Vysoký tlak u žien: Tieto potraviny znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení

Pravidelná konzumácia týchto potravín zlepšuje krvný tlak a zdravie srdca u žien.
Konzumácia potravín bohatých na draslík, ako sú banány, avokádo a losos, by mohla chrániť staršie ženy pred srdcovým infarktom alebo mŕtvicou, odhaľuje nová štúdia publikovaná vo vedeckom časopise European Heart Journal.
Draslík je základným minerálom, ktorý znižuje krvný tlak, najmä u ľudí, ktorí konzumujú príliš veľa soli. Strava bohatá na draslík môže tiež bojovať proti kardiovaskulárnym ochoreniam, najčastejšej príčine úmrtia na svete.
Vedúci autor štúdie Liffert Vogt z Amsterdam University Medical Centers v tlačovej správe uvádza:
„Je dobre známe, že vysoká spotreba soli je spojená so zvýšeným krvným tlakom a zvýšeným rizikom infarktu a mŕtvice. Zdravotné poradenstvo sa zameralo na obmedzenie príjmu soli, ale to je ťažko dosiahnuteľné, keď naša strava obsahuje spracované potraviny. Draslík pomáha telu vylučovať viac sodíka močom. V našej štúdii bol draslík v strave spojený s najväčšími zdravotnými prínosmi u žien.“
Zistenia sú založené na štúdii takmer 25 000 mužov a žien vo veku 40 až 79 rokov v Spojenom kráľovstve, ktorých výskumníci sledovali približne dve desaťročia. Keď sa denný príjem draslíka zvýšil, krvný tlak klesol u žien s vysokým príjmom soli.
Každý ďalší gram draslíka súvisel s poklesom systolického krvného tlaku o 2,4 mm/Hg. Draslík je prítomný aj v inom ovocí, zelenine, orechoch, semenách, mlieku, rybách, hovädzom, kuracom, morčacom mäse a chlebe. U mužov sa nepreukázala žiadna súvislosť s krvným tlakom. Ako uviedol Vogt:
„Výsledky naznačujú, že draslík pomáha chrániť zdravie srdca, ale že ženy majú z neho väčší úžitok ako muži. Vzťah medzi draslíkom a kardiovaskulárnymi príhodami bol rovnaký bez ohľadu na príjem soli, čo naznačuje, že draslík má okrem zvýšenia vylučovania sodíka aj iné spôsoby ochrany srdca.“
Účastníci štúdie vypĺňali dotazník o návykoch životného štýlu a poskytli vedcom aj vzorky krvného tlaku a moču.
Dobrovoľníci boli rozdelení do šiestich skupín, čo odrážalo nízky, stredný a vysoký príjem draslíka a soli. Celkovo tí, ktorí mali vo svojej strave najviac draslíka, mali o 13 percent nižšie riziko infarktu alebo mŕtvice v porovnaní s ich rovesníkmi s najnižším rizikom. Vogt dodal:
„ Potravinárske spoločnosti môžu pomôcť výmenou štandardnej soli na báze sodíka za alternatívu draselnej soli v spracovaných potravinách. Okrem toho by sme všetci mali uprednostňovať čerstvé, nespracované potraviny, pretože sú bohaté na draslík a majú nízky obsah soli.“
Počas štúdie bolo 13 596 účastníkov (55 %) hospitalizovaných alebo zomrelo v dôsledku kardiovaskulárnych ochorení. Holandský tím bral do úvahy aj vek, pohlavie, BMI (index telesnej hmotnosti), príjem sodíka, užívanie liekov na zníženie cholesterolu, fajčenie, príjem alkoholu, cukrovku a predchádzajúci infarkt alebo mozgovú príhodu.
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča dospelým skonzumovať denne aspoň 3,5 gramu draslíka a nie viac ako čajovú lyžičku, teda menej ako päť gramov soli. Odporúčajú jesť veľa zeleniny, ovocia, orechov, fazule, mliečnych výrobkov a rýb.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?