Vysoký tlak u žien: Tieto potraviny znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení
Pravidelná konzumácia týchto potravín zlepšuje krvný tlak a zdravie srdca u žien.
Konzumácia potravín bohatých na draslík, ako sú banány, avokádo a losos, by mohla chrániť staršie ženy pred srdcovým infarktom alebo mŕtvicou, odhaľuje nová štúdia publikovaná vo vedeckom časopise European Heart Journal.
Draslík je základným minerálom, ktorý znižuje krvný tlak, najmä u ľudí, ktorí konzumujú príliš veľa soli. Strava bohatá na draslík môže tiež bojovať proti kardiovaskulárnym ochoreniam, najčastejšej príčine úmrtia na svete.
Vedúci autor štúdie Liffert Vogt z Amsterdam University Medical Centers v tlačovej správe uvádza:
„Je dobre známe, že vysoká spotreba soli je spojená so zvýšeným krvným tlakom a zvýšeným rizikom infarktu a mŕtvice. Zdravotné poradenstvo sa zameralo na obmedzenie príjmu soli, ale to je ťažko dosiahnuteľné, keď naša strava obsahuje spracované potraviny. Draslík pomáha telu vylučovať viac sodíka močom. V našej štúdii bol draslík v strave spojený s najväčšími zdravotnými prínosmi u žien.“
Zistenia sú založené na štúdii takmer 25 000 mužov a žien vo veku 40 až 79 rokov v Spojenom kráľovstve, ktorých výskumníci sledovali približne dve desaťročia. Keď sa denný príjem draslíka zvýšil, krvný tlak klesol u žien s vysokým príjmom soli.
Každý ďalší gram draslíka súvisel s poklesom systolického krvného tlaku o 2,4 mm/Hg. Draslík je prítomný aj v inom ovocí, zelenine, orechoch, semenách, mlieku, rybách, hovädzom, kuracom, morčacom mäse a chlebe. U mužov sa nepreukázala žiadna súvislosť s krvným tlakom. Ako uviedol Vogt:
„Výsledky naznačujú, že draslík pomáha chrániť zdravie srdca, ale že ženy majú z neho väčší úžitok ako muži. Vzťah medzi draslíkom a kardiovaskulárnymi príhodami bol rovnaký bez ohľadu na príjem soli, čo naznačuje, že draslík má okrem zvýšenia vylučovania sodíka aj iné spôsoby ochrany srdca.“
Účastníci štúdie vypĺňali dotazník o návykoch životného štýlu a poskytli vedcom aj vzorky krvného tlaku a moču.
Dobrovoľníci boli rozdelení do šiestich skupín, čo odrážalo nízky, stredný a vysoký príjem draslíka a soli. Celkovo tí, ktorí mali vo svojej strave najviac draslíka, mali o 13 percent nižšie riziko infarktu alebo mŕtvice v porovnaní s ich rovesníkmi s najnižším rizikom. Vogt dodal:
„ Potravinárske spoločnosti môžu pomôcť výmenou štandardnej soli na báze sodíka za alternatívu draselnej soli v spracovaných potravinách. Okrem toho by sme všetci mali uprednostňovať čerstvé, nespracované potraviny, pretože sú bohaté na draslík a majú nízky obsah soli.“
Počas štúdie bolo 13 596 účastníkov (55 %) hospitalizovaných alebo zomrelo v dôsledku kardiovaskulárnych ochorení. Holandský tím bral do úvahy aj vek, pohlavie, BMI (index telesnej hmotnosti), príjem sodíka, užívanie liekov na zníženie cholesterolu, fajčenie, príjem alkoholu, cukrovku a predchádzajúci infarkt alebo mozgovú príhodu.
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča dospelým skonzumovať denne aspoň 3,5 gramu draslíka a nie viac ako čajovú lyžičku, teda menej ako päť gramov soli. Odporúčajú jesť veľa zeleniny, ovocia, orechov, fazule, mliečnych výrobkov a rýb.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.