Ovsená múka: Ako ju vyrobiť, na čo ju použiť a prečo je lepšia ako klasika z obchodu
- 17:07 31.07.2022
- Bratislava
Ovsené vločky rozhodne neslúžia len na prípravu ovsenej kaše. Takto si z nich dokážete pripraviť múku, ktorá vám poslúži lepšie ako klasická pšeničná.
Ovsená, špaldová, pohánková, či ražná – trh je dnes bohato nasýtený rôznymi alternatívnymi druhmi múky, ktoré poskytujú široký priestor na experimentovanie pri varení aj pečení. Niektoré recepty dokonca vyslovene volajú po použití niektorej z menej tradičných múk.
Ovsenú múku si spoľahlivo kúpite vo väčšine supermarketov, ale pokiaľ ju nevyužívate na pravidelnej báze, po jednorazovom využití vám bude v kuchyni len zavadzať. V takýchto prípadoch sa oplatí staviť na jej domácu prípravu, ktorá vôbec nie je náročná.
Prečo práve ovsená múka
Ovsená múka sa skladá z rozdrvených ovsených krúp (ide o celé zrná zbavené šupiek). Je známa najmä ako bezlepková náhrada pšeničnej múky a vďaka jemnej textúre sa viac hodí do receptov, ktoré volajú po spájaní ingrediencií.
Vločky obsahujú množstvo škrobu, ktorý aj po odstránenia zdroja tepla pokračuje v želatinizácii, čo je výhoda aj pri zahusťovaní. Túto schopnosť má aj ovsená múka.
Ovsená múka má okrem toho neutrálnu chuť, vďaka čomu má univerzálnejšie využitie pri pečení.
V akých receptoch ju využiť
Ovsená múka z obchodu vám vo väčšine receptov spoľahlivo nahradí pšeničnú múku. Ak si ju ale pripravíte doma, podľa potreby si môžete prispôsobiť jej textúru, čo vám ponúka ešte rozsiahlejšie možnosti využitia.
Ak chcete získať múku s mierne zrnitou textúrou, mixujte vločky, až kým dosiahnete stredne malé zrniečka – tento typ sa hodí na prípravu palaciniek a vafieľ a ako náhrada strúhanky. Pri kratšom mletí získate textúru, ktorá je vhodná pri pečení sušienok a pevnejších koláčikov.
Ako si ju pripraviť
Na mixovanie môžete použiť mixér alebo food processor. Ten prvý vám zaručí konzistentnejšiu textúru, zatiaľ čo pri processore sa môže stať, že niektoré vločky sa nepomelú dokonale.
Pre najlepší výsledok použite veľké ovsené vločky, buď výberové alebo rýchlovarné. Množstvo záleží od požiadaviek receptu alebo veľkosti mixéra.
Pridajte vločky do nádoby a mixujte, až kým nezískate múku s požadovanou textúrou. Na tú zrnitejšiu vám postačí zopár pulzov, mletie tej jemnejšej môže trvať až dve minúty.
Z jednej šálky celých ovsených vločiek získate po zomletí asi šálku a polievkovú lyžicu múky (medzi zrniečka sa po zomletí dostáva vzduch, a tak je výsledné množstvo väčšie ako to pôvodné, gramáž ale ostáva rovnaká).
Pri používaní múky nezabudnite na to, že vločky vstrebávajú tekutiny ešte niekoľko minút po zamiešaní, a tak cesto pred pečením nechajte chvíľu odstáť. Ak vám ostane nevyužitá múka, skladujte ju v uzatvárateľnej nádobe na tmavom mieste.
Fatálna chyba v zime: Na toto si dávajte pozor, ak cestujete s dieťaťom
Bežná chyba pri cestovaní v aute v chladnom počasí môže stáť vaše dieťa život.
Ak máte tento program na rúre na pečenie, radšej ho nepoužívajte. Pokazí vám rúru
Odborníci varujú, že používanie tejto funkcie na rúre skráti životnosť vášho spotrebiča na polovicu.
Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov
V lyžiarskom stredisku takmer došlo k tragédii.
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend
Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.
Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku
Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.