Najlepšie lístkové cesto robia stredoškoláci z Kežmarku
- 13:47 22.10.2013
- BRATISLAVA

Len tri hodiny stačili študentom slovenských stredných odborných škôl, aby ukázali svoje zručnosti v robení najlepšieho lístkového cesta a pečení výrobkov z neho.
Súťaže sa zúčastnilo 6 stredných odborných škôl z Bratislavy, Banskej Bystrice, Kežmarku, Košíc, Krupiny a Nitry, ktorých tímy predviedli svoje zručnosti v kategóriách klasické lístkové cesto a plundrové cesto. Do súťaže sa zapojili jednotlivci, ale aj 3 – členné družstvá 2. – 4. ročníka SOŠ.
Žiaci vytvárali kreácie z ciest na stoloch vedľa seba súčasne, pričom nápomocní im boli aj majstri. Za úlohu dostali upiecť 3 kusy štvorcov z lístkového cesta rozmerov 10 x 10 cm s hrúbkou 5 mm, a taktiež výrobky podľa vlastnej fantázie. Mladé talenty si so sebou doniesli aj širokú škálu pracovných pomôcok, ako napríklad nože, krájače, misky či mašlovacie štetce. Suroviny ako múka, droždie, soľ, olej, zlepšujúci prípravok, margaríny a vajíčka boli pre súťažiacich pripravené vopred, o čo sa postarali organizátori súťaže.
Pri hodnotení porota posudzovala výrobky z viacerých kritérií. Dôležitá bola okrem iného aj výška už spomínaného štvorca, presnosť práce ale aj originalita a nápaditosť, úprava povrchu a celkový vzhľad výrobkov a v neposlednom rade aj chuť.
Hostiteľom 3. ročníka bola hotelová akadémia v Košiciach. Tohtoročnými sponzormi súťaže, ktorá sa uskutočnila v dňoch 15. a 16. 10. 2013 pod záštitou Cechu pekárov a cukrárov východného Slovenska, boli IREKS ENZYMA, s.r.o., Prešov a Beluša Foods, s.r.o., Beluša.
Celá súťaž vznikla ako jeden z prostriedkov propagácie projektu www.podpormeremesla.sk, ktorého hlavným cieľom je dať do povedomia žiakom končiacim ZŠ, respektíve ich zákonným zástupcom dôležitosť odborného vzdelávania a prípravy, a taktiež podporiť rozvoj medzi zamestnávateľom a strednou odbornou školou. Celý projekt je financovaný z finančných prostriedkov Švajčiarskeho finančného mechanizmu prostredníctvom Úradu vlády SR, a to v rámci programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce.
Súťažiacich hodnotila 3 –členná porota v zložení:
Ing. Viliam Kasperkievč – predseda poroty, pekáreň Kristián Nová Ľubovňa
Ing. Viera Žatkovičová – člen poroty, pracovník ŠIOV
Ing. Martin Jurica – člen poroty, pracovník Beluša Foods
Víťazstvo získali v kategórii jednotlivci: výrobky z klasického lístkového cesta
1. miesto: Katarína Vágiová – SOŠ Bratislava
2. miesto: Dominika Smolenová – SOŠ Kežmarok
3. miesto: Slavomír Jakubík – HA Košice
V kategórii jednotlivci: výrobky z plundrového lístkového cesta
1. miesto: Karol Tarr - SOŠ Nitra
2. miesto: Romana Potančoková – SOŠ Banská Bystrica
3. miesto: Petra Fudalyová – SOŠ – Kežmarok
V kategórii družstvá si prvenstvo vyslúžili žiaci z SOŠ Kežmarok a získali tak hlavnú cenu, ktorou bol 2 – dňový pekársky workshop v Beluša Foods spojený s ubytovaním a wellness relaxom v hoteli Alexandra.
Mladí študenti súťažili o viaceré zaujímavé ceny, ktoré boli výhercom odovzdané 16.10.2013 v budove hotelovej akadémie v Košiciach.

Aké dámske topánky budú v móde na jar 2025?
Členkové čižmy sú ideálnou obuvou do jarného počasia. Sú ideálne pre elegantný aj menej formálny štýl.

Ako BLIK uľahčuje online nakupovanie na Slovensku? Rýchlosť a komfort online platieb
Online nakupovanie je čoraz populárnejšie na celom svete a ani Slovensko nie je výnimkou.

Ktoré práce pri renovácii bytu alebo domu prenechať profesionálom?
Hoci si mnohí myslia, že väčšinu prác týkajúcich sa renovácie bytu alebo domu zvládnu sami, čím si ušetria peniaze, nie je to tak.

Interní a externí účtovníci: Čo je pre vašu spoločnosť najlepšie?
Každá spoločnosť, malá aj veľká, rieši rovnakú otázku - kto bude zodpovedný za vedenie účtovníctva a miezd? Mali by ste zamestnať vlastného účtovníka alebo sa spoľahnúť na externú spoločnosť?

4 seriály inšpirované skutočnými udalosťami, ktoré vás chytia
Chcete sa ponoriť do fascinujúceho sveta skutočných príbehov prenesených na televíznu obrazovku?