Tento druh syra vás najúčinnejšie ochráni pred rednutím kostí

Osteoporóza je ochorenie, pri ktorom dochádza k rednutiu a slabnutiu kostí v tele. Jeho nástup sa dá spomaliť aj pomocou stravy. Tento syr podľa odborníkov treba jesť častejšie.
Na raňajky, obed či večeru – syr sa naozaj hodí ako jeden z chodov počas celého dňa. Za celé roky výskumov mu vedci pripísali niekoľko výnimočných schopností, ako je znižovanie krvného tlaku a zmierňovanie zápalu. Jeden druh si však vie poradiť aj s rednutím kostí.
Jarlsberg je nórsky syr tradične vyrábaný na východnom pobreží krajiny. Je známy vďaka jemnej chuti s orechovým nádychom. Lahodná chuť nie je to jediné, prečo sa ho oplatí jesť – práve on je totiž podľa výskumu publikovaného vo vestníku BMJ Nutrition Prevention & Health schopný zastaviť prejavy osteoporózy.
Ak chcete zastaviť rednutie kostí hneď v zárodku, a zároveň nechcete riskovať zvýšenú hladinu cholesterolu, stačí vám denne zjesť asi 57 gramov jarlsbergu, uvádza sa v štúdii, ktorá preverila 66 účastníkov, ktorí počas šiestich týždňov jedli buď jarlsberg alebo camembert. Po šiestich týždňoch sa dve skupiny vymenili a jedli druhý zo syrov.
Jarlsberg aj camembert sú si chuťovo podobné, no prvý z nich obsahuje množstvo vitamínu K2, ktorý sa okrem iného spája so zlepšovaním zdravia pokožky a kostí. Hladina tohto vitamínu sa u účastníkov jediacich jarlsberg výrazne zvýšila, čo potvrdzujú krvné testy. V oboch skupinách zároveň došlo k miernemu zvýšeniu hladiny tuku v krvi.
„Denná konzumácia syru jarlsberg má pozitívny efekt na osteokalcín, ďalšie faktory hustoty kostí, glykovaný hemoglobín a lipidy,“ uvádzajú vedci v štúdii.
Pri výskume treba spomenúť niekoľko nedostatkov. V prvom rade skupinu 66 ľudí nemožno považovať za reprezentatívnu vzorku. Kritici tiež poukazujú na fakt, že množstvo vitamínu K2 v syre je závislé od spôsobu jeho prípravy, ktorý sa môže zakaždým líšiť. Účastníci boli navyše výlučne mladí a zdraví, takže nemusia adekvátne reprezentovať iné skupiny ľudí.
Osteoporóza je jednou z hlavných príčin lámania kostí u starších ľudí. Časté sú napríklad zlomeniny v oblasti zápästí, bokov a chrbtice, ku ktorým môže dôjsť aj pri nepatrnej námahe.
Na liečbu ochorenia sa zvyknú predpisovať bisfosfonáty, ktoré spomaľujú rednutie kostí. V rámci podpornej liečby pomáha aj vitamín D.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?