových chorôb a mŕtvice.
Konzumácia jačmeňa a celozrnných produktov z jačmeňa znižuje hladiny dvoch typov „zlého“ cholesterolu – LDL a non-HDL (cholesterol všetkých typov prenášadiel s výnimkou HDL).
Jačmeň obsahuje β-glukán, ktorý je zodpovedný za znižovanie „zlého“ cholesterolu. β-glukán je rozpustná vláknina, ktorá prospieva črevnej flóre a zvyšuje množstvo dobrých baktérií, ako sú laktobacily, a zároveň znižuje škodlivé baktérie, ako sú Enterobacteriaceae. Non-HDL cholesterol zahŕňa tie typy lipoproteínov, ktoré prispievajú k vyššiemu riziku kardiovaskulárnych ochorení.
Analýza viacerých štúdií publikovaná vo vedeckom časopise European Journal of Clinical Nutrition potvrdzuje, že jačmeň dokáže znížiť tieto dva typy „zlého“ cholesterolu najmenej o sedem percent.
Spoluautor štúdie Vladimir Vuksan povedal: "Jačmeň má u týchto vysokorizikových jedincov znižujúci účinok na celkový zlý cholesterol, ale môže byť prínosom aj pre ľudí bez vysokého cholesterolu."
V inej štúdii publikovanej v akademickom žurnále Applied and Environmental Microbiology jedli účastníci cestoviny buď z pšenice alebo z celozrnného jačmeňa, ktoré obsahovali 3 gramy jačmenného β-glukánu.
Tí, ktorí jedli jačmeň, pocítili zvýšenie prospešných črevných baktérií a zníženie LDL cholesterolu. Každý deň počas dvoch mesiacov jedli 100 gramov cestovín, ktoré obsahovali 25 percent celozrnnej jačmennej múky a 75 percent múky z tvrdej pšenice. Jedlo bolo dobre tolerované a nevyskytli sa žiadne známky bolesti brucha, plynatosti alebo nafukovania.
Napriek tomu, že jačmeň má vyšší obsah β-glukánu ako ovos a ponúka niekoľko zdravotných výhod, nie je taký populárny ako iné zdravé potraviny. Jačmeň obsahuje menej kalórií, viac bielkovín a vlákniny ako ovos, čo sú dôležité faktory pre ľudí s problémami s hmotnosťou.
"Po pohľade na dôkazy môžeme tiež povedať, že jačmeň je porovnateľne účinný ako ovos pri znižovaní celkového rizika kardiovaskulárnych ochorení,“ dodal Vuksan.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?