• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 26.12.2024Meniny má Štefan
-1°Bratislava

​Tieto dva faktory najvýraznejšie prispievajú k vzniku všetkých typov rakoviny

  • 19:36 21.08.2022
  • Bratislava
​Tieto dva faktory najvýraznejšie prispievajú k vzniku všetkých typov rakoviny

Nezdravé jedlo a alkohol medzi nimi nehľadajte. Naopak, veda dokazuje, že za vznikom väčšiny druhov rakoviny treba vidieť túto dvojicu hlavných faktorov.

Rakovina je ochorenie, pri ktorom dochádza k abnormálnemu deleniu poškodených buniek a ich šíreniu do ďalších častí tela. Z týchto buniek sa potom vytvárajú nádory, ktoré v závislosti od schopnosti metastázovania delíme na zhubné a nezhubné.

K vzniku rakoviny dochádza vplyvom chýb pri delení buniek, poškodenia DNA vonkajšími faktormi alebo dedením predispozície po iných rodinných príslušníkoch. Za najčastejšie rizikové faktory rakoviny sa označuje vyšší vek, rodinná anamnéza, fajčenie a pitie alkoholu, obezita a nadmerné slnenie. Len dva z nich pritom podľa najnovších zistení možno označiť za spúšťače rastu štatisticky najvyššieho množstva zhubných nádorov.

Jednému z nich sa dá vyhnúť

Výskum publikovaný v prestížnom žurnále Cancer ani náhodou nespochybňuje prevenciu pred rakovinou formou zdravej stravy, pravidelného pohybu a ochrany pred slnečnými lúčmi. Zároveň však tvrdí, že fajčenie a vyšší vek sú faktory, ktoré najdramatickejšie zvyšujú riziko vzniku zhubného ochorenia.

Autori výskumu analyzovali zdravotné údaje takmer 430 tisíc Američanov bez rakoviny, a následne ich sledovali po dobu piatich rokov. Výskum mal za úlohu odhaliť faktory, ktoré by dvomi a viac percentami prispievali k vzniku akéhokoľvek druhu rakoviny.

„Pre takmer všetkých mužov a väčšinu žien vo veku 50 a viac rokov bolo absolútne riziko vzniku akéhokoľvek typu rakoviny v priebehu piatich rokov úmerné dvom percentám alebo vyššie bez ohľadu na ďalšie rizikové faktory,“ uvádza štúdia s tým, že vo vyššom veku a s niekoľkými ďalšími rizikovými faktormi môže mužom hroziť až o 29 percent a ženám o 25 percent vyššie celkové riziko rakoviny. „Po veku je najdôležitejším rizikovým faktorom vzniku rakoviny v priebehu piatich rokov fajčenie.“

Z 15.226 pacientov, ktorým v priebehu piatich rokov diagnostikovali zhubný nádor, väčšina z mužov trpela rakovinou prostaty alebo pľúc. V prípade žien prevládala rakovina prsníka a maternice. Po veku a fajčení sa za najvyššie riziko považuje alkohol, rodinná anamnéza, konzumácia červeného mäsa a fyzická neaktivita.

Riziko vzniku rakoviny v priebehu piatich rokov sa u žien okrem toho spája aj s indexom telesnej hmotnosti (BMI), výskytom cukrovky 2. typu, hysterektómiou a prípadnými pôrodmi v minulosti.

Pokiaľ ide o mužov mladších ako 50 rokov, riziko rakoviny u nich stúpa o dve percentá a viac iba v prípade, že majú 45 a viac rokov a zaraďujú sa medzi fajčiarov alebo skoncovali s fajčením v uplynulých 30 rokoch. Najvyššie riziko (2,7 percent) hrozí takýmto mužom, ktorí sú okrem toho vystavení vyššie uvedeným rizikovým faktorom.

Ženy-fajčiarky sú ohrozené už po 35-ke. Najvyššie 5,8-percentné riziko pritom hrozí takým ženám v tomto veku, ktoré sú vystavené viacerým ďalším faktorom.

„Ak predpokladáme, že testy v budúcnosti dokážu identifikovať ďalšie druhy rakoviny, musíme najprv porozumieť tomu, kto je ňou najviac ohrozený,“ uvádza v stanovisku autorka štúdie Alpa Patelová. „Tieto informácie nie sú prístupné širokej verejnosti, ale sú nevyhnutné pre potreby ďalších možných vyšetrení.“

Zdroj: Info.sk, DP, wiley.com, iflscience.com, eurekalert.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

VČERA - 19:43Zdravie

Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

VČERA - 15:46Zdravie

Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

VČERA - 7:34Zdravie

Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

19:04 23.12.2024Zdravie

Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

9:38 20.12.2024Zdravie

Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.